Πολιτικη & Οικονομια

Μητσοτάκης από Λιβύη: «Παράνομο το μνημόνιο με την Τουρκία»

Λειτουργεί ξανά η ελληνική πρεσβεία στην Τρίπολη

Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Στη Λιβύη βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στέλνοντας εκ νέου μήνυμα προς την Τουρκία ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο δεν έχει καμία νομική ισχύ.

Την επανεκκίνηση των διμερών σχέσεων σηματοδοτεί η επίσημη επίσκεψη που πραγματοποιεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Λιβύη.

Τον Νοέμβριο 2019, με τον εμφύλιο στην αφρικανική χώρα σε εξέλιξη, ο τότε μεταβατικός πρωθυπουργός της κυβέρνησης της Τρίπολης Φαγιέζ αλ Σαράτζ, είχε υπογράψει δύο μνημόνια συνεργασίας με την Τουρκία, ένα για την ασφάλεια και ένα για τις θαλάσσιες ζώνες.

Το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, που «σβήνει» από τον χάρτη νησιά όπως η Ρόδος και η Κάρπαθος, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ελλάδας, η οποία κινήθηκε με ταχύτητα και προχώρησε σε συμφωνίες που διασφαλίζουν κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας σε θαλάσσιες ζώνες τόσο στο Ιόνιο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Πρόκειται για τη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ με την Ιταλία και τη συμφωνία μερικής οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο.

«Αισθάνομαι μεγάλη χαρά που η παρουσία μου στη Λιβύη συνδυάζεται με μια διπλή επανεκκίνηση: Το νέο ξεκίνημα της ίδιας χώρας και των διμερών μας σχέσεων» ανέφερε την Τρίτη 6 Απριλίου 2021 ο Έλληνας πρωθυπουργός, ξεκινώντας τις κοινές δηλώσεις στην Τρίπολη με τον μεταβατικό πρωθυπουργό της Λιβύης, Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά για «τη γόνιμη συζήτηση» και υπογράμμισε: «Βασικός μου σκοπός είναι να αναδείξω την επαναλειτουργία της πρεσβείας ως ορόσημο της δυναμικής επανεκκίνησης των ελληνολιβυκών σχέσεων και να μεταφέρω μήνυμα στήριξης στις προσπάθειες της Λιβύης για ειρήνη και για πρόοδο στο πλαίσιο της ΕΕ και του ΟΗΕ».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Τρίπολη με τον μεταβατικό πρωθυπουργό της Λιβύης Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά © EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Επίσης, ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως η Ελλάδα θα σταθεί δίπλα στη Λιβύη στον δρόμο για ελεύθερες εκλογές μακριά από ξένα στρατεύματα και με πυξίδα την ευημερία στη Μεσόγειο. Ο κ. Μητσοτάκης έστειλε το μήνυμα: «Καιρός να μείνουν πίσω μας όσα δοκίμασαν τις σχέσεις μας τον προηγούμενο χρονικό διάστημα. Η συνεργασία μας μπορεί να προωθηθεί με γρήγορους ρυθμούς». Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του σημείωσε ακόμη ότι αναζωπυρώνεται το επιχειρηματικό ενδιαφέρον για ενέργεια, τουρισμό, Υγεία και κατασκευές.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι θεμέλιο της νέας αφετηρίας στις διμερείς σχέσεις πρέπει να είναι πάντα η ειλικρίνεια, η διάθεση διαλόγου και, κυρίως, η πίστη στις αρχές της διεθνούς νομιμότητας, του Διεθνούς Δικαίου.

«Και αυτό σημαίνει ότι, γράφοντας την καινούργια σελίδα της κοινής μας διαδρομής, θα μπορούμε να βρούμε τον τρόπο να σβήσουμε τα λάθη της προηγούμενης» υπογράμμισε και επανέλαβε τη θέση που μετέφερε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ κατά την επίσκεψή του στη Λιβύη, ότι προϋπόθεση κάθε προόδου είναι η άμεση και πλήρης αποχώρηση ξένων στρατευμάτων και μισθοφόρων από το λιβυκό έδαφος.

«Είναι κάτι το οποίο έχουν ζητήσει, εξάλλου, όλες οι ευρωπαϊκές χώρες» συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος είπε -επίσης- ότι οι τελευταίες ημέρες στη Λιβύη έχουν έντονο χαρακτήρα, καθώς μετά τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, βρέθηκαν ο πρωθυπουργός της Μάλτας, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, και ο ίδιος.

Κυριάκος Μητσοτάκης - Λιβύη: «Να ακυρωθεί το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο»

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός διαμήνυσε πως «προϋπόθεση κάθε προόδου είναι η άμεση και πλήρης αποχώρηση ξένων στρατευμάτων από το έδαφος σας, και για εμάς είναι πολύ σημαντικό η ακύρωση παράνομων εγγράφων που παρουσιάστηκαν ως δήθεν διακρατικές συμφωνίες, αλλά δεν έχουν καμία νομική ισχύ, όπως ρητά έχει αποφανθεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».

«Και η Ελλάδα και η Ιταλία, μάλιστα, έχουν πρόσφατα συνάψει μεταξύ τους νόμιμες συμφωνίες για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών και των χωρικών υδάτων. Ο συμβολισμός, λοιπόν, είναι εξαιρετικά ισχυρός: Οι φίλοι της Λιβύης είναι δίπλα της και όχι μακριά της. Άλλωστε -όπως συζητήσαμε- το πλησιέστερο σε αυτήν ευρωπαϊκό έδαφος είναι η Γαύδος και η πατρίδα μου, η Κρήτη. Και τελικά, κ. πρωθυπουργέ, είναι η γεωγραφία που καθορίζει το πλαίσιο των διμερών μας σχέσεων, και όχι οι τεχνητές γραμμές που κάποιοι τραβούν σε χάρτες» ανέφερε με νόημα ο πρωθυπουργός.

Σαφές μήνυμα προς την Τουρκία ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο δεν αποτελεί διεθνή συμφωνία και πρέπει να ακυρωθεί, έστειλε από τη Λιβύη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης © EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Και συμπλήρωσε: «Κατά συνέπεια, χαιρετίζω τη διάθεσή σας να μπορούμε να συζητήσουμε απευθείας και διμερώς ζητήματα που αφορούν την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών -ως οφείλουμε να κάνουμε ως γειτονικές χώρες- και να συνεχίσουμε μια συζήτηση, η οποία διεκόπη το 2010. Πάντα με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, το οποίο αποτελεί την πυξίδα με την οποία φιλικά κράτη λύνουν τέτοιου είδους διαφορές».

Λίβυος πρωθυπουργός: «Υπάρχει μακρά ιστορία οικονομικών και εμπορικών σχέσεων με την Ελλάδα»

Από τη μεριά του ο πρωθυπουργός της Μεταβατικής Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης, Αμπντέλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, ανεβαίνοντας στο βήμα για τις κοινές δηλώσεις του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, τον ευχαρίστησε για την επίσκεψή του αυτή.

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στον ρόλο που έπαιξε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης στη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης. «Είμαστε ευτυχείς για τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών» είπε ο Λίβυος πρωθυπουργός. 

Παράλληλα, τόνισε ότι υπάρχει μακρά ιστορία οικονομικών και εμπορικών -ακόμη και ανθρωπιστικών- σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Και πρόσθεσε: «Εργαζόμαστε για να βελτιώσουμε τις σχέσεις των δύο χωρών και σε αυτό το πλαίσιο ξανανοίγουμε την πρεσβεία στην Τρίπολη και υποδεχόμαστε το άνοιγμα του προξενείου. Ευελπιστούμε στη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Λιβύης και Ελλάδας στον εμπορικό τομέα».

Κυριάκος Μητσοτάκης: Επίσημη επίσκεψη στη Λιβύη πραγματοποιεί ο πρωθυπουργός - Έγινε δεκτός με τιμές στην Τρίπολη © EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Αναφερόμενος στις σχέσεις της Λιβύης με την Τουρκία, ο κ. Ντμπεϊμπά τόνισε ότι «επιδιώκουμε τη βελτίωση των σχέσεων και ακόμα ενθαρρύνουμε τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας και Λιβύης-Τουρκίας για τον ορισμό των οικονομικών ζωνών για να συνεχιστεί η συνεργασία στην περιοχή της Μεσογείου».

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Ντμπεϊμπά επισήμανε πως η χώρα του επιδιώκει τις καλές σχέσεις μεταξύ όλων των χωρών της περιοχής και τόνισε πως μέσω κάθε συμφωνίας επιδιώκει το συμφέρον της. «Φροντίζουμε τα συμφέροντα της χώρας μας, του λαού μας», όπως κάνει κάθε χώρα» είπε, ολοκληρώνοντας.

Συνάντηση Μητσοτάκη - Ντράγκι στην Τρίπολη - Τι συζήτησαν για την «επόμενη ημέρα» στη Λιβύη

Κατά την παραμονή του στην Τρίπολη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση με τον Ιταλό ομόλογό του, Μάριο Ντράγκι.

Μητσοτάκης και Ντράγκι είναι από τους πρώτους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιούν επίσημη επίσκεψη στη Λιβύη.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τέθηκαν επί τάπητος η κατάσταση στη Λιβύη και η σημασία να στηρίξουν τα κράτη - μέλη της ΕΕ την ανασυγκρότηση της αφρικανικής χώρας, η οποία μετά τον θάνατο του Μουάμαρ Καντάφι (Οκτώβριος 2011) βυθίζεται στα δεινά του εμφυλίου πολέμου.

Λιβύη: Μάριο Ντράγκι και Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκαν στην πρωτεύουσα Τρίπολη © EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι Μητσοτάκης και Ντράγκι είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν τις άριστες διμερείς σχέσεις, απτή απόδειξη των οποίων είναι η μεταξύ τους συμφωνία Οριοθέτησης Θαλάσσιων Ζωνών, η οποία αποτελεί υπόδειγμα εφαρμογής του Διεθνούς Δικαίου, καθώς και διεθνούς νομιμότητας και συνεργασίας παράκτιων κρατών στην περιοχή.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις