Πολιτικη & Οικονομια

1821: Η Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη γράφει στην ATHENS VOICE

«Βασική μας απόφαση ήταν να αναδειχθεί ακόμη περισσότερο η σημασία του 2021 ως Χρονιάς της Ελλάδας, των Ελληνίδων και των Ελλήνων».

32014-72458.jpg
A.V. Guest
ΤΕΥΧΟΣ 777
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
H πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη
H πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη

H Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», γράφει στην ATHENS VOICE για τη μεγάλη Εθνική Επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση

Εφέτος γιορτάζουμε τη μεγάλη Εθνική μας Επέτειο με όλους τους συμβολισμούς που της προσδίδει η διακοσιετηρίδα. Γιορτάζουμε τα διακόσια χρόνια μετά την Ελληνική Επανάσταση του 1821, που αποτέλεσε την αφετηριακή πράξη του νεότερου Ελληνικού Κράτους, όταν οι Ελληνίδες και οι Έλληνες διεκδίκησαν την ελευθερία και την ανεξαρτησία τους.

Γιορτάζουμε, όμως, και τα διακόσια χρόνια της σύγχρονης Ελλάδας. Την πορεία, τα γεγονότα και τους ανθρώπους που με τα λόγια και τις πράξεις τους δικαίωσαν τους αγώνες που έδωσε ο επαναστατημένος ελληνικός λαός πριν από δύο αιώνες.
Τιμούμε μια συναρπαστική και, σε κάποιες περιπτώσεις, δύσκολη διαδρομή, μέσα από την οποία καταφέραμε να γίνουμε ένα κράτος σύγχρονο και δημοκρατικό, αναπόσπαστο μέρος της Ευρώπης· ένα κράτος με σεβασμό στη διαφορετικότητα και την ανθρώπινη ζωή.
Και, παράλληλα, ανοίγουμε μια συζήτηση για το μέλλον, για την Ελλάδα της επόμενης μέρας. Οραματιζόμαστε και προετοιμαζόμαστε για τις προκλήσεις της νέας εποχής.

Σε αυτούς τους άξονες επικεντρώθηκε το έργο της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» και οι 1.827 προτάσεις δράσεων και εκδηλώσεων που προήλθαν από την ίδια την κοινωνία, από τους απανταχού Έλληνες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, και συνδιαμόρφωσαν το περιεχόμενο των επετειακών εκδηλώσεων.

Η Γιάννα Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη, πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021»

Μπορεί η δύσκολη συγκυρία που διανύουμε λόγω της πανδημίας να μη μας επιτρέπει να γιορτάσουμε αυτές τις ημέρες, όπως θα το θέλαμε. Ωστόσο, βασική μας απόφαση ήταν, εξαρχής, οι δράσεις και οι εκδηλώσεις για την επέτειο των 200 χρόνων να επεκταθούν σε όλη τη διάρκεια της επετειακής χρονιάς, έτσι ώστε να αναδειχθεί ακόμη περισσότερο η σημασία του 2021 ως «Χρονιάς της Ελλάδας, των Ελληνίδων και των Ελλήνων».

Έτσι, κατά τη διάρκεια της χρονιάς θα συνεχίσουν να πραγματοποιούνται αναπτυξιακές δράσεις που θα ενισχύσουν τις τοπικές κοινωνίες, συνεργασίες με Πανεπιστήμια, φορείς, συλλόγους και ενώσεις, ερευνητικές πρωτοβουλίες, διαδικτυακά συνέδρια και πολλά ακόμη.

Την ίδια στιγμή, η Επιτροπή θα προχωρήσει και σε τέσσερις εμβληματικές δράσεις: Το Forum «Η Ελλάδα το 2040», τη δημιουργία του Ινστιτούτου Τεχνητής Νοημοσύνης, τις Γιορτές των Πόλεων στις 20 και 21 Ιουνίου και τη δράση «Βαδίζοντας στα Αχνάρια του ’21». 

Η Γιάννα Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη, πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021»

Τέλος, με αίσθημα ευθύνης, συστρατευθήκαμε στη μάχη εναντίον της πανδημίας, αναλαμβάνοντας δύο ουσιαστικές πρωτοβουλίες: τη δωρεά 18 κλινών Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και την οικονομική ενίσχυση της έρευνας για το ελληνικό φάρμακο κατά της covid-19.

Διακόσια χρόνια μετά την Επανάσταση, γιορτάζουμε την ελευθερία μας και μια πορεία που μας γεμίζει υπερηφάνεια. Και ετοιμαζόμαστε να ξεκινήσουμε, με ακόμη μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, για τον τρίτο αιώνα της σύγχρονης διαδρομής μας. 

H πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ