Πολιτικη & Οικονομια

Τα νούμερα της Εβδομάδας | 18-24 Μαρτίου 2021

20.760 τετραγωνικά μέτρα είναι η επιφάνεια του νέου κτιρίου της Εθνικής Πινακοθήκης, η οποία θα δεχθεί το απόγευμα της Τετάρτης του πρώτους επίσημους προσκεκλημένους

img_0317_1.jpg
Σταμάτης Ζαχαρός
ΤΕΥΧΟΣ 777
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το γλυπτό του Auguste Rodin μπροστά από τα σκαλιά της κεντρικής εισόδου της Εθνικής Πινακοθήκης της Ελλάδος
Το γλυπτό του Auguste Rodin μπροστά από τα σκαλιά της κεντρικής εισόδου της Εθνικής Πινακοθήκης της Ελλάδος © Έλενα Ντάκουλα

Τα νέα της εβδομάδας, 18-24 Μαρτίου 2021. O Σταμάτης Ζαχαρός αποτυπώνει την επικαιρότητα σε αριθμούς.

206 γιατροί ηλικίας έως 60 ετών έλαβαν φύλλο πορείας για να αναλάβουν καθήκοντα βαθμίδας Επιμελητή Β', σε νοσοκομεία της 1ης και 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας καθώς η προηγούμενη έκκληση για εθελοντές δεν έπιασε τόπο.

3 ειδικότητες αφορά η επίταξη. Πνευμονολόγους, Παθολόγους και Γενικούς Ιατρούς, οι οποίοι βρίσκονται στην Περιφέρεια Αττικής και έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ. Θα μπορούν φυσικά να διατηρούν και τα ιδιωτικά ιατρεία τους.

1 μήνα θα χρειαστεί να εργασθούν όσοι έλαβαν φύλλο πορείας και θα δικαιούνται αμοιβής ανάλογης των καθηκόντων τους. Διότι αντίθετα με την αριστερή δοξασία, τίποτε δεν είναι δωρεάν. Ούτε οι επιτάξεις.


2.140 είναι συνολικά οι ιδιώτες γιατροί των τριών αυτών ειδικοτήτων στην Αθήνα. 1.331 παθολόγοι, 469 πνευμονολόγοι και 340 γενικοί ιατροί.

370 είναι συνολικά οι αντίστοιχοι γιατροί στον Πειραιά.

61 μόλις από τους σχεδόν δυόμισι χιλιάδες που προαναφέρθηκαν, δήλωσαν εθελοντική συμμετοχή.


70% ήταν η αύξηση των κλινών ΜΕΘ-Covid μόνο τον τελευταίο μήνα. Από 229 σε 389.

88% ήταν η αύξηση των απλών κλινών Covid κατά το ίδιο διάστημα. Από 1.600 έγιναν 3.000. Σύσσωμη η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν ενίσχυσε το ΕΣΥ. Ίσως διότι ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο.


4 δωρεάν τεστ τον μήνα θα δικαιούται κάθε πολίτης που διαθέτει ΑΜΚΑ, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Άκης Σκέρτσος. Το αποτέλεσμα δεν θα δηλώνεται αλλά η κυβέρνηση εμπιστεύεται το αίσθημα ευθύνης των πολιτών.

95-99% αξιοπιστία έχουν τα αποτελέσματα των συγκεκριμένων τεστ σύμφωνα με την κυβέρνηση. Χρησιμοποιούνται ήδη σε Γερμανία και Κύπρο αλλά δεν διατίθενται δωρεάν.

15 ευρώ για τη διενέργεια κάθε τεστ ζήτησαν αρχικά οι συνδικαλιστές φαρμακοποιοί για να βοηθούν τους πολίτες να κάνουν το Self Test, όπως μας γνωστοποίησε ο κος Λουράντος. Αργότερα (και μετά την κατακραυγή) είπε ότι δεν μπορούν να κάνουν τεστ διότι απαιτείται στολή αστροναύτη.

10 ευρώ χρεώνουν τη λήψη δείγματος τα διαγνωστικά κέντρα.

0,50 ευρώ κέρδος για κάθε τεστ που θα διανείμουν τα φαρμακεία ζήτησε στη συνέχεια ο κος Λουράντος. Λογικό, διότι ο συνδικαλιστής θέλει να δικαιώσει τη μεταφορική έννοια της λέξης «φαρμακείο» που χρησιμοποιείται ως χαρακτηρισμός και για άλλα καταστήματα και υπηρεσίες.


94 εκατ. ψηφιακές συναλλαγές των πολιτών με το κράτος έγιναν το 2020 έναντι μόλις 8,8 εκατ. συναλλαγών το 2018, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο αρμόδιος υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης.

1.100 διαφορετικές υπηρεσίες παρέχονται πλέον ψηφιακά από την πλατφόρμα gov.gr.


250.000 πολίτες με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα είναι η επόμενη ομάδα που θα εμβολιαστεί. Όσοι εξ αυτών είχαν εγγραφεί στην άυλη συνταγογράφηση έχουν ήδη λάβει σχετικό sms.


20.760 τετραγωνικά μέτρα είναι η επιφάνεια του νέου κτιρίου της Εθνικής Πινακοθήκης, η οποία θα δεχθεί το απόγευμα της Τετάρτης του πρώτους επίσημους προσκεκλημένους. Εγκαίνια προς το παρόν –και ελέω Covid– δεν προβλέπονται.

45 συνολικά άτομα έχουν προσκληθεί στην πρώτη ξενάγηση. Θα χωριστούν σε 5 ομάδες για τις ανάγκες της ξενάγησης.

1.000 έργα θα εκτίθενται στις μόνιμες εκθέσεις της Πινακοθήκης.

59 εκατ. ευρώ κόστισε η ανακαίνιση και αναβάθμιση του κτιρίου.

Η «Λαϊκή αγορά» του Παναγιώτη Τέτση στον χώρο υποδοχής της Πινακοθήκης


2,5 μέτρα είναι το «βεληνεκές» μίας κόμπρας, του ιοβόλου και δηλητηριώδους φιδιού. Σε αυτή την απόσταση μπορεί να πετύχει το θύμα της εκτοξεύοντας δηλητήριο και στοχεύοντας στα μάτια. Το κανονικό της όνομα είναι νάγια ή νόγια και το κόμπρα είναι το όνομα με το οποίο την αποκαλούν στην Πορτογαλία.

30 ετών είναι ο άνθρωπος που επέλεξε το συγκεκριμένο ερπετό για κατοικίδιο και έπεσε θύμα επίθεσής του, μέσα στο διαμέρισμά του. Για τη θεραπεία του χρειάστηκε να έρθει αντίδοτο από την Κύπρο. Το δηλητήριο από το δάγκωμα της κόμπρας, ακόμη κι αν ο ασθενής αναρρώσει πλήρως, ενδέχεται να προκαλέσει μόνιμα νευρολογικά προβλήματα.


25 τετραγωνικά μέτρα για κάθε πιστό είναι το απαραίτητο εμβαδόν που προβλέπει το προσωρινό μέτρο για την επαναλειτουργία των εκκλησιών για τρεις λειτουργίες. Η πρώτη τελέστηκε την Κυριακή και οι άλλες δύο αύριο και μεθαύριο.

20 πιστοί είναι το μάξιμουμ των πιστών που μπορούν να βρίσκονται εντός του ναού, ανεξαρτήτως μεγέθους. Ιερείς και ψάλτες υποχρεούνται να κάνουν τεστ με ευθύνη της Ιεράς Μητρόπολης.


7 μερακλήδες θαμώνες εντοπίστηκαν σε ταβέρνα στην Πιερία η οποία λειτουργούσε κανονικά. Λογικά δεν θα είχαν ακούσει τίποτε περί κορωνοϊού.


4.000 τ.μ. είναι η σημαία που τοποθέτησε ο Δήμος Γλυφάδας στην πλαγιά του Υμηττού.

8 φορές μεγαλύτερη από εκείνη που είχε τοποθετήσει την 28η Οκτωβρίου είναι η συγκεκριμένη σημαία, όπως ενημέρωσε τους δημότες μέσω Facebook.


657.895 φορές κάθε μήνα πρέπει να ακουστούν τα τραγούδια ενός καλλιτέχνη στο Spotify για να διασφαλίσει ένα μηνιαίο εισόδημα ανάλογο με εργασία που θα του απέφερε 15 δολάρια την ώρα, δηλαδή μεροκάματο 120 δολαρίων.


28.000 υπογραφές κατάφερε να συγκεντρώσει η Ενωση Μουσικών και Συναφών Εργαζομένων (Union of Musicians and Allied Workers). Σκοπός ήταν να πάψει η εκμετάλλευση των καλλιτεχνών και να απονέμονται σωστά τα πνευματικά τους δικαιώματα. Πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις έξω από τα γραφεία της εταιρείας σε Αμερική, Ευρώπη και Αυστραλία.

Verba Volant

Ρένα Δούρου
«Αν ο κ. Μητσοτάκης θέλει να δραπετεύσει των τραγικών του ευθυνών, εδώ είμαστε, έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες που αρνείται να αναλάβει η κυβέρνησή του απέναντι στους πολίτες». Είναι σημαντικό για έναν πολιτικό να μη φοβάται την ευθύνη, ωστόσο πρέπει να ερωτηθούν οι πολίτες. Ερωτήθηκαν βεβαίως πριν ενάμιση χρόνο και η διαφορά των δύο κομμάτων ήταν άνω των 8 μονάδων. Έκτοτε δε, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι διαρκώς αυξάνεται ακόμη και σε υπερδιπλάσια ποσοστά.


Γιάννης Ραγκούσης
«Δεν άλλαξα πολιτική και ιδεολογική παράταξη. Δεν κατάντησα διορισμένος υπουργός της Δεξιάς». Αυτή ήταν η πληρωμένη απάντηση του Γιάννη Ραγκούση στον πρωθυπουργό, ο οποίος θύμισε τις σφοδρές προσωπικές επιθέσεις που εξαπέλυε ο πρώην δήμαρχος Πάρου στον Αλέξη Τσίπρα (π.χ. ο πιο ανέντιμος πρωθυπουργός της Μεταπολίτευσης). Η απάντηση ήρθε -εννοείται- από τον πρώην «σύντροφο» Βασίλη Κεγκέρογλου του ΚΙΝΑΛ ο οποίος θύμισε στον Ραγκούση ότι: «Ήσουν διορισμένος δύο φορές υπουργός των κυβερνήσεων Παπανδρέου και Παπαδήμου, αλλά και δύο φορές διορισμένος βουλευτής».


Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
«Η δική μου γαλατόπιτα όμως είναι διαφορετική, έχει καραμελωμένα φύλλα με ξηρούς καρπούς και εγώ την ονόμασα γαλατόπιτα Μάνης. Κι έτσι αυτός πήρε τη συνταγή μου και την είπε ακριβώς με το ίδιο όνομα». Ο καβγάς για τη γαλατόπιτα θα μπορούσε να είναι μόνον τίτλος ιστορίας με τον Ναστραντίν Χότζα. Εδώ πρόκειται για μανιάτικη βεντέτα με τον Άκη Πετρετζίκη.


Αλέξης Τσίπρας
«Ο Χριστόδουλος Ξηρός δραπέτευσε επί κυβέρνησης Σαμαρά και συνελήφθη επί ΣΥΡΙΖΑ». Με αυτή τη φράση ο τέως πρωθυπουργός έδειξε την αποφασιστικότητα του πολιτικού χώρου που εκπροσωπεί, κατά της τρομοκρατίας. Από μετριοφροσύνη δεν θύμισε ότι επίσης επί ΣΥΡΙΖΑ, μπήκαμε στην ΕΟΚ, φτιάχτηκε το ΕΣΥ και η χώρα υιοθέτησε το ευρώ.


Γιάνης Βαρουφάκης
«Έχει έρθει η στιγμή να απολυθεί η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Αποτυχημένη υπουργός Άμυνας που στάλθηκε στην Κομισιόν από τη Μέρκελ, μετά από συνεννόηση με Μακρόν και με τις ψήφους του Ορμπάν να κάνουν τη διαφορά, ευθύνεται για το πρωτοφανές εμβολιαστικό φιάσκο της ΕΕ». Μια καλή λύσις είναι να στείλουμε τον ίδιο τον «Άρχοντα των Λαχουριών» για να εφαρμόσει την περιβόητη «αέναη διαπραγμάτευση». Θα τους εκνεύριζε τόσο, ώστε θα του έδιναν όχι μόνο τα εμβόλια που θα ζητούσε αλλά και τα κλειδιά των εργοστασίων τους.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ