Πολιτικη & Οικονομια

Χατζηδάκης - Επίσκεψη στον ΕΦΚΑ: Οι εργαζόμενοι σηκώνουν σταυρό

«Είμαστε αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε την Κόπρο του Αυγείου»

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Επίσκεψη Χατζηδάκη στον ΕΦΚΑ
Επίσκεψη Χατζηδάκη στον ΕΦΚΑ © Facebook/Kostis Hatzidakis

Επίσκεψη Κωστή Χατζηδάκη στον ΕΦΚΑ: «Οι εργαζόμενοι σηκώνουν μεγάλο σταυρό - Αντιφατική εικόνα».

Επίσκεψη στον ΕΦΚΑ για να διαπιστώσει την κατάσταση που επικρατεί στον οργανισμό έκανε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης. Το πρωί της Τρίτης, 23 Μαρτίου, ο κ. Χατζηδάκης βρέθηκε στο Περιφερειακό Υποκατάστημα Μισθωτών Αττικής στο κέντρο της Αθήνας, όπου, όπως τόνισε σε ανάρτησή του στα social media, αντίκρισε μια αντιφατική εικόνα.

«Οι γραφειοκρατικές κληρονομιές του παλιού ΙΚΑ και του παλιού ΤΕΒΕ που έγιναν χειρότερες με την φύρδην μίγδην συγχώνευση στον ΕΦΚΑ. Οι προσπάθειες της διοίκησης εδώ και ενάμιση χρόνο να καλυτερεύσει η κατάσταση. Αλλά και ο δύσκολος αγώνας που δίνουν οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ να ανταποκριθούν στην έκδοση των συντάξεων μέσα σε στοίβες φακέλων που δεν παραπέμπουν πάντως στο μοντέλο της Δημόσιας Διοίκησης που θέλουμε να δημιουργήσουμε», ανέφερε ο υπουργός επισημαίνοντας πως η διοίκηση και οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ σηκώνουν ένα μεγάλο σταυρό.

xatzidakis-efka.jpg
© Facebook/Kostis Hatzidakis

Η ανάρτηση του Κωστή Χατζηδάκη για την επίσκεψη στον ΕΦΚΑ

«Στον ΕΦΚΑ πήγα σήμερα. Στο Περιφερειακό Υποκατάστημα Μισθωτών Αττικής στο κέντρο της Αθήνας. Θέλω να βλέπω από κοντά τι συμβαίνει στους οργανισμούς που εποπτεύει το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Αλλιώς είναι να τα διαβάζεις ή να σου τα περιγράφουν κι αλλιώς να τα βλέπεις μόνος σου.

»Μπροστά μου ξεδιπλώθηκε μια εικόνα που θα τη χαρακτήριζα αντιφατική. Οι γραφειοκρατικές κληρονομιές του παλιού ΙΚΑ και του παλιού ΤΕΒΕ που έγιναν χειρότερες με την φύρδην μίγδην συγχώνευση στον ΕΦΚΑ. Οι προσπάθειες της διοίκησης εδώ και ενάμιση χρόνο να καλυτερεύσει η κατάσταση. Αλλά και ο δύσκολος αγώνας που δίνουν οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ να ανταποκριθούν στην έκδοση των συντάξεων μέσα σε στοίβες φακέλων που δεν παραπέμπουν πάντως στο μοντέλο της Δημόσιας Διοίκησης που θέλουμε να δημιουργήσουμε. Και φυσικά οι συνταξιούχοι που τηλεφωνούσαν όση ώρα ήμουν εκεί, πιέζοντας να εκδοθούν οι συντάξεις τους για τις οποίες περιμένουν για μήνες ή και για χρόνια.

»Η διοίκηση και οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ σηκώνουν ένα μεγάλο σταυρό. Προσπάθειες εκσυγχρονισμού βέβαια γίνονται. Οι συντάξεις που δόθηκαν το 2020 ήταν κατά 31% περισσότερες από το 2019. Ξεκίνησε τμηματικά η απονομή συντάξεων ψηφιακά και ήδη έχουν δει πάνω από 22.000 τέτοιες συντάξεις (λόγω θανάτου και από τον ΟΓΑ). Έγιναν επίσης πέρσι 1.750.000 ηλεκτρονικές συναλλαγές από τον ΕΦΚΑ. Αλλά, κακά τα ψέματα, το πρόβλημα που έχει κληρονομηθεί από το παρελθόν είναι η "Kόπρος του Αυγείου".

xatzidakis-efka2.jpg
© Facebook/Kostis Hatzidakis

»H συγχώνευση χωρίς σχέδιο του 2016 αντί να απλουστεύσει γύρισε προς τα πίσω τα πράγματα. Γι’ αυτό και υπάρχουν από τότε μεγαλύτερες καθυστερήσεις στην έκδοση των συντάξεων.

»Για τις υποδομές δεν υπήρξε καμία ιδιαίτερη φροντίδα. Και ευτυχώς που πριν έρθω εγώ ακόμα στο Υπουργείο παραγγέλθηκαν 1700 νέοι υπολογιστές για να βοηθήσουν τους υπαλλήλους να κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους. Και να ξεμπλέξουν από τη χαρτούρα και από τα αρχεία που παραπέμπουν στο απώτερο παρελθόν. Ενδεικτικό είναι ότι το δίκτυο των υπολογιστών, όπως είναι σήμερα, απέχει πολύ από το να θεωρηθεί επαρκές. Όπως και η πρόσβαση των υπαλλήλων σε σύγχρονα κομπιούτερ. Έχουν κομπιούτερ αλλά είναι με Windows του 2000 και ανεπαρκή σε ασφάλεια. Υπάρχει ένα κεντρικό κομπιούτερ και ο υπάλληλος κάνει και χρέη διανομέως των e-mail στους επιμέρους υπαλλήλους. Βάλτε και τις δυσκολίες που έχουν προκύψει με τον κορωνοϊό. Και με το ότι το 50% λειτουργεί εξ αποστάσεως.

»Μπροστά σε αυτή την κατάσταση είμαστε αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουμε όλα τα όπλα που έχουμε στη διάθεσή μας. Και ακόμα περισσότερο αυτά που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε γρήγορα. Γι’ αυτό από τις πρώτες μέρες που ήρθα στο Υπουργείο, χάρη μάλιστα σε κινήσεις που είχε κάνει ο Γιάννης Βρούτσης και ο διοικητής Χρήστος Χάλαρης, ξεκίνησαν να δουλεύουν στο σύστημα περίπου 150, νέοι σε ηλικία, υπάλληλοι που μονιμοποιήθηκαν. Την περασμένη εβδομάδα υπέγραψα μια απόφαση για να χρησιμοποιηθούν και οι υπηρεσίες 100 συνταξιούχων που με την εμπειρία τους μπορούν να βοηθήσουν στην έκδοση των συντάξεων και θα πληρώνονται ανά τεμάχιο.

xatzidakis-efka3.jpg
© Facebook/Kostis Hatzidakis

»Παράλληλα, προωθούμε την πρόσληψη 150 νέων συμβασιούχων οικονομολόγων με σύμβαση έργου, με πληρωμή δηλαδή ανά τεμάχιο κι αυτοί, για να βοηθήσουν κι εκείνοι. Παράλληλα, προχωρήσαμε με τις εθνικές συντάξεις που θα καταβληθούν πριν από το Πάσχα και με τα αναδρομικά μαζί. Ενώ θα φέρουμε με την ομάδα έργου νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή για την απλούστευση των διαδικασιών έκδοσης των συντάξεων. Τελευταία ανακοινώσαμε και την πρόθεση μας να χρησιμοποιήσουμε τις υπηρεσίες πιστοποιημένων δικηγόρων και λογιστών.

»Έχουν γνώση και επαφή με το αντικείμενο. Θέλουμε να το προχωρήσουμε και δεν είναι κάτι πρωτότυπο, γίνεται ήδη στις Πολεοδομίες με τους μηχανικούς από το 2010. Τι στο καλό έχει πια η έννοια «ιδιωτικό» στην Ελλάδα που ορισμένοι έχουν φάει αυτό το κόλλημα και δεν μπορούν να δεχτούν τη συμμετοχή των ιδιωτών; Δεν μπορεί ό,τι κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ με τον ιδιωτικό τομέα να είναι σωστό και ό,τι κάνουμε εμείς λάθος.

efka.jpg
© Facebook/Kostis Hatzidakis

»Τη μάχη αυτή πρέπει να τη δώσουμε συντεταγμένα και με σχέδιο. Η Κυβέρνηση, η διοίκηση, οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ – που ακόμα μια φορά τονίζω ότι τους θεωρώ συμμάχους σε αυτή τη μάχη- και όποιες άλλες δυνάμεις από τον ιδιωτικό τομέα μπορεί σε συνδυασμό με το Δημόσιο να μας απαλλάξουν από αυτό το τεράστιο πρόβλημα. Δεν νοείται το 2021 να έχουμε στην Ελλάδα της Ευρώπης ένα τέτοιο πρόβλημα σαν κι αυτό που αντιμετωπίζουμε τώρα με τις συντάξεις. Είμαστε αποφασισμένοι να το λύσουμε. Και θα το λύσουμε», έγραψε ο κ. Χατζηδάκης σε αναλυτική ανάρτησή του στο Facebook».

 

Στον ΕΦΚΑ πήγα σήμερα. Στο Περιφερειακό Υποκατάστημα Μισθωτών Αττικής στο κέντρο της Αθήνας. Θέλω να βλέπω από κοντά τι...

Δημοσιεύτηκε από Kostis Hatzidakis στις Τρίτη, 23 Μαρτίου 2021

 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.