Πολιτικη & Οικονομια

Υπ. Παιδείας σε ΣΥΡΙΖΑ για σύμβαση CISCO: Απύθμενο θράσος

Η απάντηση σε όσα υποστήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ για «δωρεά προσωπικών δεδομένων 1,5 εκατ. πολιτών»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τηλεκπαίδευση
Τηλεκπαίδευση © EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ

Υπουργείο Παιδείας: Η απάντηση στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύμβαση με τη CISCO για την τηλεκπαίδευση. - Τι υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Λόγο για «απύθμενο θράσος, υποκρισία και άγνοια του ΣΥΡΙΖΑ» κάνει το γραφείο Τύπου του Υπουργείου Παιδείας, σχολιάζοντας την ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τη σύμβαση με τη CISCO για την τηλεκπαίδευση.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ - αλλοπρόσαλλα όπως πάντα - ως αντιπολίτευση πολεμάει λυσσαλέα την τηλεκπαίδευση και τη χρήση λογισμικού της συγκεκριμένης εταιρείας, και ως κυβέρνηση αγόραζε άδειες και προϊόντα τηλεδιασκέψεων της συγκεκριμένης εταιρείας», σημειώνει το Υπουργείο Παιδείας σε ανακοίνωση-απάντηση που εξέδωσε αργά το βράδυ της Δευτέρας. Από τις συμβάσεις φαίνεται «με τον πλέον εύληπτο τρόπο» ότι η κυβέρνηση εξασφάλισε τη δυνατότητα το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας «να κάνει χρήση σημαντικής πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης απολύτως δωρεάν χωρίς κανένα κόστος για το Ελληνικό Δημόσιο από τον Μάρτιο 2020 έως τον Ιανουάριο 2021 και με τρόπο που η ίδια η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα έχει κρίνει ως απολύτως συμβατό µε τη βασική αποστολή του κράτους για παροχή εκπαίδευσης, που δεν αντίκειται στη νομοθεσία για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα». Για τα παραπάνω, παραπέμπει στη σχετική Γνωμοδότηση 4/2020 (7.9.2020).

Μάλιστα, το Υπουργείο Παιδείας σημειώνει ότι προκειμένου η εκπαιδευτική κοινότητα συνολικά «να μπορεί να συνεχίσει να απολαμβάνει τα ψηφιακά αυτά εργαλεία προς όφελος του εκπαιδευτικού έργου και των παιδιών μας», η τηλεκπαίδευση εντάχθηκε στο πρόγραμμα ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ, «προβλέποντας έτσι την αξιοποίηση υφιστάμενων αδειών, χωρίς ούτε ένα ευρώ επιπλέον επιβάρυνση του δημοσίου, για κάθε χρήση τηλεδιάσκεψης, συνεδριάσεων, τηλεκπαίδευσης». Επιπλέον, υποστηρίζεται ότι «επιμέρους συμβάσεις της Συμφωνίας Πλαίσιο του Έργου ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ, οι οποίες εξασφαλίζουν, μεταξύ άλλων, άδειες τηλεδιασκέψεων για το Δημόσιο, περιλαμβάνουν πληθώρα προϊόντων της εταιρείας Cisco και υπεγράφησαν, αντίστοιχα, στις 04 και 05 Ιουλίου 2019, δηλαδή επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ».

Ακόμη, το γραφείο Τύπου του Υπουργείου Παιδείας σημειώνει ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρέθηκε σήμερα «σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση», για τους εξής λόγους:

  • «Επιβεβαιώθηκε ότι η κυβέρνηση κατάφερε να προσφέρει χωρίς κανένα κόστος για τον Έλληνα φορολογούμενο ποιοτική πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης που χρησιμοποιείται διεθνώς, απολύτως δωρεάν από τον Μάρτιο 2020 έως τον Ιανουάριο 2021».
  • «Ενώ από την αρχή της πανδημίας η αξιωματική αντιπολίτευση πολεμά λυσσαλέα την τηλεκπαίδευση και μάλιστα τη χρήση λογισμικού από τη συγκεκριμένη εταιρεία, αποκαλύφθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτός που υπέγραψε το 2019 τις συμβάσεις για το πρόγραμμα ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ και μάλιστα επέλεξε να αγοράσει προϊόντα και εξοπλισμούς τηλεδιάσκεψης της συγκεκριμένης εταιρείας (!)»
  • «Όλες οι θεωρίες συνομωσίας που συστηματικά καλλιεργούσε περί δήθεν έλλειψης εγγυήσεων για την προστασία των προσωπικών δεδομένων κατέπεσαν για άλλη μια φορά με τρόπο εκκωφαντικό».
  • «Ενώ οι ίδιοι δήθεν κόπτονται για τα προσωπικά δεδομένα, για την προστασία των οποίων έχουμε λάβει ιδιαίτερη μέριμνα με επιπλέον προστατευτικό πλαίσιο, δεν είχαν προβεί σε καμία ουσιαστική ενέργεια για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των μαθητών όταν ήταν κυβέρνηση».

ΣΥΡΙΖΑ: Η εταιρεία δώρισε κρίσιμα προσωπικά δεδομένα από 1,5 εκaτ. πολίτες

Ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε αργά το απόγευμα της Δευτέρας (22/3) ανακοίνωση σχετικά με τη σύμβαση του Υπουργείου Παιδείας με τη CISCO, όπου σημείωνε «ότι αφενός το Υπ. Παιδείας έδωσε εκατομμύρια με απευθείας αναθέσεις στην εταιρεία και αφετέρου ότι μετατρέπει τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών σε πεδίο εμπορικής εκμετάλλευσης και επεξεργασίας από τους ιδιώτες».

Στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει: «Με μια κίνηση της τελευταίας στιγμής, χωρίς καν σχετική ανακοίνωση προς τους αρμόδιους συντάκτες Παιδείας, η κα Κεραμέως ανάρτησε στα μουλωχτά τις συμβάσεις του υπουργείου της με τη CISCO για την τηλε-εκπαίδευση. Εν όψει της σημερινής κοινοβουλευτικής απάντησης στον τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Φίλη, η κα υπουργός αναγκάστηκε να προσποιηθεί ότι ανταποκρίνεται στο εδώ και ένα χρόνο αίτημα σύσσωμης της αντιπολίτευσης να δώσει στη δημοσιότητα τις σκανδαλώδεις συμβάσεις. Όπως προκύπτει από το σχετικό έγγραφο του Ελεγκτικού Συνεδρίου που η κ. Κεραμέως με πονηρό τρόπο ανάρτησε προκύπτει ότι όσα εμφάνιζε ως δωρεά μέχρι σήμερα, τελικά μόνο δωρεά δεν ήταν. Αντίθετα, κάθε «δωρεά» συνοδευόταν από αναθέσεις εκατομμυρίων ευρώ.

» Η κυβέρνηση όμως δεν έμεινε εκεί. Φρόντισε αυτή να δωρίσει στην εταιρεία κρίσιμα προσωπικά δεδομένα από 1,5 εκaτ. πολίτες. Τώρα γίνεται καθαρό γιατί εδώ και ένα χρόνο η κα Κεραμέως κρύβει τις σχετικές συμβάσεις».

Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει ότι «με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση και η κα Κεραμέως εκμεταλλεύονται με απύθμενο θράσος τη δραματική κατάσταση που βιώνουν ένα χρόνο τώρα οι μαθητές και οι γονείς τους και κάνουν την πανδημία ευκαιρία πλουτισμού για τους αρεστούς τους».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ