Πολιτικη & Οικονομια

Συνεπιμέλεια: Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο

Τι περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Οικογένεια
© Unsplash

Συνεπιμέλεια: Σε δημόσια διαβούλευση τίθεται το νομοσχέδιο για το οικογενειακό δίκαιο και τις σχέσεις γονέων και τέκνων.

Σε δημόσια διαβούλευση τίθεται το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τις μεταρρύθμισες στο Οικογενειακό Δίκαιο και ειδικά το κεφάλαιο εκείνο που αφορά τις σχέσεις γονέων και τέκνων.

Το νομοσχέδιο, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης, «συνιστά μια παιδοκεντρική μεταρρύθμιση, η οποία διατηρεί και ενισχύει το αληθές και πραγματικό συμφέρον του παιδιού ως το βασικό κριτήριο για τη ρύθμιση των σχέσεων των τέκνων με τους γονείς τους».

Σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης, τα πέντε βασικά σημεία του νομοσχεδίου είναι:

  • Η μη διάκριση μεταξύ των γονέων, καθώς καθιερώνεται η από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας και από τους δύο γονείς μετά το διαζύγιο,
  • Οι εναλλακτικές μέθοδοι επίλυσης των οικογενειακών διαφορών, όπως η διαμεσολάβηση,
  • Η θέσπιση του μαχητού τεκμηρίου του 1/3 για την επικοινωνία του παιδιού με τον γονέα με τον οποίο δεν διαμένει,
  • Η θέσπιση αντικειμενικών κριτηρίων κακής άσκησης της γονικής μέριμνας, όπως είναι η μη καταβολή της διατροφής, 
  • Η δημιουργία ειδικών προγραμμάτων στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών για την επιμόρφωση των δικαστικών, που θα δικάζουν αποκλειστικά τις οικογενειακές διαφορές.

Η εφαρμογή του νομοσχεδίου αρχίζει, όπως έγινε γνωστό, μετά την 30 Ιουνίου 2021 και το γεγονός αυτό δεν συνδυάζεται με πιθανή παράταση του δικαστικού έτους, αλλά αποκλειστικά και μόνο με την ολοκλήρωση των προγραμμάτων επιμόρφωση των δικαστών από την Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών.

Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο έχει αναρτηθεί στο δικτυακό τόπο διαβουλεύσεων στο σύνδεσμο Μεταρρυθμίσεις αναφορικά με τις σχέσεις γονέων και τέκνων και άλλα ζητήματα οικογενειακού δικαίου.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ