Πολιτικη & Οικονομια

Μητσοτάκης προς Τσίπρα: Εσείς ενσαρκώνετε την υποκρισία

«Σας επιστρέφω το κατηγορώ»

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντά σε επίκαιρη ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα από το βήμα της Βουλής
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντά σε επίκαιρη ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα από το βήμα της Βουλής © EUROKINISSI

Στον Αλέξη Τσίπρα και τις μομφές που εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής απάντησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στην επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, αναφορικά με την αστυνομική βία, απαντά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή, στο πλαίσιο της «Ώρας του Πρωθυπουργού».

«Σας επιστρέφω το κατηγορώ» είπε ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στις «17 φορές», όπως μέτρησε, που χρησιμοποίησε τη λέξη ο κ. Τσίπρας. «Εσείς ενσαρκώνεται την υποκρισία» τόνισε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην αρχή της ομιλίας του.

Στη συνέχεια, σημείωσε πως αποδέχθηκε την επίκαιρη ερώτηση του κ. Τσίπρα για την αστυνομική βία και τόνισε πως το έκανε για να καταδικάσει τον ξυλοδαρμό του πολίτη από αστυνομικό στη Νέα Σμύρνη, ακολούθησε όμως η «απόπειρα δολοφονίας» κατά του αστυνομικού στην ίδια περιοχή.

«Όλοι ανατριχιάσαμε με την απόπειρα δολοφονίας του 27χρονου αστυνομικού που βρέθηκε αιμόφυρτος στο δρόμο».

Η αντιμετώπιση της πανδημίας

Ακολούθως, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην πορεία της χώρας τους μήνες του lockdown και την επιτυχημένη αντιμετώπιση της πανδημίας με τα εφαρμοσμένα μέτρα. Τόνισε πως «σύμφωνα με τα στοιχεία του ECDC, η Ελλάδα βρίσκεται στην πέμπτη θέση με τις χώρες που αντιμετώπισαν καλύτερα τον κορωνοϊό».

«Γαλλία και Γερμανία παρατείνουν τις απαγορεύσεις τους. Το πρόβλημα στην Ελλάδα αντιμετωπίζεται. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 1.400 ΜΕΘ από τις 457 που μας παραδώσατε. Κάθε μέρα γίνονται 35.000 εμβολιασμοί». 

«Είναι ανεπίτρεπτο σήμερα, σε μια εποχή που προσπαθεί η χώρα να ανοίξει την οικονομία της, να έρχεστε εσείς και να δυσφημείτε τα στοιχεία» είπε απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, και τον κατηγόρησε ότι «επενδύει στο αφήγημα περί αποτυχίας της κυβέρνησης στο μέτωπο του κορωνοϊού κάτι που δεν ισχύει, και δεν το πιστεύει και ο ίδιος». 

«Δεν επιτίθεστε στην κυβέρνηση αλλά στη χώρα. Δεν έχετε στοιχειώδη ευθύνη να δείτε τα πραγματικά δεδομένα. Ακυρώνετε την προσπάθεια γιατρών, υγειονομικών και όλων των πολιτών. Τι κερδίζετε;» διερωτήθηκε και τόνισε πως ο Αλέξης Τσίπρας «εκφράζει μία μικρή μερίδα πολιτών».

Τα δεδομένα της οικονομίας

«Τα ίδια είπατε και για την οικονομία. Λέγατε ότι θα είχαμε τη χειρότερη ύφεση στην Ευρώπη. Είμαστε λίγο πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Με άλλα λόγια τα καταφέραμε καλύτερα και στην πανδημία και στην οικονομική κρίση, αλλά εσείς το βιολί σας. Μόλις χθες ανακοίνωσα 2,5 δις επιπλέον για στήριξη των επιχειρήσεων. Πώς το είπατε; Χάντρες στη μεσαία τάξη; Δεν ξέρω πραγματικά αν πιστεύετε ότι κανείς πιστεύει αυτά που λέτε».

Διαδηλώσεις και αστυνομική βία

Όσον αφορά τις διαδηλώσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη συμπεριφορά ενός πολιτικού αρχηγού «που είπε ότι δέχεται το ρίσκο για τις διαδηλώσεις»: «Επιμένετε και σήμερα να διοργανώνετε συγκεντρώσεις και πορείες, στην πορεία της πανδημίας. Δεν χρειαζόμαστε καμία έρευνα πανεπιστημίου ότι σε αυτή τη συγκυρία οι μαζικές συνάξεις είναι γεγονός υπερμετάδοσης για τον κορωνοϊό. Αν συμφωνείτε τότε θα πρέπει να πείτε ότι το αγαθό της διαμαρτυρίας είναι υπέρτερο του αγαθού της ανθρώπινης ζωής».

«Όταν σήμερα ως πολιτικό κόμμα έρχεστε και ενθαρρύνετε τις συγκεντρώσεις, αναλαμβάνετε το ρίσκο να αυξηθούν τα κρούσματα και να ασκήσετε πιέσεις στο ΕΣΥ. Προφανώς και οι συγκεντρώσεις δεν είναι ο μόνος λόγος αύξησης των κρουσμάτων. Δεν θα μιλήσω για κατηγορίες, θα σας προσάψω ότι θέλετε να ψαρέψετε στα θολά νερά της πανδημίας για να δημιουργήσετε και πάλι νέες πλατείες και νέους αγανακτισμένους και συνθήματα που κάποτε σε μία άλλη συγκυρία σας έφεραν στην εξουσία».

Για την αστυνομική βία που έχει ανακύψει ως ζήτημα των τελευταίων ημερών, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ως «απαράδεκτη» τη συμπεριφορά του αστυνομικού, η οποία «ερευνάται από την αστυνομία, τον Συνήγορο του Πολίτη και τη δικαιοσύνη».

«Το καταδικάζω απερίφραστα. Δεν έχει καμία θέση στην κοινωνία μας. Δεν εξετάζω τι προηγήθηκε και τι ακολούθησε. Μόνο όταν ο ένστολος σέβεται τον πολίτη θα κερδίσει ο πολίτης. Ο αστυνομικός οφείλει να έχει αυτοσυγκράτηση. Οφείλει να ακολουθεί τους κανόνες. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο»:

«Η αστυνομία βρέθηκε στην πλατεία της Νέας Σμύρνης γιατί υπήρχε συνωστισμός. Οι αστυνομικοί είναι παιδιά της διπλανής πόρτας. Όταν βγάλουν τις στολές τους θα πάνε στις ίδιες γειτονιές να πιουν τον καφέ τους. Πόσες φορές αστυνομικοί μπήκαν στη μάχη για τον κορωνοϊό ξεπέρασαν τα όρια τους για να βοηθήσουν;».

«Μας είπατε να διαλυθεί η ομάδα ΔΡΑΣΗ, εσείς επί δικών σας ημερών. Πλειστηριασμοί: Άγριο ξύλο από τα ΜΑΤ. Ο ΣΥΡΙΖΑ ψέκασε τους διαδηλωτές και έβγαλε ανακοίνωση για αστυνομική βία. Η ΕΦΣΥΝ πρώτη φορά και αριστερή καταστολή. Χρησιμοποιήσατε τα ΜΑΤ και την αστυνομία για τη δική σας εικόνα. Κλείσατε την Ηρωδου Αττικού και ψεκάσατε τους συνταξιούχους».

«Ναι, η αστυνομία έχει ακόμα δρόμο για να γίνει αυτή που αρμόζει σε μία σύγχρονη Δημοκρατίας. Είμαστε πια στο δρόμο του εκσυγχρονισμού και της αποτελεσματικότητας. Η χώρα έχει συνέχεια και το κράτος έχει συνέχεια. Οφείλω να ζητήσω συγνώμη από όλους για τα περιστατικά αστυνομικής βίας και επί δικών σας ημερών και δικών μας. Ζητώ συγγνώμη από τους συνταξιούχους που η κυβέρνησή σας ψέκασε».

Τα μέτρα για την αστυνομική βία

Ο πρωθυπουργός έφερε στο βήμα της Βουλής τέσσερα μέτρα για την αντιμετώπιση και τον έλεγχο της αστυνομικής βίας:

  1. Κάμερες σε όλους τους αστυνομικούς, σε όλα τα σώματα από τα ΜΑΤ ως την ομάδα ΔΡΑΣΗ
  2. Συνεργασία με άλλες αστυνομίες, όπως της Γαλλίας, για τεστ σε αστυνομικούς που μπορεί να έχουν ροπή στη βία
  3. Αναβάθμιση των αστυνομικών σπουδών
  4. Συνήγορος του πολίτη με 10 στελέχη για να αντιμετωπιστεί η αστυνομική βία

«Κάποιοι με τον Κουφοντίνα προσπάθησαν να ξαναγράψουν παραποιημένη την ιστορία»

«Η κυβέρνηση θεώρησε ότι οι κοινοβουλευτικές δυνάμεις θα στέκονταν στο ύψος των περιστάσεων. Δυστυχώς αστοχήσαμε. Αρχίσατε πάλι να κινητοποιείστε στις παρυφές του περιθωρίου με τη νεολαία σας να αποκαλεί την πλατεία Συντάγματος σε πλατεία Κουφοντίνα. Ντροπή. Η εικόνα της πρυτανείας στην κατάληψη που υπερασπιστήκατε με συνθήματα για τον Κουφοντίνα. Τρεις βουλευτές σας στήριξαν μία κατάληψη υπέρ του Κουφουντίνα. Και κατηγορείτε εμάς για διχασμό. Κάποιοι με τον Κουφοντίνα προσπάθησαν να ξαναγράψουν παραποιημένη την ιστορία. Κάποιοι ποντάρουν πως οι σημερινοί 20αρηδες δεν ξέρουν τον Αρξαλιάν που δολοφόνησε ο Κουφοντίνας, ούτε τον Παύλο Μπακογιάννη. Φτάσατε κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ να συνδιοργανώσατε τη διαδήλωση στη Νέα Σμύρνη μαζί με τον Ρουβίκωνα, τους αναρχικούς και τους χούλιγκανς».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ