- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Πλεύρης: Να μπει τέλος στους γάμους μεταξύ ενηλίκων και ανηλίκων
«Αυτή η πρόβλεψη αφήνει ανοικτό τον κίνδυνο εκμετάλλευσης της ανηλικότητας»
Θάνος Πλεύρης: Να καταργηθεί η διάταξη που επιτρέπει γάμο ενηλίκων με ανήλικα.
Να μπει ένα τέλος στη νομική δυνατότητα τέλεσης γάμου μεταξύ ενηλίκων και ανηλίκων ατόμων ζητά με ερώτησή του στον υπουργό Δικαιοσύνης, ο Θάνος Πλεύρης. Ο κ. Πλεύρης επισημαίνει πως «στο πλαίσιο καταγγελιών που βλέπουν κάθε ηµέρα το φως της δηµοσιότητας για ασελγείς πράξεις σε βάρος ανηλίκων ατόµων προβάλει ως αδήριτη αναγκαιότητα η πληρέστερη προστασία της ανηλικότητας και η επανεξέταση και αυστηροποίηση ποινικών διατάξεων».
Παράλληλα, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας εξηγεί πως «δυστυχώς όµως παρατηρείται, ότι, ενώ αυτή η προστασία πρέπει να διασφαλιστεί στο έπακρο, υπάρχουν ακόµη δυνατότητες στο Αστικό Δίκαιο σύναψης γάµου µε ανήλικο άτοµο».
Ειδικότερα, ο κ. Πλεύρης αναφέρεται στο άρθρο 1350 του Αστικού Κώδικα σύμφωνα με το οποίο ο µελλόνυµφος θα πρέπει να είναι ενήλικος, αλλά δίνεται δυνατότητα και για γάµο µε µελλόνυµφο ανήλικο άτοµο, εάν υπάρχει σπουδαίος λόγος καθώς ορίζει ότι «για τη σύναψη γάµου απαιτείται συµφωνία των µελλονύµφων. Οι σχετικές δηλώσεις γίνονται αυτοπροσώπως και χωρίς αίρεση ή προθεσµία. Οι µελλόνυµφοι πρέπει να έχουν συµπληρώσει το δέκατο όγδοο έτος της ηλικίας τους. Το δικαστήριο µπορεί, αφού ακούσει τους µελλονύµφους και τα πρόσωπα που ασκούν την επιµέλεια του ανηλίκου, να επιτρέψει το γάµο και πριν από τη συµπλήρωση αυτής της ηλικίας, αν η τέλεσή του επιβάλλεται από σπουδαίο λόγο».
Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας τονίζει πως «αυτή η πρόβλεψη, αφήνει ανοικτό τον κίνδυνο εκμετάλλευσης της ανηλικότητας και σύναψης γάµων µεταξύ ενηλίκων και ανηλίκων µάλιστα χωρίς κανένα ηλικιακό περιορισµό, η δε επίκληση σπουδαίου λόγου είναι πολύ γενική. Δεν πρέπει µάλιστα να παραγνωρίζεται ότι µελλόνυµφοι είναι πρωτίστως γυναίκες ανήλικες που µπορεί να υποχρεωθούν σε δήλωση λόγω πιέσεων της οικογένειας τους ή του κοινωνικού περιβάλλοντος ειδικά σε συγκεκριµένες πληθυσµιακές οµάδες ή κλειστές κοινωνίες».
Υπο αυτά τα δεδομένα ρωτά τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, εάν «προτίθεστε να τροποποιήσετε το αρ. 1350 ΑΚ µε στόχο η δυνατότητα γάµου να υπάρχει µόνο µε τη συµπλήρωση του 18 ου έτους για να προστατευθεί πληρέστερα η ανηλικότητα».
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Καταθέτουμε έναν Οδικό Χάρτη που εκσυγχρονίζει τη δημόσια ζωή και το πολιτικό σύστημα», τόνισε ο πρωθυπουργός
Στην τρίτη θέση το ΠΑΣΟΚ, τέταρτη η «Ελπίδα» της Καρυστιανού
«Η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε κρίση αξιοπιστίας στην Αριστερά», σημείωσε
Ενισχύεται η ναυπηγική δραστηριότητα στην Ελλάδα
Ποιοι και πώς θα το λάβουν
Ραγδαίες ανακατατάξεις στη Βουλή μετά τη διάλυση της ΚΟ της Νέας Αριστεράς
«Δεν θα συνεργαστούμε με κανέναν από το παλαιό σύστημα»
Η επιστροφή των αρχαιοτήτων αποτελεί ένα ακόμα λαμπρό παράδειγμα των αδελφικών σχέσεων των δύο χωρών
Στο διεθνές συνέδριο «Artificial Intelligence - Consequences and Limits» η Υπουργός Παιδείας
«Δεν αναφέρομαι σε φυλακές», ξεκαθάρισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη
«Μειωμένες κατά 12% οι καταγγελίες για ενδοοικογενειακή βία»
Τι θα γίνει τελικά με τα vouchers διακοπών
«Ο Τσίπρας δεν ανήκει στη σύγχρονη ανανεωτική Αριστερά», τόνισε η βουλεύτρια Φλώρινας
Κρίθηκε ότι δεν προκύπτουν ενδείξεις ηθικής αυτουργίας σε παράβαση καθήκοντος
«Η κοινωνική πολιτική κρίνεται εκεί όπου είναι πιο δύσκολο να φτάσει», τόνισε η υπουργός
Στο επίκεντρο η κοινή βούληση Ελλάδας και Παναμά για ενδυνάμωση των διμερών τους σχέσεων
Συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Παραπληγικών
Στόχος η αναβίωση της ελληνικής ναυπηγικής βιομηχανίας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.