- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Πλεύρης: Να μπει τέλος στους γάμους μεταξύ ενηλίκων και ανηλίκων
«Αυτή η πρόβλεψη αφήνει ανοικτό τον κίνδυνο εκμετάλλευσης της ανηλικότητας»
Θάνος Πλεύρης: Να καταργηθεί η διάταξη που επιτρέπει γάμο ενηλίκων με ανήλικα.
Να μπει ένα τέλος στη νομική δυνατότητα τέλεσης γάμου μεταξύ ενηλίκων και ανηλίκων ατόμων ζητά με ερώτησή του στον υπουργό Δικαιοσύνης, ο Θάνος Πλεύρης. Ο κ. Πλεύρης επισημαίνει πως «στο πλαίσιο καταγγελιών που βλέπουν κάθε ηµέρα το φως της δηµοσιότητας για ασελγείς πράξεις σε βάρος ανηλίκων ατόµων προβάλει ως αδήριτη αναγκαιότητα η πληρέστερη προστασία της ανηλικότητας και η επανεξέταση και αυστηροποίηση ποινικών διατάξεων».
Παράλληλα, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας εξηγεί πως «δυστυχώς όµως παρατηρείται, ότι, ενώ αυτή η προστασία πρέπει να διασφαλιστεί στο έπακρο, υπάρχουν ακόµη δυνατότητες στο Αστικό Δίκαιο σύναψης γάµου µε ανήλικο άτοµο».
Ειδικότερα, ο κ. Πλεύρης αναφέρεται στο άρθρο 1350 του Αστικού Κώδικα σύμφωνα με το οποίο ο µελλόνυµφος θα πρέπει να είναι ενήλικος, αλλά δίνεται δυνατότητα και για γάµο µε µελλόνυµφο ανήλικο άτοµο, εάν υπάρχει σπουδαίος λόγος καθώς ορίζει ότι «για τη σύναψη γάµου απαιτείται συµφωνία των µελλονύµφων. Οι σχετικές δηλώσεις γίνονται αυτοπροσώπως και χωρίς αίρεση ή προθεσµία. Οι µελλόνυµφοι πρέπει να έχουν συµπληρώσει το δέκατο όγδοο έτος της ηλικίας τους. Το δικαστήριο µπορεί, αφού ακούσει τους µελλονύµφους και τα πρόσωπα που ασκούν την επιµέλεια του ανηλίκου, να επιτρέψει το γάµο και πριν από τη συµπλήρωση αυτής της ηλικίας, αν η τέλεσή του επιβάλλεται από σπουδαίο λόγο».
Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας τονίζει πως «αυτή η πρόβλεψη, αφήνει ανοικτό τον κίνδυνο εκμετάλλευσης της ανηλικότητας και σύναψης γάµων µεταξύ ενηλίκων και ανηλίκων µάλιστα χωρίς κανένα ηλικιακό περιορισµό, η δε επίκληση σπουδαίου λόγου είναι πολύ γενική. Δεν πρέπει µάλιστα να παραγνωρίζεται ότι µελλόνυµφοι είναι πρωτίστως γυναίκες ανήλικες που µπορεί να υποχρεωθούν σε δήλωση λόγω πιέσεων της οικογένειας τους ή του κοινωνικού περιβάλλοντος ειδικά σε συγκεκριµένες πληθυσµιακές οµάδες ή κλειστές κοινωνίες».
Υπο αυτά τα δεδομένα ρωτά τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, εάν «προτίθεστε να τροποποιήσετε το αρ. 1350 ΑΚ µε στόχο η δυνατότητα γάµου να υπάρχει µόνο µε τη συµπλήρωση του 18 ου έτους για να προστατευθεί πληρέστερα η ανηλικότητα».
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αναλυτικά το ωράριο μέχρι το τέλος του έτους
Πώς υπολογίζεται το ποσό
Ποιοι είναι οι πέντε τρόποι πληρωμής
Τι δήλωσε σε συνέντευξή του
Πάνω από 1.500 Έλληνες από ΗΠΑ και Καναδά βολιδοσκόπησαν τη δυνατότητα επιστροφής τους
Δυστυχώς, η χώρα οδεύει σε ένα ακόμα εφιαλτικό αδιέξοδο. Το πολιτικό προσωπικό έχει διαγράψει από τη μνήμη του τα χρόνια και τις σκληρές συνέπειες της κρίσης.
Οι δύο μονομάχοι είναι ο Δημήτρης Αναστασόπουλος και ο Ανδρέας Κουτσόλαμπρος
Η ακτινογραφία της ελληνικής αγοράς
Ο ΣΥΡΙΖΑ αποστασιοποιείται από το δημοσίευμα - «Δεν αντιπροσωπεύει τις θέσεις μας»
Πληρωμές 1,2 δισ. ευρώ έως τέλος Δεκεμβρίου - Κάλεσμα για υπεύθυνες κινητοποιήσεις
Από 5,5 ευρώ σε 2,5 ευρώ ανά χιλιόμετρο με τα νέα ηλεκτρικά λεωφορεία
Η νέα πρέσβης των ΗΠΑ αναδεικνύει τον ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακό και τεχνολογικό κόμβο στη στρατηγική Τραμπ
Η Ελλάδα εξοφλεί πρόωρα δάνεια ύψους 5,29 δισ. ευρώ - Τα οφέλη στην οικονομία
Στο βίντεο παρελαύνουν φράσεις με παιχνιδιάρικη διάθεση
Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους αγρότες σε συντεταγμένη εκπροσώπηση
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας εξαπολύει σφοδρή επίθεση στον πρώην πρωθυπουργό για «Ιθάκη» και Μάτι
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άνοιξε την πόρτα σε συνάντηση - Τόνισε ότι οι παραβατικές συμπεριφορές δεν θα γίνουν ανεκτές
Ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς σχολιάζει την εκδήλωση για την «Ιθάκη»
Ποιοι δικαιούνται το δώρο - Πώς υπολογίζεται και ποιες κυρώσεις προβλέπονται για τους εργοδότες
«Ζωτικής σημασίας για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις η Βόρεια Ελλάδα» είπε η Αμερικανίδα πρέσβειρα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.