Πολιτικη & Οικονομια

Γαλλία: Βρίσκεται η Μαρίν Λεπέν στο κατώφλι της προεδρίας;

Το επιχειρηματικό περιοδικό Challenge έκανε μυστική έρευνα γνώμης τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύει το Le Point.

portrait-322469_1920_2.jpg
Τριαντάφυλλος Δελησταμάτης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μαρίν Λεπέν
© EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Ενόψει των γαλλικών προεδρικών εκλογών του 2022, έρευνα του Challenge, δείχνει στον δεύτερο γύρο Εμανουέλ Mακρόν και Μαρίν Λεπέν με ποσοστά 52% και 48%

Η Μαρίν Λεπέν δεν κάνει πολλή φασαρία. Δεν εμφανίζεται συχνά στα ΜΜΕ και οι δηλώσεις της είναι μετρημένες. Αλλά, προσοχή στα σιγανά ποταμάκια. Προσοχή και στον εφησυχασμό: δεκατέσσερις μήνες πριν από την ψηφοφορία και δεκατέσσερις μήνες μετά την έκρηξη της πανδημίας οι Γάλλοι δεν σκέφτονται τις εκλογές, σκέφτονται «πώς θα πάρουν τη ζωή τους πίσω». Το γαλλικό επιχειρηματικό περιοδικό Challenge έκανε μυστική έρευνα γνώμης τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύει το Le Point.

Ο Franz-Olivier Giesbert γράφει ότι ο Εμανουέλ Μακρόν χρεώνεται με την κακοδιαχείριση της υγειονομικής κρίσης από την έλλειψη των μασκών το 2020 μέχρι τους εμβολιασμούς του 2021. Κι ενώ η Γαλλία τα πηγαίνει καλά στους εμβολιασμούς της ομάδας 70-79 ετών, έχει επιτακτική ανάγκη εμβολίων: ωστόσο, για καθαρά διπλωματικούς λόγους, δεν προμηθεύεται τα ρωσικά Σπούτνικ. Υπάρχουν κι άλλα, χρόνια προβλήματα: το τεράστιο έλλειμμα που αυξάνεται, ο εξισλαμισμός που αυξάνεται κι αυτός, η υποβάθμιση της δημόσιας παιδείας, η υποβάθμιση συνοικιών και πόλεων, το κοινωνικό μίσος, η άνοδος της εξωκοινουβουλευτικής αριστεράς και της πολιτικής βίας. Όλα αυτά καθιστούν πραγματοποιήσιμα τα κάποτε μακρινά ενδεχόμενα.

Η στάση της γαλλικής αριστεράς ευνοεί το κόμμα της Λεπέν. Καταγγέλλει τους υποτιθέμενους «δρακόντειους νόμους» -και προσφάτως τις περιοριστικές διατάξεις σχετικά με την πανδημία- τον «ρατσισμό» και την «αστυνομική βία» ενώ παραλλήλως πιέζει για περισσότερες κρατικές παροχές οι οποίες εκτοξεύουν τα δημόσια χρέη. Από την άλλη πλευρά, η Μαρίν Λεπέν, όπως και ο Ιταλός ομόλογός της Ματέο Σαλβίνι, υπόσχεται τάξη, ασφάλεια και «καλές εξοικονομήσεις» προκειμένου να συγκρατηθούν οι δημόσιες δαπάνες. Αν και η «Εθνική Συσπείρωση» δεν προτείνει φιλελεύθερη πολιτική και εκφράζεται εναντίον του «νεο-φιλελευθερισμού», υπόσχεται επίσης διαχείριση του χρέους που ξεπερνά σήμερα το 120% του ΑΕΠ.

Πλην όμως, το κρατικιστικό πρότυπο της Λεπέν, ακόμα κι αν εξαιρέσει τους μετανάστες από τις υπηρεσίες του κράτους προνοίας, δεν πρόκειται να καταφέρει όσα ευαγγελίζεται. Όπως γράφει το περιοδικό ο Giesbert στο Le Point, η Γαλλία θα συντριβεί στον τοίχο του χρέους: ο συναγερμός θα ηχήσει στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2022, όταν θα συγκρουστούν μεταξύ τους οι χειρότεροι δημαγωγοί. Από τη μία πλευρά, οι πολιτικοί που προτείνουν υψηλότερους φόρους, οι λεγόμενοι «antiriches», οι οποίοι τάσσονται υπέρ της διαγραφής του χρέους, και από την άλλη πλευρά, η Λεπέν η οποία, αν εφαρμόσει την πολιτική της, θα προκαλέσει οικονομικό χάος. Το κόμμα της Λεπέν δεν έχει ιδέα από πολιτική οικονομία: αναλύει τη γαλλική οικονομία με απλοϊκό τρόπο και κολακεύει τις κοινωνικές ομάδες που ενδέχεται να τη στηρίζουν, υποσχόμενη, για παράδειγμα, την επιστροφή της συνταξιοδότησης στα 60 χρόνια, η οποία είναι σήμερα τα 62 χρόνια. Γενικά, γράφει το περιοδικό Le Point, οι Γάλλοι παίζουν βιολί ενώ βυθίζεται ο Τιτανικός: αρκεί να σημειώσουμε ότι το ετήσιο κόστος του κρατικού μηχανισμού ανέρχεται στο ιλιγγιώδες ποσό των 84 δις.

Σε περίπτωση μονομαχίας Μακρόν-Λεπέν στις προεδρικές εκλογές του 2022, αποφασιστικό ρόλο θα παίξει η «Ανυπότακτη Γαλλία» του Ζαν-Λυκ Μελανσόν ο οποίος θα κληθεί είτε να στηρίξει τον Μακρόν ή να προτείνει λευκή ψήφο ή αποχή. Τα υπόλοιπα μεγάλα κόμματα όπως οι Républicains (με τον Ξαβιέ Μπερτράν), οι Σοσιαλιστές (με τη σημερινή δήμαρχο του Παρισιού Αν Ινταλγκό) και οι Πράσινοι (με τον Γιανίκ Ζαντό) θα στηρίξουν τον Μακρόν στον δεύτερο γύρο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ