Πολιτικη & Οικονομια

Μενδώνη: Εγώ επέλεξα τον Λιγνάδη- Τα κριτήρια ήταν καλλιτεχνικά

Τι είπε η υπουργός Πολιτισμού στη Βουλή

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Λίνα Μενδώνη
Λίνα Μενδώνη (Φωτογραφία: EUROKINISSI)

Τι είπε η Λίνα Μενδώνη απαντώντας σε κοινοβουλευτική ερώτηση για τον διορισμό του Δημήτρη Λιγνάδη και γενικότερα τις εξελίξεις στην υπόθεση

Εξηγήσεις για την υπόθεση του Δημήτρη Λιγνάδη έδωσε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, απαντώντας σε κοινοβουλευτική ερώτηση της Σίας Αναγνωστοπούλου, από τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Η κυρία Μενδώνη μίλησε για τη διαδικασία του διορισμού του Δημήτρη Λιγνάδη αλλά και τις κινήσεις που έκανε αμέσως μόλις ήρθαν στο φως καταγγελίες για το πρόσωπό του.

Σχετικά με την διαδικασία διορισμού του Δημήτρη Λιγνάδη, η Λίνα Μενδώνη πως αυτή έγινε με την ίδια διαδικασία που διορίστηκε και ο προηγούμενος διευθυντής επί ΣΥΡΙΖΑ. Όπως είπε: «Τον Ιανουάριο 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε κυβέρνηση. Άλλαξε τον νόμο για διορισμό καλλιτεχνικό διευθυντή; Όχι. Το 2016 αλλάζει ο νόμος. Τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ; Τον εφάρμοσε; Όχι. Ανανέωσε τη θητεία του καλλιτεχνικού διευθυντή. Μετά από 3 χρόνια η κυρία Μυρσίνη Ζορμπά προκήρυξε τελικά τον διαγωνισμό εν μέσω προεκλογικής περιόδου».

Παράλληλα η υπουργός Πολιτισμού είπε: «Πέραν αυτών η προκήρυξη έπασχε με ακυρότητα. Η διάταξη που εξεδόθη η προκήρυξη είχε ήδη καταργηθεί απόδειξη της βιασύνης με την οποία την εκδόσατε. Η αλλαγή νομοθεσίας μετά τις εκλογές και η επανπροκήρυξη της διαδικασίας θα καθυστερούσε την διαδικασία για 6-8 μήνες και η θέση θα έμενε ορφανή. Άρα ο όλος προγραμματισμός θα έμενε στον αέρα. Σας θυμίζω ότι τότε δεν είχε ξεσπάει η πανδημία και ο προγραμματισμός για τον Πολιτισμό γινόταν κανονικά. Παράλληλα με διορισμό Λιγνάδη δήλωσα ότι παράλληλα με την θητεία του θα διορθωθεί το πλαίσιο και θα προκηρυχθεί διαγωνισμός».

Μενδώνη: Ο διορισμός Λιγνάδη ήταν δική μου επιλογή

Όσον αφορά στο πρόσωπο του Δημήτρη Λιγνάδη, η Λίνα Μενδώνη θέλησε να ξεκαθαρίσει πως «Ήταν δική μου επιλογή. Τον επέλεξα αποκλειστικά με καλλιτεχνικά κριτήρια. Ο κ. Λιβαθυνός που εσείς (σ.σ. στον ΣΥΡΙΖΑ) είχατε διορίσει δήλωσε ότι είναι τιμή του που τον διαδέχεται ο κ. Λιγνάδης».

Παράλληλα η κυρία Μενδώνη συνέχισε λέγοντας: «Το 2018 ο κ. Λιγνάδης ήταν καλεσμένος του προέδρου της Βουλής για εκδήλωση του Νέλσον Μαντέλα. Το δικό σας κόμμα τον κάλεσε στην ευρωβουλή για να μιλήσει για πολιτισμό. Το 2020 έπαιζε σε παράσταση με τον κ. Λιγνάδη η δική σας υπουργός Πολιτισμού κυρία Κονιόρδου. Αν σας ρωτούσαμε αν γνωρίζατε την δράση του κ. Λιγνάδη όταν τον καλούσατε σε αυτές τις εκδηλώσεις τι θα μας λέγατε; Ότι δεν γνωρίζατε και θα έχετε δίκιο. Όπως δεν γνωρίζαμε και εμείς».

Μενδώνη: Αναγνωρίζω το λάθος μου - Για τους επικοινωνιακούς χειρισμούς έχω αναλάβει τις ευθύνες μου

Όσον αφορά στην αποπομπή του, η Λίνα Μενδώνη είπε χαρακτηριστικά: «Όταν γνώρισα, έπραξα αυτό που έπρεπε. Στις 18:20 δημοσιεύεται η σοκαριστική μαρτυρία του Νίκου Σ. Και 5 ώρες μετά είχε φύγει από την θέση του. Για τους επικοινωνιακούς χειρισμούς έχω αναλάβει τις ευθύνες μου. Αυτό λέγεται συγκάλυψη; Η κυβέρνηση αυτή δεν συγκαλύπτει. Το έδειξαν οι χειρισμοί με την κυρία Μπεκατώρου κ.α. Το δείχνουν οι θεσμικές πρωτοβουλίες πρωθυπουργού για το θέμα».

Καταλήγοντας η υπουργός Πολιτισμού σημείωσε πως «η συγκάλυψη είναι βαριά λέξη. Δεν προάγει το δημόσιο βίο και δίνει ώθηση σε βιαιότητες όπως αυτές που είδαμε. Στην πολιτική αντιπαράθεση πρέπει να υπάρχουν κανόνες. Η χυδαιότητα οι θεωρίες συνομωσίας δεν οδηγούν πουθενά. Δεν θα ήθελα τα θύματα να δουν το δικό τους βίωμα να μπαίνει σε πολιτικές εκμεταλλεύσεις. Όχι πολιτικάντικα παιχνίδια στα τραύματα αθώων ψυχών».

Νωρίτερα η κυρία Αναγνωστοπούλου είχε ρωτήσει την υπουργό Πολιτισμού: «Εδώ από το Βήμα Ελλήνων οφείλουμε να λογοδοτούμε. Αύγουστος 2019 με τον πλέον επίσημο και αλαζονικό τρόπο αναλάβατε αντικειμενικά την πολιτική ευθύνη να σταματήσετε έναν διαγωνισμό και αναθέσατε το Εθνικό Θέατρο σε ένα πρόσωπο της δικής σας επιλογής. Μετά το δικαστικό βούλευμα που παραπέμπει αυτόν τον άνθρωπο με την κατηγορία του κατά συρροή βιαστή ανήλικων έχετε ή όχι την πολιτική ευθύνη και την υποχρέωση να παραιτηθείτε. Έχετε ή όχι την πολιτική ευθύνη για την πολιτική συγκάλυψη; Όταν είχατε την επιστολή των σπουδαστών τους καλέσατε να σας εξηγήσουν τις καταγγελίες ή καλέσατε μόνο αυτόν που βάρυναν οι καταγγελίες;

Όλα αυτά καθώς και ο ξεσηκωμός όλων των ανθρώπων του πολιτισμού σας καθιστούν πρόσωπο non grata για τον Πολιτισμό. Θεωρείτε ότι μπορείτε να παραμείνετε όχι ως υπουργός μπιζνας αλλά του Πολιτισμού;»

Στο θέμα επανήλθε η υπουργός Πολιτισμού μετά την δευτερολογία της Σίας Αναγνωστοπούλου. Όπως είπε η Λίνα Μενδώνη απευθυνόμενη στην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, «μιλάτε για τους ανθρώπους του πολιτισμού και αναφέρεστε ειρωνικά στις 56 προσωπικότητες του χώρου λέγοντας ότι έχουν κρατικές θέσεις. Στον δικό μας πολιτικό χώρο ανήκουν προσωπικότητες που υπογράφουν την επιστολή. Απαξιώνετε τα πρόσωπα αυτά γιατί διαφωνούν με την προπαγάνδα που έχετε στήσει εις βάρος μου. Αντιθέτως το ΔΣ του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης είναι πρόσωπα διορισμένα από εσάς. Εμείς το κρατήσαμε και έβγαλαν ανακοίνωση εις βάρος μου».

Συνέχισε δε λέγοντας: «Με κατηγορείτε για δήθεν συγκάλυψη και από την άλλη ότι εξέδωσα δικαστική απόφαση εναντίον του Λιγνάδη. Και τα δύο δεν γίνεται. Αποφασίστε γιατί με κατηγορείτε. Εγώ το λάθος μου το αναγνωρίζω. Αναγνωρίστε και εσείς το άδικο της κριτικής σας».

Τέλος η κυρία Μενδώνη είπε: «Όποιος γνώριζε κακώς δεν μίλησε. Γιατί δεν με πήραν τηλέφωνο όταν ανακοινώθηκε ο διορισμός του; Όχι για να προστατέψουν εμένα αλλά για την προστασία του Εθνικού Θεάτρου. Γιατί δεν με ενημέρωσαν; Δε είναι παράλογο να με εγκαλούν ενώ αυτοί γνώριζαν και σιώπησαν; Μην μετατρέψουμε ένα σοβαρό θέμα σε τοξική λασπολογία».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ