Πολιτικη & Οικονομια

Η Κομισιόν ζητά μερική επαναφορά των πλειστηριασμών

Τα κυριότερα σημεία της Έκθεσης Αξιολόγησης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κομισιόν
Κομισιόν © AΠΕ-ΜΠΕ

Μερική επιστροφή των πλειστηριασμών ζητά η Κομισιόν - Τα κυριότερα σημεία της Έκθεσης Αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

«Η Ελλάδα προχώρησε καλά με την εφαρμογή αριθμού μεταρρυθμίσεων», σημειώνει η Κομισιόν στην Έκθεση Αξιολόγησης, αναφέροντας όμως ότι ο οίστρος των μεταρρυθμίσεων έχει επιβραδυνθεί λόγω των αναταράξεων από την πανδημία.

Επιμένοντας στην πρόβλεψη για ύφεση 10% το 2020 και ανάκαμψη 3,5% το 2021, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στέκεται στα περιοριστικά μέτρα που τέθηκαν σε εφαρμογή στο τέλος του 2020 αλλά και στη διατήρηση των απαγορευτικών στο λιανεμπόριο, στην εκπαίδευση ειδικά στην Αττική, αναδεικνύοντας το βαρύ πλήγμα στον Τουρισμό ως τον καθοριστικό παράγοντα για το σοκ στην ελληνική οικονομία.

Στα θετικά, η συγκράτηση της ανεργίας σε διαχειρίσιμα επίπεδα, με την επισήμανση ότι η πραγματική δοκιμασία θα έρθει με τη σταδιακή απόσυρση των μέτρων στήριξης. Στα θετικά καταγράφονται, επίσης, οι πρόσφατες μεταρρυθμίσεις στην Εκπαίδευση, η αξιολόγηση των διοικητικών συμβουλίων των ΔΕΚΟ, οι προκηρύξεις για νέες αποκρατικοποιήσεις, οι παρεμβάσεις στο πεδίο της Ενέργειας (market test), οι μεταρρυθμίσεις στο ΠΔΕ, το νέο μισθολόγιο της ΑΑΔΕ. Υπάρχουν, όμως και «καμπανάκια».

Σε μια συγκυρία όπου οι Ευρωπαίοι επιχειρούν να βρουν το βηματισμό τους για την έξοδο από την κρίση, οι Ευρωπαϊκοί Θεσμοί καλωσορίζουν τη δέσμευση των ελληνικών Αρχών επί των αναθεωρημένων χρονοδιαγραμμάτων και ενθαρρύνουν για επιτάχυνση έτσι ώστε όλα να είναι έτοιμα για την επόμενη Αξιολόγηση, η οποία συνοδεύεται από νέα εκταμίευση. Ποια είναι τα «αδύναμα» σημεία;

Η αποτροπή δημιουργίας νέων κρατικών χρεών και η μείωση των υφιστάμενων, η ανάγκη μεγαλύτερης απλοποίησης στις αδειοδοτήσεις επιχειρήσεων, ο εκσυγχρονισμός του εργατικού δικαίου, η μεταρρύθμιση στη Δικαιοσύνη, τα μέτρα αντιμετώπισης της διαφθοράς, η μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο πεδίο των «κόκκινων» δανείων, του Πτωχευτικού, των πλειστηριασμών, όπου αποτυπώνονται σαφώς οι επιφυλάξεις των Βρυξελλών στην απόφαση της κυβέρνησης να «παγώσει» τη λήψη μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης, προτρέποντας την Αθήνα να υιοθετήσει προσωρινές και πιο στοχευμένες λύσεις, προστατεύοντας, πάντως, τα πιο «αδύναμα» νοικοκυριά.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ