Πολιτικη & Οικονομια

Η ανθρωποφαγία μιας άξιας υπουργού

Το ολίσθημα με τον χαρακτηρισμό του Λιγνάδη και κάποιες ατυχείς εκφράσεις δεν είναι αιτίες παραίτησης της Μενδώνη.

Ιωακείμ Γρυσπολάκης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Σχόλιο για το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να παραιτηθεί η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μνεδώνη εξαιτίας της υπόθεσης του Δημήτρη Λιγνάδη

Πράγματι ήταν ατόπημα εκ μέρους της υπουργού πολιτισμού Λίνας Μενδώνη να πέσει στην παγίδα, που ξέρει άριστα να στήνει ο ΣΥΡΙΖΑ, και να χαρακτηρίσει ως επικίνδυνο τον πρώην Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου. Αυτό είναι αρμοδιότητας της Δικαιοσύνης. Όμως, από εκείνη τη στιγμή άρχισε μία άγρια και επικίνδυνη για τη Δημοκρατία μας ανθρωποφαγία. Όχι μόνον εκ μέρους πολιτικών αντιπάλων του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά και εκ μέρους στελεχών και βουλευτών της ΝΔ. Από προχθές χύνουν χολή και όξο κατά της Λίνας Μενδώνη και, εμμέσως πλην σαφώς, κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη. Κάποιες εκδηλώνουν τα απωθημένα τους, διότι δεν τους ανετέθη υπουργείο και μάλιστα δύο στη συσκευασία του ενός. Κάποιοι άλλοι, διότι έχουν την εντύπωση ότι θα ισχύσει το γνωστό «Δρυός πεσούσης, πας ανήρ ξυλεύεται». Είναι γνωστό εξ άλλου ότι κατά τη διαδικασία εκλογής αρχηγού της ΝΔ τον Δεκέμβριο 2015 μόνον δύο εκ των 76 βουλευτών της Κ.Ο. της ΝΔ στήριξαν στον Μητσοτάκη. Και τώρα επιδιώκουν τη ρεβάνς. Θα έλεγα ότι είναι μάλλον βαθιά νυχτωμένοι και ματαιοπονούν.

Χθες βράδυ μίλησε στο Action24 και στην εκπομπή του Δημήτρη Τάκη η Όλγα Κεφαλογιάννη, βουλευτής της ΝΔ, υποστηρίζοντας ότι υπεύθυνη για τον διορισμό του Δ. Λιγνάδη στην Καλλιτεχνική Διεύθυνση του Εθνικού Θεάτρου, είναι η υπογράφουσα την Απόφαση Διορισμού υπουργός πολιτισμού, ενώ θα έπρεπε να είχε προχωρήσει ο διαγωνισμός που άρχισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Συμφώνησε, επίσης, με την συμμετέχουσα στη συζήτηση Σία Αναγνωστοπούλου, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, στο ότι υπουργοί πρέπει να ορίζονται εκλεγμένοι βουλευτές, ώστε να ελέγχονται από τους πολίτες. Τέλος, υπαινίχθη, εμμέσως πλην σαφώς, ότι δεν συμφωνεί με την ανακοίνωση της εκπροσώπου της κυβέρνησης. Με αποτέλεσμα να δεχθεί τα εύσημα από τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.

Χθες ζήτησαν και άλλοι την κεφαλή της Λίνας Μενδώνη επί πίνακι. Μία ευρωβουλευτής και ένα μέλος της Βουλής των Ελλήνων. Όλοι φυσικά είχαν τους λόγους τους. Αγνόησαν, όμως, προς στιγμήν ότι οι διορισμοί, όπως και οι παραιτήσεις των υπουργών, είναι αποκλειστικής αρμοδιότητας του πρωθυπουργού, βάσει του Συντάγματος. Έτσι, εμμέσως μεν πλην σαφώς, αμφισβήτησαν τον πρωθυπουργό. Κάτι που δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία. Αρκεί να ανακαλέσουμε στη μνήμη μας τις γκρίνιες (δημόσιες και ιδιωτικές) από μερικούς βουλευτές της ΝΔ, όταν τον Ιούλιο 2019 με το γενναίο άνοιγμα του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον Κεντρώο και Κεντροαριστερό χώρο, όρισε υπουργούς, όπως ο Χρυσοχοΐδης, η Μενδώνη, ο Πιερακάκης, ο Γεραπετρίτης, ο Σκέρτσος και αγνόησε αυτούς. Κοντόφθαλμη πολιτική με παρωπίδες, αφού δεν αντελήφθησαν το πολιτικό μήνυμα, που έστειλε ο πρωθυπουργός με αυτή την κίνησή του.

Το ίδιο ψιθύρισαν κάποια στελέχη της ΝΔ, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε την Άννα Διαμαντοπούλου ως υποψήφια εκ μέρους της Ελλάδας για την ηγεσία του ΟΟΣΑ. Ακούστηκε τότε το περίφημο «Μα έχουμε και στελέχη του κόμματος ισάξια ή και καλλύτερα για αυτή τη θέση». Έτσι είχαν μάθει, έτσι συμπεριφέρονταν. Δυστυχώς για αυτούς, όμως, δεν αντελήφθησαν ότι η επιλογή τόσο τον Ιούλιο 2019 όσο και τον Οκτώβριο 2020 έγινε βάσει των προσόντων και του βιογραφικού των προσώπων που ορίστηκαν υπουργοί και υποψήφιοι για διεθνείς οργανισμούς.

Η Λίνα Μενδώνη είναι μία εξαίρετη υπουργός με πολλά επιτεύγματα και μεγάλη εμπειρία στον χώρο του Πολιτισμού. Η μεθόδευση και ο σχεδιασμός της αναστήλωσης του Κτήματος Τατοίου, η ολοκλήρωση της νέας Εθνικής Πινακοθήκης, το ξεμπλοκάρισμα του Ελληνικού και του Μετρό Θεσσαλονίκης από το ΚΑΣ, η ολοκλήρωση και έναρξη λειτουργίας του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (FIX) είναι μερικές από τις προσωπικές επιτυχίες της. Το ολίσθημα με τον χαρακτηρισμό του Λιγνάδη και κάποιες ατυχείς εκφράσεις δεν είναι αιτίες παραίτησης της Μενδώνη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ρίξει όλο το βάρος στην παραίτηση της Μενδώνη. Και αυτό προκειμένου να πλήξει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αφού το ιδεολογικό του οπλοστάσιο είναι απολύτως κενό.

Όσον αφορά στη Λίνα Μενδώνη, δεν είναι η πρώτη της οποίας την παραίτηση ζητά η Αξιωματική Αντιπολίτευση. Προηγήθηκε η απαίτηση εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ να παραιτηθεί ο Χρυσοχοΐδης. Είμαι βέβαιος ότι ο πρωθυπουργός δεν θα τους κάνει τη χάρη. Και οι δύο είναι επιτυχημένοι ως υπουργοί και χρήσιμοι για την πορεία της χώρας προς την πρόοδο.