- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Η τέχνη της πολιτικής
Οι λόγοι που πολλοί πολιτικοί αδυνατούν να κοιτάξουν μακριά
Η εγχώρια πολιτική σκηνή διαχρονικά χαρακτηρίζεται από τη σταθερή προσήλωση στις ανώφελες αντιπαραθέσεις, στους αχρείαστους κομματικούς ανταγωνισμούς.
Όπως στην προσωπική και ερωτική ζωή, έτσι και στην πολιτική τις περισσότερες φορές γινόμαστε αιχμάλωτοι της στιγμής και χάνουμε τη διάρκεια. Με άλλα λόγια, παγιδευόμαστε στο πρόσκαιρο και το εφήμερο. Εστιάζουμε στο παρόν. Βλέπουμε κοντόφθαλμα. Κάνουμε μικροϋπολογισμούς. Το σπουδαιότερο, αντιμετωπίζουμε τα στιγμιαία γεγονότα χωρίς να σκεφτόμαστε τη διαλεκτική τους σχέση με τον χρόνο. Με μια τέτοια συμπεριφορά εύλογα δεν μπορούμε να αντιληφθούμε την αξία της διάρκειας.
Στο πεδίο της πολιτικής διαπιστώνουμε την αδυναμία πολλών να κοιτάζουν μακριά. Είτε γιατί δεν διαθέτουν το απαιτούμενο ιδεολογικοπολιτικό και διανοητικό βάθος, είτε διότι είναι δέσμιοι από μικροπολιτικές και ψηφοθηρικές αγωνίες. Ουσιαστικά, ο τρόπος που πολιτεύονται δεν τους επιτρέπει να έχουν σημαντικό ρόλο και λόγο στις εξελίξεις. Ούτε να διευρύνουν την εμβέλεια και την επιρροή τους.
Έτσι παρακολουθούμε μια πλειάδα συμπολιτευόμενων και αντιπολιτευόμενων να προσπαθούν να αποκτήσουν υπόσταση, εκμεταλλευόμενοι ακόμη και την πανδημία. Στην πραγματικότητα, επενδύουν στην υγειονομική κρίση προσδοκώντας οφέλη. Τη χρησιμοποιούν για να κερδίσουν μερικά λεπτά δημοσιότητας, εκστομίζοντας διάφορα φληναφήματα.
Κάποια κυβερνητικά στελέχη καταφεύγουν σε αυταρέσκειες, δείχνοντας ελαφρότητα και επιπολαιότητα. Ομοίως πράττουν και όσοι από αντιπολιτευτικό άγχος ωθούνται σε υπερβολές και απολυτότητες. Αμφότεροι δεν υπολογίζουν τους κινδύνους του κορωνοϊού. Αδιαφορούν για τις τεράστιες επιπτώσεις του στην κοινωνία και στην οικονομία. Πολιτεύονται με κριτήριο τις στιγμές του παρόντος. Το επιβεβαιώνει και η πρόσφατη κακοκαιρία.
Το βέβαιο είναι ότι η εγχώρια σκηνή διαχρονικά χαρακτηρίζεται από τη σταθερή προσήλωση στις ανώφελες αντιπαραθέσεις, στους αχρείαστους κομματικούς ανταγωνισμούς και κυρίως στους τακτικισμούς. Συνήθως, μάλιστα, κυριαρχούν οι προσωπικοί διαξιφισμοί γύρω από ζητήματα που στερούνται ουσιαστικού περιεχομένου.
Η πλειονότητα της πολιτικής τάξης παραμένει προσκολλημένη στα δευτερεύοντα και στα ευτελή. Ο ορίζοντάς της είναι περιορισμένος. Αρνείται να συνδέσει το Μίκρο με το Μάκρο. Δεν πιστεύει στους στρατηγικούς στόχους. Τους υποτιμά - αν δεν τους ευνουχίζει.
Κορυφαίο παράδειγμα το πώς αντιμετωπίστηκε η σχέση μας με την Ευρώπη. Δύο ιστορικοί σταθμοί, η ένταξή μας στην ΕΟΚ και η συμμετοχή μας στην ΟΝΕ, με πρωταγωνιστές τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον Κώστα Σημίτη, υπονομεύθηκαν από αλόγιστες πρακτικές. Αντί να αποτελέσουν την απαρχή για την υπέρβαση της παραγωγικής, οικονομικής και κοινωνικής υστέρησής μας, αξιοποιήθηκαν για τη συντήρηση ενός παρασιτικού μοντέλου. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις, όπου κοινοτικοί πόροι κατασπαταλήθηκαν για την εξυπηρέτηση συντεχνιακών και πελατειακών συμφερόντων.
Το ίδιο αποδεικνύει και η ακύρωση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης του Τάσου Γιαννίτση, για την οποία συνασπίστηκε ολόκληρη η κομματική και συνδικαλιστική ελίτ. Ο λαϊκισμός κι ο ανορθολογισμός εκτοξεύθηκαν στα ύψη από όλους εκείνους που επέδειξαν πρωτοφανή αποστροφή για επιβεβλημένες αλλαγές, με τις οποίες θα διασφαλιζόταν η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού σε βάθος χρόνου.
Η χρεοκοπία της χώρας ήταν η φυσική κατάληξη ενός ακραίου καιροσκοπισμού της νεοκαραμανλικής διακυβέρνησης. Προκρίνοντας το στιγμιαίο όφελος προξένησε δημοσιονομικό εκτροχιασμό. Ο συνδυασμός απαίδευτων επιλογών και πρωτοφανούς αμεριμνησίας είχε καταστροφικές συνέπειες.
Η τέχνη της πολιτικής συνδυάζει τη διαχείριση των στιγμών του παρόντος με τις απαιτήσεις του μέλλοντος. Τις τωρινές ανάγκες με τις στρατηγικές επιδιώξεις. Και προπαντός, χρειάζεται πρωταγωνιστές που να έχουν την ικανότητα να ενσωματώσουν το Μίκρο στο Μάκρο.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σειρά επαφών του υπουργού στον Λευκό Οίκο και το Κογκρέσο για την ενίσχυση του ρόλου της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου
Η εξομολόγηση για την περιπέτεια υγείας του - Όσα είπε στο Face2Face με την Κατερίνα Παναγοπούλου
Σφοδρή σύγκρουση με βαριές εκφράσεις και αιχμές για βία, γλείψιμο και κάνναβη
Σφοδρή επίθεση σε συνδικαλιστές μετά την ένταση με τον Άδωνι Γεωργιάδη στο Κρατικό Νίκαιας
Πτώση ΠΑΣΟΚ, ρευστότητα για τη δεύτερη θέση και ευρεία στήριξη στη συνταγματική αναθεώρηση
Η εβδομαδιαία ανασκόπηση του πρωθυπουργού - Στο επίκεντρο οι ενεργειακές συμφωνίες
Επενδύσεις 1 δισ. ευρώ σε Ιόνιο και Κρήτη - Διπλασιάζονται οι θαλάσσιες περιοχές έρευνας
Ποιοι δικαιούνται τη στήριξη για να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα χωρίς οικονομική επιβάρυνση
Ο Υπουργός Υγείας δημοσιεύει φωτογραφία από τα επεισόδια και μιλά για βία στο ΕΣΥ - Προεξαγγέλλει έα επίσκεψη
Πώς το νέο μοντέλο ανίχνευσης αποκαλύπτει πολυδαίδαλα κυκλώματα και οφειλές εκατομμυρίων
Σχέδιο εξπρές για την εκκαθάριση εκκρεμοτήτων στον ΕΦΚΑ και δραστική μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς ιδιώτες
Η ανάρτηση της για όσα έγιναν στη Νίκαια
Π. Καλλίρης: Νέες επενδύσεις και ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στις περιοχές μετάβασης το 2026
Σταθερές τιμές σε βασικά προϊόντα, αυξήσεις σε θαλασσινά και εντατικοί έλεγχοι από την αρμόδια Αρχή
Στην 4η θέση της ευρωπαϊκής κατάταξης για το ΕΣΠΑ η χώρα
Η συνταγματολόγος και καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ μιλά για την αναθεώρηση του Συντάγματος
«Η προσφορά της δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ούτε αποσπασματικά ούτε επιλεκτικά» - Ο επικήδειος του πρωθυπουργού
«Ενα κορίτσι από τον Βύρωνα που έθεσε τον εαυτό της υπεράνω μέτρων» - Ο επικήδειος του Προέδρου της Δημοκρατίας
Στο Μέγαρο Μαξίμου ο πτέραρχος Alexus Grynkewich
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.