- CITY GUIDE
- PODCAST
-
23°
Tσακλόγλου: Μέτρα στήριξης 31,4 δισ. από την αρχή της πανδημίας
«Η εξέλιξη της πανδημίας αποδείχθηκε αγώνας δρόμου αντοχής και όχι ταχύτητας».
Aπό την αρχή της πανδημίας έχουν ληφθεί μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν ύψους 31,4 δισ. ευρώ, είπε ο Πάνος Τσακλόγλου
«Η εξέλιξη της πανδημίας αποδείχθηκε αγώνας δρόμου αντοχής και όχι ταχύτητας». Αυτό τόνισε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνος Τσακλόγλου, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή και όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά "η κυβέρνηση από την πρώτη κιόλας στιγμή έδειξε την αποφασιστικότητά της και την πολιτική της βούληση για την πολύπλευρη στήριξη των πληττομένων επιχειρήσεων και, προφανώς, των εργαζομένων σε αυτές".
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Τσακλόγλου, «συνολικά από την αρχή της πανδημίας έχουν ληφθεί 62 κατηγορίες μέτρων, συνολικής αξίας 31,4 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 24 δισ. αφορούν το 2020 (δηλαδή περίπου 15% του ΑΕΠ) και 7,5 δισ. -τα οποία αν είναι επιβεβλημένο μπορεί να αυξηθούν- αναμένεται να επηρεάσουν το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2021. Και όλα αυτά παρά τους περιορισμούς που επιβάλει η εξαιρετικά υψηλή αναλογία Χρέους/ΑΕΠ της χώρας μας».
Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ένας από τους κυριότερους στόχους των μέτρων που ελήφθησαν ήταν η προσπάθεια να μην αυξηθεί σημαντικά η ανεργία. Όπως επεσήμανε ο κ. Τσακλόγλου, τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση είχαν θετικά αποτελέσματα, καθώς, «συγκριτικές μελέτες της EUROSTAT δείχνουν ότι για το διάστημα από το ξέσπασμα της πανδημίας έως τον Οκτώβριο του 2020 η αύξηση της ανεργίας στην Ελλάδα ήταν η δεύτερη χαμηλότερη σε όλη της Ε.Ε. μετά την Ιταλία».
Δημόσιες επικουρικές συντάξεις με κεφαλαιοποιητικό σύστημα
«Στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προετοιμάζουμε μια μεταρρύθμιση που θα αλλάξει ριζικά το ασφαλιστικό σύστημα των νέων ανθρώπων», υπογράμμισε ο κ. Τσακλόγλου, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «Από ένα δημόσιο διανεμητικό σύστημα επικουρικής ασφάλισης μεταβαίνουμε σε ένα δημόσιο κεφαλαιοποιητικό σύστημα επικουρικής ασφάλισης».
Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για την επικουρική ασφάλιση ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως «η επικουρική ασφάλιση ήταν, είναι και παραμένει με την μεταρρύθμιση το δεύτερο σκέλος της υποχρεωτικής κοινωνικής ασφάλισης του πρώτου πυλώνα του ασφαλιστικού συστήματος, όπως ρητά ορίζει το Σύνταγμά μας».
«Η μεταρρύθμιση αυτή είναι αναγκαία για τέσσερις κυρίως λόγους:
Α) Με την προσθήκη κεφαλαιοποιητικού πυλώνα στην επικουρική ασφάλιση επιτυγχάνεται διαφοροποίηση του δημογραφικού κινδύνου και μείωση των συνεπειών της γήρανσης του πληθυσμού.
Β) Με την προτεινόμενη μεταρρύθμιση, σημαντικό τμήμα των εισφορών των ασφαλισμένων του νέου συστήματος θα επενδύεται στην ελληνική οικονομία, με αποτέλεσμα υψηλότερη ανάπτυξη.
Γ) Με το νέο σύστημα διασφαλίζουμε υψηλότερες συντάξεις για τους μελλοντικούς συνταξιούχους.
Δ) Ανακτούμε την κλονισμένη εμπιστοσύνη των νέων στην κοινωνική ασφάλιση, προσφέροντας ισχυρά αντικίνητρα για συμμετοχή τους σε ανασφάλιστες οικονομικές δραστηριότητες.
Οι συντάξεις του υφισταμένου συστήματος ουδόλως θίγονται και θα εξακολουθήσουν να υπολογίζονται όπως και σήμερα».
Επαγγελματική ασθένεια η Covid-19
Σχετικά με τον χαρακτηρισμού της Covid-19 ως «επαγγελματικής νόσου», ο κ. Τσακλόγλου επεσήμανε τα εξής:
«Ήδη στη χώρα μας ο κορωνοϊός αναγνωρίζεται ως παράγοντας κινδύνου για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων..
«Επεξεργαζόμαστε στο Υπουργείο Εργασίας την προοπτική τροποποίησης του Προεδρικού Διατάγματος 41/2012 που περιέχει τον Εθνικό Κατάλογο Επαγγελματικών Ασθενειών, ώστε να καταχωρηθεί σε αυτόν η ασθένεια με αίτιο τον ιό του SARS (κορωνοϊός).
«Πρέπει να υφίστανται δικλείδες ώστε η λοίμωξη από την COVID-19 να σχετίζεται με τον επαγγελματικό χώρο του ασθενούς και όχι με την ευρύτερη κοινωνική του δραστηριότητα».
Τα ΒΑΕ είναι διακριτό από το ζήτημα της αναγνώρισης της νόσου Covid-19 ως επαγγελματικής ασθένειας
«Tο ζήτημα της ένταξης στα ΒΑΕ θα πρέπει να αντιμετωπίζεται λαμβάνοντας υπόψη όλες τις διαστάσεις του», τόνισε ο κ. Τσακλόγλου, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι: «τα αιτήματα ένταξης – ειδικά των υγειονομικών – είναι διαρκή και έρχονται τώρα στο προσκήνιο εξαιτίας της πανδημίας. Τα ΒΑΕ είναι ένα μόνιμο μέτρο, όμως η πανδημία είναι μια έκτακτη κατάσταση. Επιπρόσθετα, δεν είναι ίδια η έκθεση όλων των ειδικοτήτων υγειονομικού προσωπικού στον κίνδυνο ασθένειας».
Το θέμα των ΒΑΕ είναι διακριτό από το ζήτημα της αναγνώρισης της νόσου Covid-19 ως επαγγελματικής ασθένειας, ανέφερε ο κ. Τσακλόγλου, επισημαίνοντας τα ακόλουθα:
«Ενώ τα ΒΑΕ δίνουν δικαίωμα πρόωρης συνταξιοδότησης, ο χαρακτηρισμός του Covid-19, ως επαγγελματικής νόσου δημιουργεί υποχρεώσεις προς τον εργοδότη: να παίρνει μέτρα υγιεινής, να ενημερώνει τις δημόσιες αρχές στην περίπτωση κρουσμάτων, και μια σειρά από άλλες υποχρεώσεις που καλύπτουν κάθε πτυχή της εργασίας και μάλιστα χωρίς κάποια επιβάρυνση των εργαζομένων».
Ενιαίοι κανόνες σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα
«Θα πρέπει να ληφθούν υπόψη τόσο οι δημοσιονομικές επιπτώσεις από την ένταξη στα ΒΑΕ όσο και οι επιπτώσεις στην οργάνωση και τη στελεχιακή επάρκεια του ΕΣΥ. Το Υπουργείο μας και τα συναρμόδια Υπουργεία Οικονομικών και Υγείας εξετάζουν και αυτές τις διαστάσεις».
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με αποσπασματικές λογικές», τόνισε ο Περιφερειάρχης Αττικής
Τη σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Αγροτικής Πολιτικής προτείνει το κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη
Μενδώνη: «Η Ελλάδα χτίζει γέφυρες πολιτισμού στις Πρέσπες»
Στο Καστελλόριζο βρέθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής
Ανοίγει ο δρόμος για επενδύσεις 1 δισ. ευρώ
«Ήταν ταγμένος στην αποστολή του δημόσιου λειτουργού»
Η ημερομηνία που περιμένουν πώς και πώς οι καταναλωτές
«Δεν πρέπει η πορεία αυτή να σταματήσει»
Τα κρίσιμα ζητήματα για τα πανεπιστήμια που μπαίνουν στην ατζέντα
Αυξήσεις έως και 55% στην ενέργεια - Έντονες πιέσεις σε στέγαση, μεταφορές και υπηρεσίες
Η απόφαση για την ένταξή του στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας ελήφθη από τον Κυριάκο Μητσοτάκη
Οι δικαιούχοι και τα ποσά που δίνονται
Γιατί τα λόγια του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ στην Πνύκα δεν έχουν καμία σημασία
Ποιες μεταφορές μπαίνουν στο μικροσκόπιο της Εφορίας
Η απάντηση για τα σχόλια που δέχθηκε
Γιατί πληρώνονται αρκετά νωρίτερα
«Το καλώδιο μπορεί να προχωρήσει χωρίς καμία έκπτωση στα κυριαρχικά μας δικαιώματα» - Όσα τόνισε ο πρωθυπουργός στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ
Η ομιλία του Μάρκο Ρούμπιο στην Αθήνα επαναφέρει το ερώτημα πώς μπορούν να συνυπάρξουν η στρατηγική ισχύς, η ελευθερία και οι δημοκρατικές αξίες
Η επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ, που φέρνει στο προσκήνιο τον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.