- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ας πετάξουμε για πάντα τα πλαστικά μιας χρήσης
Πρέπει όλοι μαζί να πάρουμε το μέλλον του πλανήτη στα χέρια μας
Τα πλαστικά μιας χρήσης, η ρύπανση που προκαλούν, τα επόμενα βήματα και ο στόχος για μείωση των πλαστικών απορριμμάτων για την προστασία του περιβάλλοντος
Είναι μια αγαπημένη μας συνήθεια. Να παίρνουμε take away καφέ. Μια μικρή καθημερινή απόλαυση στη δουλειά, τη βόλτα, την παραλία, το σπίτι. Τις περισσότερες φορές παίρνουμε και ένα μπουκαλάκι νερό για να ξεδιψάσουμε. Κι όμως, αυτή η αγαπημένη καθημερινή συνήθεια προκαλεί ανυπολόγιστη ζημιά στο περιβάλλον, για το οποίο όλοι τόσο πολύ νοιαζόμαστε.
Ας αναλογιστούμε πως ο καθένας μας χρησιμοποιεί και πετάει στη συνέχεια, τουλάχιστον, μια πλαστική συσκευασία για τον καφέ και ένα πλαστικό μπουκαλάκι κάθε μέρα. Άρα πετάμε στα απορρίμματα τουλάχιστον 700 πλαστικά μιας χρήσης κάθε χρόνο. Και προσέξτε, μόνο για τον καφέ μας.
Αν αθροίσουμε πόσα πλαστικά μιας χρήσης βρίσκονται γύρω μας και καταλήγουν στα σκουπίδια, ή ακόμα χειρότερα σε πάρκα, σε δάση και κυρίως στη θάλασσα, τότε θα τρομάξουμε.
Τα επόμενα βήματα
«Όχι σκουπίδια, όχι πλαστικά σε θάλασσες και ακτές» προειδοποιούσε ο cult γλάρος της HELMEPA πριν από 34 χρόνια στην πρώτη οικολογική καμπάνια που έγινε στην Ελλάδα. Από τότε, η κλεψύδρα έχει αδειάσει επικίνδυνα. Δεν υπάρχει πια χρόνος. Πρέπει όλοι μαζί να πάρουμε το μέλλον του πλανήτη στα χέρια μας.
Το Δημόσιο κάνει ένα σημαντικό βήμα για την προστασία του περιβάλλοντος πρωτοστατώντας στην προσπάθεια απεξάρτησης από τα πλαστικά μιας χρήσης και σταματά πλέον διά του νόμου να προμηθεύεται:
- μπατονέτες
- μαχαιροπήρουνα
- πιάτα
- καλαμάκια
- αναδευτήρες ποτών
- πλαστικά στηρίγματα μπαλονιών
- δοχεία τροφίμων από φελιζόλ
- δοχεία ποτών από φελιζόλ
- κυπελάκια για ποτά από φελιζόλ
- οξοδιασπώμενα προϊόντα
Το Δημόσιο δίνει το καλό παράδειγμα στους πολίτες υλοποιώντας την απαγόρευση έξι μήνες πριν από την εφαρμογή της στην αγορά. Ας πετάξουμε για πάντα τα πλαστικά μιας χρήσης.
Υπάρχει η εναλλακτική πρόταση, αντί για πλαστικό μπουκαλάκι νερού, χρησιμοποιούμε παγούρι ή θερμός.
Η ρύπανση και ο στόχος
Οι πρώτοι που θα μας πουν ένα μεγάλο ευχαριστώ είναι τα ψάρια, οι θαλάσσιες χελώνες και τα θαλασσοπούλια, κι ας μην έχουν ανθρώπινη μιλιά. Αν είχαν όμως λόγο, θα μας έλεγαν «Χορτάσαμε από πλαστικό»
Ως το 2050, 9 στα 10 θαλάσσια πουλιά θα έχουν καταπιεί πλαστικά. Και πώς να μην καταπιούν; Αφού κάθε λεπτό της ώρας 33.800 πλαστικά μπουκάλια καταλήγουν μόνο στη Μεσόγειο.
Αξίζει να προσπαθήσουμε
Ας σκεφτούμε, λοιπόν, ποιος είναι ο πραγματικός στόχος και ας κρατήσουμε τις αγαπημένες μας συνήθειες με τέτοιο τρόπο που να προστατεύουμε το περιβάλλον και όχι να το διαλύουμε… αν θέλουμε να αντικρίζουμε ψάρια στο βυθό και όχι πλαστικά μπουκάλια.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη
Ποιες ώρες θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
«Ανταποκρίνομαι στο κάλεσμα συντρόφων για ένα νέο ξεκίνημα»
Αναπτύσσεται κοινή επιχειρησιακή δράση στον τομέα της αντιτρομοκρατίας
Προτεραιότητα η πολιτική προετοιμασία και τα ψηφοδέλτια
Ο ΠτΔ επισκέφτηκε το Τζαμί Καλούτσιανης και το Οθωμανικό Λουτρό στο Κάστρο Ιωαννίνων
Tο συνολικό ποσό της δωρεάν κρατικής αρωγής ανέρχεται σε περίπου 36,5 εκατ. ευρώ
Κατά τη συνάντηση επαναβεβαιώθηκε η κοινή προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο
Οι μεγάλες πόλεις δεν προχωρούν επειδή οι διοικήσεις τους αναρωτιούνται διαρκώς «ποιος είναι αρμόδιος»
Στο επίκεντρο η εφαρμογή του νέου Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο
«Αυτοψία» στις εργασίες αποκατάστασης
«Οι απειλές για αποχώρηση, αν μου γινόταν η τιμή να ηγηθώ της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας, είναι έκφραση συντροφικότητας;»
Δωρεά €160 εκατ. από τις συστημικές τράπεζες
«Δεν χωρούν στον δρόμο μου των αλλονών κουμάντα!»
61.000 βεβαιώσεις επιλεξιμότητας μέχρι σήμερα
«Επιθυμούμε να δικαστούμε άμεσα», σημείωσε o βουλευτής
Ακόμη μία αποχώρηση από την Κ.Ο. του κόμματος
«Ταξιδιάρα ψυχή και αιώνια έφηβη, άγγιξες με σεβασμό και τα εικαστικά, ζωγραφίζοντας με πάθος και ευαισθησία» είπε συγκινημένος ο Πρόεδρος της Βουλής
Τι αναφέρει στην επιστολή του
Τι δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.