Πολιτικη & Οικονομια

Εμβολιασμός, το τελευταίο στάδιο επίθεσης του λαϊκισμού

Το μεγάλο στοίχημα είναι να πεισθούν να εμβολιαστούν όσο γίνεται περισσότεροι από τους συμπολίτες που φοβούνται και προβληματίζονται ειλικρινά

giannis-meimaroglou.jpg
Γιάννης Μεϊμάρογλου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εμβολιασμός

Σχόλιο για την πανδημία του κορωνοϊού, τους λαϊκιστές, τους αρνητές και το εμβόλιο

«Το σπουδαιότερο αξίωμα δεν είναι αυτό του Προέδρου ή του Πρωθυπουργού. Το σπουδαιότερο αξίωμα είναι η ιδιότητα του πολίτη. Οι πολίτες αποφασίζουν για το τι χώρα θέλουν να έχουν». Τα λόγια αυτά, που είπε ο Μπαράκ Ομπάμα στη συγκλονιστική ομιλία του στην Ελλάδα λίγο πριν τη λήξη της θητείας του, επιβεβαιώθηκαν με τον πιο εκκωφαντικό και συχνά επώδυνο τρόπο στη διάρκεια της τελευταίας πανδημίας που βιώνει ο πλανήτης. Οι πολίτες του κόσμου δίνουν με τις συμπεριφορές τους το στίγμα των κοινωνικών προτεραιοτήτων και των αξιών που επιλέγουν να υπηρετήσουν. 

Μπορεί η πανδημία να εκδηλώθηκε ως επίθεση στη δημόσια υγεία, στην πράξη όμως συνιστά μια πολύπλευρη δοκιμασία. Δοκιμασία για την παιδεία που εξελίσσεται σε μια διαρκή αναμέτρηση ανάμεσα στη γνώση και την αμάθεια, στη μόρφωση και την αμορφωσιά, την ενημέρωση και την παραπληροφόρηση. Δοκιμασία για την επιστημονική κοινότητα που κατάφερε σε ελάχιστο, για τα δεδομένα, χρονικό διάστημα να κατασκευάσει ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο. Δοκιμασία για το εκπαιδευτικό σύστημα που βρίσκεται αντιμέτωπο με νέες, πρωτοφανείς προκλήσεις.

Ο κορωνοϊός δοκιμάζει ταυτόχρονα τα όρια άσκησης των ατομικών δικαιωμάτων φέρνοντας στην επιφάνεια το κρίσιμο ζήτημα της συνταγματικά κατοχυρωμένης προσωπικής ελευθερίας «εφ’ όσον δεν προσβάλλει τα δικαιώματα των άλλων». Η ελληνική κοινωνία που γαλουχήθηκε διαχρονικά στην ανοχή ακόμα και ακραίων πράξεων, με επώδυνες συνέπειες για τη χώρα, βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με τους κάθε λογής αρνητές του ιού που απειλούν με τη στάση τους το δικαίωμα των άλλων στη ζωή. Ποιο είναι το όριο σεβασμού της «ελευθερίας» τους και πώς θα περιφρουρηθεί η δημόσια υγεία από την παραβίασή του;

Την περίοδο αυτή δοκιμάζεται και η αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος. Την αρχική συναινετική στάση των κομμάτων στην πρώτη φάση της πανδημίας διαδέχτηκε μια αντιπαράθεση που οξύνεται συνεχώς, ακόμα και σε επιστημονικά θέματα ειδικών στον χώρο της υγείας. Δεν νοείται, την ώρα που χιλιάδες πολίτες αγκομαχούν στα νοσοκομεία ή χάνουν τη μάχη για τη ζωή, πολιτικές δυνάμεις από διαφορετικές πλευρές να επιχειρούν να αποκομίσουν παραταξιακά οφέλη. Όπως δεν νοούνται και οι δημόσιες πολιτικές παρεμβάσεις που κλονίζουν την εμπιστοσύνη και σπέρνουν την αμφιβολία για τα επιστημονικά επιτεύγματα. Οι μετρήσεις της κοινής γνώμης δείχνουν ότι η στάση των κομματικών ηγεσιών επηρεάζει άμεσα τη στάση των ψηφοφόρων.

Η επιτυχία της εκστρατείας υπέρ του μαζικού εμβολιασμού που ξεκινάει αυτές τις μέρες, είναι κυριολεκτικά θέμα ζωής και θανάτου για τη χώρα μας και ολόκληρη την ανθρωπότητα. Οι δυνάμεις της κοινής λογικής θα βρεθούν αντιμέτωπες με τους συνωμοσιολόγους, τους σκοταδιστές και τους κάθε λογής και χρώματος λαϊκιστές. Το μεγάλο στοίχημα είναι να πεισθούν να εμβολιασθούν όσο γίνεται περισσότεροι από τους συμπολίτες που φοβούνται και προβληματίζονται ειλικρινά. Ήρθε η στιγμή να αποδείξουμε ότι το αξιακό και πολιτισμικό φορτίο της κοινωνίας μας είναι πολύ ισχυρότερο από το ιικό φορτίο της πανδημίας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ