Πολιτικη & Οικονομια

2021. Πολιτική είναι η διαχείριση των Συμβόλων

Ποια θα είναι η κληρονομιά του 2021 για τη ζωή των ανθρώπων και την εικόνα της Ελλάδας στον κόσμο για τα επόμενα 10, 20, 50, 100 χρόνια;

dimitris-tziotis.jpg
Δημήτρης Τζιώτης
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Ανδριάντας του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στο Ναύπλιο
© EUROKINISSI / ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Η επιτυχία του 2021 θα κριθεί μόνο από αυτά που δεν θα ξεχάσουμε. Την κληρονομιά μας στις επόμενες γενιές. Τα σύμβολα του μέλλοντός μας.

Το 2021 είναι το έτος - σύμβολο της Επανάστασης. Συμβολίζει τους αγώνες για την Ελευθερία και το όραμα για την Αναγέννηση της Ελλάδας. Επανάσταση, Ελευθερία, Αναγέννηση. Αυτές είναι οι αξιακές βάσεις της αποστολής του. H επιτυχία του θα κριθεί από την ατζέντα που θα ανοίξει, από τα έργα που θα σχεδιάσει, από την κληρονομιά που θα αφήσει, από τα έσοδα που θα διασφαλίσει για τις επόμενες δεκαετίες.

Ο συμβολισμός της Επανάστασης των Ελλήνων αναδεικνύεται μία φορά στα 100 χρόνια. Το 1921 δεν καταφέραμε να τον γιορτάσουμε. Παρότι η προσπάθεια ξεκίνησε έγκαιρα με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού Ελευθέριου Βενιζέλου, ο εορτασμός αναβλήθηκε καθώς η Μικρασιατική Εκστρατεία βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη, λίγο πριν καταλήξει σε εθνική τραγωδία. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της Επιτροπής Εκατονταετηρίδος της Ελληνικής Επαναστάσεως, «τα εθνικά γεγονότα έλαβον τοιαύτην τροπήν, ώστε σύμπας ο λαός έχει ήδη την προσοχήν του εστραμμένην προς τα μικρασιατικά πεδία, πεποιθώς ότι, ως και άλλοτε επί των μακεδονικών και των βυζαντινών χρόνων, ελληνικαί νίκαι θέλουν δοξάσει ταύτα. Η Εκτελεστική Επιτροπή της Εκατονταετηρίδος εθεώρησεν άκαιρον την διεξαγωγήν εορτασμών υπό τοιούτους όρους και απεφάσισεν όπως πάσα τοιαύτη ενέργεια αναβληθή επ’ αόριστον αναμενομένης της καταλληλοτέρας εποχής».

Το 2021 δεν είναι μία χρονιά όπως όλες οι άλλες. Καθώς τα 100 χρόνια δεν εορτάσθηκαν, η ιστορική αυτή συγκυρία παρουσιάζεται για πρώτη φορά στα 200 χρόνια. Διαδεχόμενη το 2020, το χειρότερο ίσως έτος του μεταπολεμικού κόσμου. Με μία επιπλέον ιδιαιτερότητα. Την αδυναμία πρόβλεψης για τη διοργάνωση μαζικών εκδηλώσεων, λόγω της πανδημίας. Αυτά είναι τα εξ αρχής γνωστά δεδομένα.

Τι κάνουμε, επομένως, αυτή τη μοναδική φορά στα 200 χρόνια; Προφανώς, τίποτα από όσα γίνονται όλα τα υπόλοιπα. Αποστολή μας είναι να αναδείξουμε το όραμα των επαναστατών, να υλοποιήσουμε επιτέλους αυτά που δεν κάναμε. Έτσι μόνο θα τιμήσουμε την μνήμη τους.

Το 2021 δεν είναι απολογισμός της πορείας του κράτους που δημιουργήθηκε, πολύ αργότερα. Δεν είναι μια συντηρητική άσκηση. Αυτό μπορεί να γίνει το 2030. Δεν είναι χρονιά για τα μικρά και τα ασήμαντα, δεν είναι ευκαιρία για πυροτεχνήματα, δεν χρειάζεται μικρόβιες εκδηλώσεις, δεν έχει ανάγκη δεξιώσεις, δημόσιες σχέσεις, δεήσεις, επιμνημόσυνες ομιλίες και τοπικά πανηγύρια. Δεν είναι ένα άθροισμα από soft δράσεις που θα διοργάνωναν -ούτως ή άλλως- περιφέρειες, δήμοι, κοινότητες, εταιρίες, σύλλογοι, οργανώσεις και μαθητικά συμβούλια. Δεν έχει ημερομηνία λήξης την 31η Δεκεμβρίου. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να επαναλάβουμε όσα μας οδήγησαν να ζήσουμε τα 100 από τα 200 χρόνια του σύγχρονου κράτους σε συνθήκες χρεοκοπίας. Είναι ακριβώς το αντίθετο από όσα έχουμε συνηθίσει. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να χάσουμε ούτε ένα λεπτό, να ξοδέψουμε ούτε ένα ευρώ, για να ακούσουμε όλα όσα ήδη γνωρίζουμε. Ήρθε η ώρα να μάθουμε όλα όσα δεν ξέρουμε, να δούμε στην πράξη όλα όσα οραματίσθηκαν οι πρόγονοί μας και ακόμα δεν έχουμε πιστέψει ότι γίνονται. Nα σταθούμε στο ύψος μας. 2021 δεν είναι το εφήμερο, αλλά το διαχρονικό. Είναι μία ιστορική ευκαιρία για το ωραίο, το μεγάλο, το αληθινό.

Εάν η πολιτική είναι η διαχείριση των συμβόλων, όπως έλεγε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Μιτεράν, τότε έχουμε την υποχρέωση να δημιουργήσουμε πρωτοποριακούς θεσμούς και έργα παγκόσμιας ακτινοβολίας, που θα μείνουν στην ιστορία με τη φράση: «Αυτό έγινε το 2021!»

Πριν από 130 χρόνια, για τον εορτασμό της επετείου των 100 ετών από τη Γαλλική Επανάσταση, κατασκευάσθηκε στο Παρίσι -μέσα σε δύο χρόνια- ο Πύργος του Άιφελ, ένα τοπόσημο με παγκόσμια και διαχρονική εμβέλεια.

Τα έργα που εγκαινίασε πριν από 30 χρόνια ο Φρανσουά Μιτεράν για τα 200 έτη από την κήρυξη της Επανάστασης, προσέλκυσαν το παγκόσμιο ενδιαφέρον από τη στιγμή της παρουσίασης των σχεδίων τους, άλλαξαν τη μορφή της γαλλικής πρωτεύουσας και συμβάλλουν ακόμα στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας.

Το πλάνο των Γάλλων, επομένως, ήταν ολοκληρωμένο. Με πρωτοποριακά αρχιτεκτονικά σχέδια, πολεοδομικό προγραμματισμό, μακροπρόθεσμη κληρονομιά και οικονομική ανταποδοτικότητα. Σαν να σχεδιάστηκε από μια κυβέρνηση των αρίστων.

Ποια έργα θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον της παγκόσμιας κοινότητας από το πρώτο λεπτό της ανακοίνωσής τους, θα αναδείξουν τον ρόλο της Αθήνας ως μητρόπολης του 21ου αιώνα και θα καταστήσουν πρωταγωνιστική τη θέση της Ελλάδας στον κόσμο που αλλάζει το 2021;

Με μια φράση, ποια θα είναι η κληρονομιά του 2021 για τη ζωή των ανθρώπων και την εικόνα της Ελλάδας στον κόσμο για τα επόμενα 10, 20, 50, 100 χρόνια;

Αυτή είναι η στιγμή για να ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση, με τη συμφωνία και τη συμμετοχή όλων των κομμάτων, για το Σύνταγμα της ιδανικής πολιτείας των Ελλήνων στον 21ο αιώνα (2021 – Η Επανάσταση που δεν έγινε ποτέ, Εκδόσεις Παπαζήση).

Τo ζητούμενο δεν είναι θεωρητικό. Γιατί τα σύμβολα δεν είναι παιχνίδια. Αποτυπώνουν τις αξίες και την ισχύ ενός κράτους. Η στρατηγική μας πρέπει να υπερβαίνει την εναπόθεση των ελπίδων μας στην επιβολή κυρώσεων προς την Τουρκία από τη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανήμερα της 25ης Μαρτίου του 2021. Η Ελλάδα οφείλει να αναδειχθεί και να λειτουργεί ως πολιτισμική πρωτεύουσα του δυτικού πολιτισμού. Σε διαφορετική περίπτωση, εάν δεν εκπονηθεί ένας ολοκληρωμένος στρατηγικός σχεδιασμός, ελλοχεύει ο κίνδυνος -το 2021- ο Ερντογάν να προσεύχεται στην Αγιά Σοφιά κι εμείς να εγκαινιάζουμε, με 16 χρόνια καθυστέρηση, το γήπεδο της ΑΕΚ.

Μέτρο της επιτυχίας της επιτροπής είναι το εύρος και η εμβέλεια των ευεργετών και των ιδρυμάτων που θα κινητοποιήσει για την Αναγέννηση του ελληνικού πολιτισμού. Πρώτη προτεραιότητά της είναι να διανείμει σε όλους τους εύπορους Έλληνες του κόσμου το μανιφέστο της Ελληνικής Επανάστασης, την Ελληνική Νομαρχία του Ανωνύμου Έλληνος. Για να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του. «Mη ρωτάς τι μπορεί να κάνει η χώρα σου για εσένα, αλλά τι μπορείς να κάνεις εσύ για τη χώρα σου», όπως δήλωσε ο Ανδρέας Δρακόπουλος, χρησιμοποιώντας τη φράση ορόσημο του John F. Kennedy. Ποιος θα δώσει πρώτος το καλό παράδειγμα μετά το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος; Πόσα νέα Κέντρα Πολιτισμού θα δημιουργηθούν από κορυφαίους αρχιτέκτονες, πόσα νέα μητροπολιτικά πάρκα με αντίστοιχες προσφορές των 860 εκατομμυρίων Ευρώ; Aυτά είναι πρότυπα Ηγεσίας και Αριστείας. Αυτή είναι η αποστολή του 2021. Τίποτα λιγότερο δεν είναι αρκετό.

Το 2021 δεν χρειάζεται χορηγούς. Η στρατηγική του είναι ακριβώς αντίστροφη από το 2004. Τα ανταποδοτικά οφέλη δεν πρέπει να επιστρέφουν στις εταιρίες, αλλά στις πόλεις και την κοινωνία. Ευεργέτες χρειάζεται το 2021. Για να γεμίσει η επικράτεια Πανεπιστήμια, Ακαδημίες, Μουσεία, Στάδια και Πάρκα.

Η επιτυχία του 2021 θα κριθεί μόνο από αυτά που δεν θα ξεχάσουμε ποτέ. Την κληρονομιά μας στις επόμενες γενιές. Τα σύμβολα του μέλλοντός μας.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου επισκέφτηκε δομές της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών
Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου επισκέφτηκε δομές της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών

«Βλέποντας τη σπουδαία δουλειά που γίνεται σε αυτές δομές, θα έλεγα ότι αυτή η επίσκεψη ήταν για μένα ένα δώρο Χριστουγέννων» τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.