Πολιτικη & Οικονομια

Τα νούμερα της εβδομάδας Ι 10-15 Δεκεμβρίου 2020

9 άτομα είναι το ανώτατο πλήθος των ατόμων που επιτρέπεται να βρεθούν για το ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς

img_0317_1.jpg
Σταμάτης Ζαχαρός
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Χριστουγεννιάτικο τραπέζι
© NeONBRAND / Unsplash

Τα νέα της εβδομάδας, 10-15 Δεκεμβρίου. O Σταμάτης Ζαχαρός αποτυπώνει την επικαιρότητα σε αριθμούς.

9:20 π.μ. έδειχνε το ρολόι στο Νοσοκομείο Northwell Health του Κουίνς στη Νέα Υόρκη τη Δευτέρα όταν η βελόνα του εμβολίου της Pfizer τρύπησε την πρώτη ασθενή στις ΗΠΑ. Ήταν η κυρία Σάντρα Λίντσεϊ, νοσοκόμα σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Όχι, ο Μπίλ Γκέιτς δεν ήταν παρών στην διαδικασία…

8 λεπτά είναι αρκετά για να μεταδοθεί ο Covid-19 μεταξύ 20 ατόμων, σε ένα σπίτι 150 τ.μ. όπως δήλωσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.

9 άτομα είναι το ανώτατο πλήθος των ατόμων που επιτρέπεται να βρεθούν για το ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη. Οι λοιμωξιολόγοι ψάχνουν ακόμη να βρουν πώς προέκυψε αυτός ο αριθμός μιας και μπορεί να περιλάβει τέσσερα διαφορετικά ζευγάρια και έναν ξέμπαρκο χωρίς παραβίαση του νόμου…

50 άτομα θα είναι το ανώτατο όριο πιστών σε μητροπολιτικούς ναούς μετά από αίτημα του Αρχιεπισκόπου στον πρωθυπουργό και τη θετική εισήγηση της επιτροπής λοιμωξιολόγων.

2,7 ρίχτερ ήταν η σεισμική δόνηση που προηγήθηκε της έκρηξης του ηφαιστείου της Αίτνας, στη γειτονική Ιταλία το βράδυ της Δευτέρας. Πολλά χωριά και πόλεις της Σικελίας καλύφθηκαν κάτω από στρώμα σκόνης.

16/3/2017 έγινε η προηγούμενη έκρηξη της Αίτνας και τότε τραυματίστηκε ένα συνεργείο του BBC. Η Αίτνα είναι το δεύτερο πιο ενεργό ηφαίστειο του πλανήτη μετά το Κιλαουέα στη Χαβάη.

6:30 ανατολική ώρα ΗΠΑ έδειχνε το ρολόι το πρωί της Δευτέρας όταν «έπεσαν» όλες οι πλατφόρμες της Google. Μεταξύ αυτών και τα YouTube, Gmail και Google Maps.

97 λεπτά αργότερα η Google έγραψε στο twitter ότι όλα τα συστήματα αποκαταστάθηκαν.

1.500 ευρώ πρόστιμο επέβαλαν οι αστυνομικοί σε Ορθόδοξο Χριστιανικό ναό στο Κορωπί για παράνομη λειτουργία παρουσία πιστών. Η Μητρόπολη Μεσογαίας εξέδωσε ανακοίνωση διαμαρτυρίας, σύμφωνα με την οποία υποστηρίζει ότι το πρόστιμο πρέπει να επιβληθεί στον πολίτη που κάλεσε την Αστυνομία.

300 ευρώ πρόστιμο επεβλήθη και στο Νεωκόρο του ναού. Η Μητρόπολη δήλωσε ότι τα παράλογα πρόστιμα θα πληρωθούν από χρήματα που προορίζονταν για τους φτωχούς, κινούμενη στα όρια του ηθικού εκβιασμού.

6 ώρες κατέθετε στην ανακρίτρια του Ειδικού Δικαστηρίου Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου o Ανδρέας Λοβέρδος.

2 «μικρά διαμερισματάκια» αγόρασε στο Λονδίνο η Έλενα Ακρίτα σύμφωνα με ανάρτησή της στο Facebook. «Για μια δύσκολη ώρα, σαν αποκούμπι για το παιδί μου, τον άντρα μου κι εμένα» όπως έγραψε χαρακτηριστικά. Ευτυχώς δεν προτίμησε το Σούνιο, όπου οι τιμές των ενοικίων έχουν καταρρεύσει…

12 Έλληνες εφοπλιστές βρίσκονται φέτος στη λίστα των Lloyd’s με τις 100 προσωπικότητες που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια ναυτιλία.

7ος στη λίστα είναι ο Ιωάννης Αγγελικούσης και ακολουθούν Γεώργιος Προκοπίου (13η), Γεώργιος Οικονόμου (24η), Αγγελική Φράγκου (25η), Πήτερ Λιβανός (35η), Πέτρος Παππάς (37η), Θεόδωρος Βενιάμης (38η), Ευάγγελος Μαρινάκης (59η) , Κωστής Κωσταντακόπουλος (60η), Άννα Αγγελικούση (81η), Νίκος Τσάκος (83η) και Δημήτρης Φαφαλιός (86η).

1οι στη λίστα βρίσκονται τιμής ένεκεν οι ναυτικοί, οι ήρωες της ναυτιλίας δεδομένης της συγκυρίας.

5η ταινία Indiana Jones βρίσκεται στα σκαριά και αναμένεται στις αίθουσες το 2022.

78 ετών είναι ήδη σήμερα ο Χάρισον Φόρντ αλλά αναμένεται να φορέσει για μια ακόμη φορά το καπέλο του διάσημου κινηματογραφικού αρχαιολόγου.

40 χρόνια πριν, το 1981 γυρίστηκε η πρώτη ταινία της σειράς με σκηνοθέτη φυσικά τον Στίβεν Σπίλμπεργκ.

4,8% ανάπτυξη για το 2021 προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2021 που ψηφίστηκε χθες το βράδυ στη Βουλή. Όταν έκαναν τους υπολογισμούς δεν είχαν λάβει βέβαια υπόψιν τους ότι το 2ο lockdown θα είναι διαρκείας, ούτε υπήρχαν προβλέψεις και για 3ο -ισχυρότερο ενδεχομένως- κύμα της πανδημίας.

16% προβλέπεται να είναι η ανεργία το 2021 αλλά είναι αμφίβολο αν μπορεί κανείς να υπολογίσει τις συνέπειες της κατάρρευσης του λιανεμπορίου.

28 έως 30 εκατ. ευρώ θα είναι ο τζίρος για το λιανεμπόριο το 2020 από 44 δισ. έναν χρόνο πριν. Η οικονομία θα χάσει δηλαδή περισσότερα και απ’ ότι έχασε με την κατάρρευση του τουρισμού.

2,5 δισ. ευρώ προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2021 για πληρωμές που σχετίζονται με την εθνική άμυνα, έναντι 515 δισ. ευρώ το 2020.

5,5 δισ. ευρώ έχουν δοθεί από το κράτος με τη μορφή των επιστρεπτέων προκαταβολών. Πρωταθλητές στην απορρόφηση, ο τουρισμός και η εστίαση.

4.430 Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις β’ κατηγορίας και κάτω, με ή χωρίς εστιατόριο έλαβαν 290 εκατ. ευρώ

5.452 Εστιατόρια/Υπηρεσίες Παροχής Γευμάτων έλαβαν 82,1 εκατ. ευρώ

8.026 Καφετέριες έλαβαν 81 εκατ. ευρώ

5.519 Ψητοπωλεία ενισχύθηκαν με το ποσό των 48 εκατ. ευρώ

89 ετών ήταν ο Ντέιβιντ Κόρνγουολ, ο βρετανός συγγραφέας που απεβίωσε την Κυριακή στην Κορνουάλη. Ο διπλωμάτης που ξεκίνησε τη συγγραφή επειδή βαριόταν τη δουλειά του, δημιούργησε ένα ολόκληρο λογοτεχνικό είδος και περιέγραψε με ακρίβεια της περίοδο του ψυχρού πολέμου. Έμεινε γνωστός με το λογοτεχνικό του ψευδώνυμο Τζoν Λε Καρέ.

30 ετών ήταν όταν έγραψε το διάσημο μυθιστόρημα «Ο κατάσκοπος που γύρισε από το κρύο». Έναν χρόνο μετά, το 1964, προδίδεται η ταυτότητά του από έναν διπλό πράκτορα και τερματίζεται η καριέρα του στην MI6.

54 ετών ήταν ο μάγειρας του πλοίου που ομολόγησε την ανάμιξη του σε υπόθεση κατασκοπείας στο Καστελόριζο. Ο κατάσκοπος παρείχε πληροφορίες και φωτογράφιζε οχυρωματικές θέσεις στο ακριτικό νησί ενώ δήλωσε ότι δεν λάμβανε αμοιβή για τις υπηρεσίες του…

5 εκατ. λίρες εκτιμάται ότι κοστίζει πλέον το σπίτι μιας οικογένειας στο Μπριστόλ της Αγγλίας αφού ο διάσημος graffiti artist  Banksy ζωγράφισε έναν εξωτερικό τοίχο του κατά τη διάρκεια μιας νύχτας.

300.000 λίρες ήταν προηγουμένως η τιμή του ακινήτου, και η οικογένεια είχε σχεδόν συμφωνήσει την πώλησή του σε εκείνη την τιμή. Πλέον υπαναχώρησε και θεωρώ απίθανο να το νοικιάσει σε κάποιον για 500 λίρες…

7 «Νέους Πρωταθλητές της Γης» (Young Champions of the Earth) βραβεύει ετησίως ο ΟΗΕ για τις καινοτόμες περιβαλλοντικές δράσεις και φέτος μεταξύ των συγκαταλέγεται ένας Έλληνας.

26 ετών είναι ο βραβευθείς Λευτέρης Αραπάκης, ιδρυτής της επαγγελματικής σχολής αλιείας ΕΝΑΛΕΙΑ, στην οποία εκπαιδεύει, ενισχύει και παρέχει κίνητρο στην τοπική αλιευτική κοινότητα να συλλέξει τα πλαστικά από τη θάλασσα, επιτρέποντας έτσι στα αποθέματα ψαριών και στο οικοσύστημα να ανακάμψουν.


Νούμερα με πολλά μηδενικά

Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων Νεκτάριος
«Η πανδημία είναι πρόσχημα για να μην κοινωνούμε». Οι παπάδες συνεχίζουν ανενόχλητοι την παλαβή ρητορική τους, αδιαφορώντας για το ότι έχουν πάρει κόσμο και κοσμάκη στο λαιμό τους. Όταν λέμε ανενόχλητοι, κυριολεκτούμε καθώς ο συγκεκριμένος έχει οδηγηθεί δις στον εισαγγελέα καθώς παραβίασε το lockdown περιφέροντας ένα σκήνωμα την Κυριακή των Βαΐων και προτρέποντας του πιστούς να στείλουν ψεύτικο μήνυμα και να πάνε -παρά την απαγόρευση- στην εκκλησία. Το θράσος το αντλεί κυρίως από τον γεγονός ότι ο εισαγγελέας τον έκρινε και τις δύο φορές αθώο. Επειδή μπορούσε προφανώς…

Γιάννης Ραγκούσης
«Έχετε διαμορφώσει τις συνθήκες να ντρέπονται τα παιδιά των Ελληνίδων και των Ελλήνων αστυνομικών να λένε ότι οι πατεράδες τους και οι μανάδες τους είναι αστυνομικοί». Υπάρχει βεβαίως η άποψη ότι η γενίκευση είναι η αρχή του φασισμού αλλά ο -αγαπημένος της στήλης- Γιάννης Ραγκούσης αδιαφορεί για τέτοιες απόψεις έχοντας στο οπλοστάσιο του το δανεικό «ηθικό πλεονέκτημα». Αδιαφόρησε επίσης και για το γεγονός ότι λίγες ώρες νωρίτερα 5 βουλευτές του κόμματός του υπό την καθοδήγηση του τομεάρχη Χρήστου Σπίρτζη είχαν καταθέσει τροπολογία για να δοθεί ένας μισθός bonus στους αστυνομικούς λόγω της «εξαιρετικής κοινωνικής προσφοράς στην κρίσιμη μάχη κατά της πανδημίας του κορωνοϊού».

Ραχήλ Μακρή
«Moderna=Mod e rna=Mod (ify) RNA». (μτφ. τροποποίηση ριβονουκλεικού οξέως) Η εξίσωση της Ραχήλ ξεμπροστιάζει τις απροκάλυπτες ενέργειες της νέας τάξης πραγμάτων. Οι νεοταξίτες πάντως είναι τόσο κουτοί, που αρκεί μια απόφοιτος του ΤΕΙ Καβάλας για να τους ξεσκεπάσει…

Σουλτάνα Ελευθεριάδου
«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι επιδειξίας» είπε το πρωί της Tρίτης από το βήμα του κοινοβουλίου η βουλεύτρια (sic) του ΣΥΡΙΖΑ. Και ενώ όλοι περίμεναν να δείξει κάποια φωτογραφία του Πρωθυπουργού με καπαρντίνα, η κυρία Σουλτάνα εξήγησε ότι επιδεικνύει τα πλούτη του, στέλνοντας τον Μπαμπινιώτη στο φαρμακείο για xanax…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ