Πολιτικη & Οικονομια

Pacta sunt servanda: Τι σημαίνει η φράση που είπε ο πρωθυπουργός

Η φράση χρησιμοποιείται στο διεθνές δίκαιο

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τι σημαίνει η φράση «Pacta sunt servanda», που χρησιμοποίησε σήμερα ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χρησιμοποίησε σήμερα κατά την είσοδό του στη Σύνοδο Κορυφής τη φράση: «Pacta sunt servanda», αναφερόμενος στις συμφωνίες της Ε.Ε. για τις σχέσεις με την Τουρκία. 

Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου αποφασίσαμε, όλοι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, ότι σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει την παραβατική συμπεριφορά θα υπάρχουν συνέπειες. Και ορίσαμε από κοινού ότι ημερομηνία λήψης των αποφάσεων θα είναι αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου. Τώρα, λοιπόν, θα φανεί εάν πραγματικά ως Ευρώπη είμαστε αξιόπιστοι σε αυτά τα οποία εμείς οι ίδιοι έχουμε συμφωνήσει. “Pacta sunt servanda”».

Ποια είναι, όμως, η σημασία της φράσης «Pacta sunt servanda». Σημαίνει «οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται». Η έκφραση χρησιμοποιείται στο διεθνές δίκαιο για να υπογραμμιστεί ότι οι όροι μιας συμφωνίας είναι δεσμευτικοί για τα μέρη που τη συνομολογούν, ενώ στην πλήρη ανάπτυξή της η έκφραση έχει ως εξής: «pacta sunt servanda rebus sic stantibus», δηλαδή «οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται εφόσον εξακολουθούν τα πράγματα να είναι ίδια». 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ