Πολιτικη & Οικονομια

Τα νούμερα της εβδομάδας | 26 Νοεμβρίου - 1 Δεκεμβρίου

427.300 προσλήψεις έχει κάνει φέτος η Amazon παγκοσμίως, ανεβάζοντας τον αριθμό των εργαζομένων της σε 1,2 εκατομμύρια

img_0317_1.jpg
Σταμάτης Ζαχαρός
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Amazon Pickup & Returns, Philadelphia
© Bryan Angelo / Unsplash

Τα νέα της εβδομάδας, 26 Νοεμβρίου - 2 Δεκεμβρίου. O Σταμάτης Ζαχαρός αποτυπώνει την επικαιρότητα σε αριθμούς.

45 απολύσεις μόνιμου προσωπικού πραγματοποίησε τον Οκτώβριο η Aegean Airlines σύμφωνα με σχετική καταγγελία του Ανδρέα Νεφελούδη, πρώην Γ.Γ. του Υπουργείου Εργασίας.

5% του προσωπικού είναι το ανώτατο όριο απολύσεων σε εταιρείες άνω των 150 εργαζομένων και με ανώτατο όριο τα 30 άτομα όπως ενημέρωσε επίσης ο κ. Νεφελούδης. Η Aegean δεν απάντησε.

427.300 προσλήψεις έχει κάνει φέτος η Amazon παγκοσμίως, ανεβάζοντας τον αριθμό των εργαζομένων της σε 1,2 εκατ. Αριθμός μεγαλύτερος από τον πληθυσμό της Κύπρου…

15 χώρες βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της εταιρείας, καθώς οι εργαζόμενοι εκεί διαμαρτύρονται και πραγματοποιούν κινήσεις διαμαρτυρίας. Αρωγός τους και ο Γιάνης Βαρουφάκης που πρότεινε μποϊκοτάζ κατά την Black Friday.

500 εκατ. δολάρια μπόνους ανακοίνωσε ότι θα δώσει η εταιρεία, αλλά μόνο στους εργαζόμενους πρώτης γραμμής σε Ηνωμένες Πολιτείες και Ηνωμένο Βασίλειο.

2.000 εργαζόμενοι σχεδιάζεται να φύγουν με εθελούσια έξοδο από τα ΕΛΤΑ, προκειμένου να πάψει η εταιρεία να αποτελεί «μαύρη τρύπα». Δεν θα λείψουν, καθώς σήμερα η εταιρεία απασχολεί 5.600 άτομα. Το ερώτημα δεν είναι πώς θα φύγουν αλλά το πώς προσελήφθησαν…

2/3 των εξόδων των ΕΛΤΑ αφορούν στη μισθοδοσία. Όταν μιλάμε για έλλειμμα, δεν αστειευόμαστε. Μέχρι το 2018 η εταιρεία έμπαινε μέσα 7 εκατ. ευρώ το μήνα.

5 εκατ. ευρώ ήταν το μηνιαίο έλλειμμα των ΕΛΤΑ μετά τις περικοπές του 2019.

13.000 θέσεις εργασίας απειλούνται από την κατάρρευση του βρετανικού κολοσσού Arcadia που διαχειρίζεται επιχειρήσεις λιανεμπορίου όπως η Top Shop.

500 θέσεις εργασίας διοικητικού προσωπικού είχε περικόψει η εταιρεία στις αρχές του χρόνου καθώς αντιμετώπιζε προβλήματα ακόμη και πριν την πανδημική κρίση.

26.059 δικαιούχοι εντάσσονται στην πρώτη φάση του προγράμματος «Γέφυρα» του Υπουργείου Οικονομικών για την επιδότηση του δανείου τους.

9,9 εκατ. ευρώ είναι το συνολικό κόστος για την πρώτη φάση του προγράμματος. Αφορά δανειολήπτες που πλήττονται από την πανδημική κρίση και έχουν δάνεια που συνδέονται με την πρώτη κατοικία.

90% είναι το ανώτατο όριο της επιδότησης του δανείου για 9 συνεχόμενους μήνες. Ο δανειολήπτης έχει απλώς υποχρέωση να καλύψει το υπόλοιπο ποσό.

56% των ασυμπτωματικών ασθενών με COVID-19 ανέπτυξαν αντισώματα σύμφωνα με μελέτη Ελλήνων καθηγητών πανεπιστημίου που δημοσιεύθηκε στο διεθνές ελβετικό περιοδικό Microorganisms.

82% ήταν το ποσοστό για τους συμπτωματικούς ασθενείς με ήπια συμπτώματα.

91% όμως όσων χρειάστηκαν νοσηλεία, ανέπτυξαν αντισώματα έναντι του ιού. Το κακό είναι ότι τα αντισώματα δεν διαρκούν φυσικά για πάντα.

1.300 άνθρωποι στη Βρετανία ενημερώθηκαν λανθασμένα ότι είχαν προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό, λόγω εργαστηριακού σφάλματος στο σύστημα Εξετάσεων και Ιχνηλάτισης του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS). Το θέμα βεβαίως το αποκάλυψε το υπουργείο Υγείας της χώρας.

9 χιλιοστά ήταν η διάμετρος του όπλου που είχε παράνομα στο αυτοκίνητό του ο Νότης Σφακιανάκης, όταν συνελήφθη το βράδυ της Κυριακής. Στο αυτοκίνητο είχε επιπλέον και ένα taser. Ένα όπλο δηλαδή που προκαλεί ηλεκτρικές εκκενώσεις.

2 γραμμάρια κοκαΐνη μετέφερε επίσης ο λαϊκός βάρδος. Ο συνήγορός του δήλωσε ότι δεν ήταν δική του. Άλλωστε ο Notis από το 1998 είχε δηλώσει σε συνέντευξή του ότι «δεν δοκίμασα ποτέ, γιατί δεν είχα διάθεση να δοκιμάσω. Δεν μου άρεσε να δοκιμάσω καμία χημική ουσία».

17 άτομα συνελήφθησαν το βράδυ της Παρασκευής εντός οίκων ανοχής που λειτουργούσαν παράνομα, στην περιοχή της Ομόνοιας. Μεταξύ τους 3 «υπεύθυνοι λειτουργίας», 8 εργαζόμενες και 6 πελάτες.

14.100 ευρώ ήταν τα συνολικά πρόστιμα που επεβλήθησαν. Όχι και τόσο εξοντωτικά ώστε να μην παρανομήσουν εκ νέου…

6ος στην παγκόσμια κατάταξη των επαγγελματιών παικτών τένις ATP  είναι ο Στέφανος Τσιτσιπάς με 5.925 πόντους, πίσω ακριβώς από τον «τεράστιο» Roger Federer.

22 ετών είναι ο Τσιτσιπάς, γεγονός που τον καθιστά τον νεότερο σε ηλικία παίκτη στη δεκάδα της παγκόσμιας κατάταξης αυτή τη στιγμή. Ο Ελβετός Federer, στα 39 του έτη, είναι ο γηραιότερος.

12 εκτελεστές επιχείρησαν για τη δολοφονία του Μοχσέν Φαχριζαντέχ -«πατέρα» του προγράμματος πυρηνικών όπλων του Ιράν, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ιρανού δημοσιογράφου Μοχαμάντ Αχβάζε, ο οποίος επικαλείται κυβερνητικές πηγές.

62 άτομα συνολικά βοήθησαν στο σχεδιασμό της δολοφονίας, με τους 50 να παρέχουν διοικητική υποστήριξη.

3 αλεξίσφαιρα αυτοκίνητα οχήματα αποτελούσαν την αυτοκινητοπομπή  του Ιρανού πυρηνικού επιστήμονα. Ο πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ροχανί, απείλησε το Ισραήλ με αντίποινα ενώ ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ έθεσε ως πρώτη προτεραιότητα την «τιμωρία των εκτελεστών του και όσων τη διέταξαν».

55.123 κατοίκους έχει η λουτρόπολη του Baden Baden. Εις εξ’ αυτών και ο αντιδήμαρχος Αθηναίων, Νικόλαος Μακρόπουλος, ο οποίος δήλωσε ότι νοσταλγεί το σπίτι του στον Μέλανα Δρυμό αλλά και την ασημένια Aston Martin του. Μια Aston DB6 κατά πάσα πιθανότητα.

1.788 οχήματα DB6 παρήχθησαν από τη θρυλική βρετανική εταιρεία μεταξύ 1965-1970. Η τιμή πώλησής τους σήμερα κυμαίνεται μεταξύ 350 χιλιάδων έως 1 εκατ. λίρες.

240 χιλιόμετρα την ώρα ήταν η ταχύτητα του μονοθέσιου της Haas που οδηγούσε ο Romain Grosjean, όταν προσέκρουσε ακυβέρνητο στις προστατευτικές μπαριέρες της πίστας του Μπαχρέιν και τυλίχτηκε αμέσως στις φλόγες.

53G ήταν η δύναμη που δέχθηκε ο Γάλλος πιλότος τη στιγμή της πρόσκρουσης. Δηλαδή 53 φορές μεγαλύτερη από την επιτάχυνση της βαρύτητας.

28 δευτερόλεπτα χρειάστηκε ο 34χρονος πιλότος για να απεγκλωβιστεί από το φλεγόμενο όχημα και να προστατευθεί πίσω από τις μπαριέρες.


Νούμερα με πολλά μηδενικά

Λένα Αρώνη
«Εγώ, αν ήταν να σώσω έναν άνθρωπο στην ηλικία μου, που ζει ακόμα και δεν τα ’χει χάσει, παρά ένα παιδί που δεν ξέρω τι θα γίνει, θα ’σωζα τον γέροντα, γιατί να το ρισκάρω, ο άλλος είναι μια πραγματική αξία αναγνωρισμένη». Αυτή ήταν η επίμαχη δήλωση του εικαστικού Κώστα Τσόκλη που εύλογα προκάλεσε σάλο με τον κυνισμό της, έστω και αν εντοπίστηκε μετά από 4 μήνες. Δεν είναι ελαφρυντικό, ωστόσο ο Τσόκλης είναι 90 ετών και πολλοί θα υποστηρίξουν ότι έχει το ακαταλόγιστο. Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ, ωστόσο, η κυρία Λένα Αρώνη, μοιάζει πολύ μικρότερη και βασική υποχρέωση της δουλειάς της είναι να «φιλτράρει» τι θα παίξει στη Δημόσια Τηλεόραση. Στη χειρότερη περίπτωση θα έπρεπε να αντιδράσει σε μια τόσο ακραία δήλωση.

Κατερίνα Νοτοπούλου
«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε ένα τσουρέκι, αντί για την πραγματικότητα». Εδώ που τα λέμε βεβαίως, όλοι μας θα επιλέγαμε ένα τσουρέκι από το να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα. Ασχέτως αν αυτό είναι το σωστό. Επίσης, το ένα δεν αποκλείει το άλλο, αλλά το στερεότυπο Τερκενλή φαίνεται να εξόργισε την πρώην υπουργό. Μην κάνετε έτσι. Δεν ήταν και σε κότερο, όπως είπε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος…

Μυρσίνη Βουνάτσου
«Μωρέ θα το γράψω που να χτυπήσετε τον κώλο σας κάτω δεξιοί και αριστεροί. Αν για τους 102 νεκρούς του Ματιού γυρεύατε κρεμάλες, πέστε μου για τους 2.000+ τι πρέπει να γυρέψουμε;». Δεν είστε υποχρεωμένοι να τη γνωρίζετε, αλλά η εκ Λέσβου ορμώμενη κυρία Βουνάτσου είναι στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Την περασμένη άνοιξη είχε ανασταλεί η κομματική της ιδιότητα για τον ίδιο ακριβώς λόγο. Επιχειρούσε συμψηφισμό νεκρών. Λίγο αργότερα και μόλις το θέμα ξεχάστηκε, την ενεργοποίησαν ξανά με αποτέλεσμα τη δήλωση που προαναφέρθηκε. Τώρα αντί να τη διαγράψουν, την υποστηρίζουν…

Γιάνης Βαρουφάκης
«Αυτή την Black Friday σας ζητάμε να μην αγοράσετε τίποτα από το Amazon.com. Σας ζητάμε να μην επισκεφτείτε καν το Amazon.com εκείνη την ημέρα. Μόνο για μια μέρα! Σας ζητάμε να συμμετάσχετε στην παγκόσμια εκστρατεία μας για να κάνουμε την Amazon να πληρώσει”. Ο καθ’ έξη ακτιβιστής φαντασιώνεται παγκόσμιες εκστρατείες μήπως ισοφαρίσει τη ζημιά από την αδιαφορία των αστυνομικών αρχών στις παρακλήσεις του να τον μπαγλαρώσουν.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ