Πολιτικη & Οικονομια

Ο λαϊκισμός θα σβήσει μόνο με μεταρρυθμίσεις

Πρέπει να αγνοήσουμε τους λαϊκιστές και να προχωρήσουμε πιο γρήγορα τις μεταρρυθμίσεις. Στο κράτος δικαίου, στην Εκπαίδευση, στην οικονομία και στη λειτουργία του πολιτεύματος

andreas-zampoukas.jpg
Ανδρέας Ζαμπούκας
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
data.jpg

Ο λαϊκισμός και οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στο κράτος δικαίου, στην εκπαίδευση, στην οικονομία και στη λειτουργία του πολιτεύματος

Το ΚΚΕ ψάχνει συνεχώς ευκαιρίες να πρωτοστατήσει σε δήθεν «ανατρεπτικές» εκδηλώσεις εναντίον της κυβέρνησης. Εν μέσω μάλιστα πανδημίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί μία αφοριστική και πολλές φορές κωμική αντιπολίτευση. Άλλοτε με τα στελέχη του στις τηλεοράσεις κι άλλοτε με τις κομματικές του εφημερίδες, όπως η Αυγή. Το να διαβάζεις, ας πούμε, ότι «ο εθελοντισμός είναι ο φερετζές του νεοφιλελευθερισμού» προκαλεί περισσότερο γέλιο παρά οίκτο και αποστροφή για την ιδεοληπτική σκέψη.

Είναι φανερό ότι η Αριστερά δεν έχει άλλο τρόπο να συγκρατήσει τις εκλογικές της μάζες εκτός από το μίσος προς την αστική δημοκρατία και την προοπτική της τιμωρητικής ψήφου. Ούτως ή άλλως, δεν είναι σε θέση να εκσυγχρονίσει την ιδεολογία της. Και για αυτό, καταφεύγει στον παρωχημένο λαϊκισμό.

Από την άλλη, υπάρχουν οι αρνητές του covid, οι «εθνοφρουροί», οι «ζηλωτές» της Εκκλησίας, οι κάθε είδους μαχητές της πραγματικότητας που, δυστυχώς για εκείνους, αυτή την εποχή θριαμβεύει με τον χειρότερο τρόπο.

Ο λαϊκισμός είναι πάντα εδώ και δεν έχει πια νόημα να τον πολεμάμε στο facebook και στο twitter. Ο μόνος τρόπος να τον νικήσουμε είναι να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο την πραγματικότητα, προς όφελος όλων των πολιτών και της δημοκρατίας. Αυτής που οι λαϊκιστές απεχθάνονται με τον ολοκληρωτισμό τους.

Πρέπει να αγνοήσουμε τους λαϊκιστές και να προχωρήσουμε πιο γρήγορα τις μεταρρυθμίσεις. Στο κράτος δικαίου, στην Εκπαίδευση, στην οικονομία και στη λειτουργία του πολιτεύματος.

Μόνο έτσι θα σβήσουν οι παρανοϊκές κραυγές που βασίζονται στην ανωριμότητα των ανικανοποίητων κοινωνικών ομάδων από το, μέχρι πρόσφατα, πελατειακό κράτος. Γιατί ο λαϊκισμός ανθεί εκεί που δεν υπάρχει θεσμική ισχύς της δημοκρατίας.

Ας μεταρρυθμίσουμε τη Δικαιοσύνη. Με τη γρήγορη απονομή της στα δικαστήρια. Με τη σωστή διαχείριση των άλλων θεσμών. Στους οποίους τα δικαστήρια οφείλουν να παρεμβαίνουν για να ελέγχουν την αξιοπιστία τους.

Ας μεταρρυθμίσουμε τα συνδικάτα. Αν επιτρέπουμε στις μειοψηφίες να αποφασίζουν, ο λαϊκισμός θα θριαμβεύει.

Ας μεταρρυθμίσουμε την Παιδεία. Όταν στην εκπαιδευτική διαδικασία κυριαρχεί ακόμα ο μύθος και η παράδοση, οι λαϊκιστές θα χειραγωγούν το θυμικό των αυριανών ψηφοφόρων. Χρειαζόμαστε ένα σχολείο όπου θα πρωταγωνιστεί η πραγματικότητα και όχι το ψέμα. Πρέπει να επενδύσουμε σε μαθητές ερευνητές και ενημερωμένους πολίτες.

Ας αλλάξουμε τα πάντα στην οικονομία. Η πανδημία θα περάσει. Ας είμαστε έτοιμοι για το μεγάλο άλμα στην ανάπτυξη. Χωρίς γραφειοκρατία, χωρίς αγκυλώσεις στο τραπεζικό σύστημα, χωρίς κενά στο κτηματολόγιο, χωρίς καθυστερήσεις στους νόμους που απελευθερώνουν την αγορά.

Ας δημιουργήσουμε πιο αυστηρούς θεσμούς. Αυστηρή αστική δημοκρατία δεν σημαίνει αυταρχικό κράτος αλλά προστασία των πολιτών. Σημαίνει σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα. Αξιοκρατία και προστασία της κοινωνικής ειρήνης.

Είναι μάλλον καιρός να αφήσουμε πίσω τις γραφικότητες όλων αυτών που ζουν με τα φαντάσματα του παρελθόντος. Όλων αυτών που επιλέγουν να συνομιλούν με τα ταπεινά ένστικτα των Ελλήνων. Δεν βγάζουμε άκρη μαζί τους.

Η χώρα πρέπει να προχωρήσει. Και δεν υπάρχει ελπίδα να πειστεί κανένας από αυτούς που δεν πιστεύουν στην αστική δημοκρατία να συναινέσει.

Αυτή η κυβέρνηση δεν ήρθε ως αντίπαλο δέος στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν ήρθε μόνο για να κυβερνήσει δίκαια τη χώρα. Ήρθε και για να αναμορφώσει ποιοτικά τη δημοκρατία, δίνοντας στους επόμενους ένα ισχυρό δείγμα πολιτικής διαχείρισης της κοινωνίας.

Αποκλειστική διέξοδος για το δημοκρατικό μέλλον της χώρας είναι οι ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις παντού. Είναι οι μόνες δυνάμεις που θα απαξιώσουν τους λαϊκιστές και θα τους στείλουν στο περιθώριο της ιστορίας.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.