Πολιτικη & Οικονομια

Θεσσαλονίκη: Επίταξη 200 κλινών με όρους κατεπείγοντος

Σήμερα η απόφαση από τον Βασίλη Κικίλια

Βασίλης Βενιζέλος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας υπό τον Βασίλη Κικίλια για την επίταξη 200 κλινών ιδιωτικών κλινικών στη Θεσσαλονίκη

Ούτε θετική ούτε αρνητική απάντηση απέστειλε τελικά μέχρι αργά χθες το βράδυ η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών (ΠΕΙΚ) στον γενικό γραμματέα υπηρεσιών Υγείας, Γιάννη Κωτσιόπουλο, ο οποίος είχε αποστείλει νωρίτερα την Πέμπτη τελεσίγραφο, προκειμένου οι ιδιωτικές κλινικές –μέλη της (ΠΕΙΚ) στη Θεσσαλονίκη να δηλώσουν- μέχρι τις 9 μ.μ. της Πέμπτης- στο υπουργείο Υγείας ότι παραχωρούν 200 απλές κλίνες για νοσηλεία ασθενών με ελαφρά νόσο COVID – 19, προκειμένου το υπουργείο Υγείας να μην προχωρήσει σε διαδικασίες αναγκαστικής επίταξης.

Η διοίκηση της ΠΕΙΚ δεν απάντησε ποτέ –τουλάχιστον μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, τρεις ώρες μετά το πέρας της χρονικής προθεσμίας- στον Γιάννη Κωτσιόπουλο.

Το θέμα αναμένεται να εξετασθεί σήμερα, το πρωί της Παρασκευής, από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, στην τακτική ημερήσια σύσκεψη υπό τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, και όλα δείχνουν ότι ο Βασίλης Κικίλιας θα προχωρήσει τελικά σε έκδοση της προβλεπόμενης από την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου υπουργικής απόφασης, με την οποία θα επιτάσσονται υπέρ του Δημοσίου τουλάχιστον 200 κλίνες από τις ιδιωτικές κλινικές της Θεσσαλονίκης.

Εκείνο το οποίο μένει να διευκρινισθεί, καθώς δεν έχει καταστεί γνωστό, είναι εάν η επίταξη θα έχει ως αντίτιμο το τρέχον τιμολόγιο του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) ή το αντίτιμο, το οποίο θα καταβάλει το Δημόσιο, θα είναι υψηλότερο ή χαμηλότερο από το τρέχον τιμολόγιο του ΕΟΠΥΥ.

Φυσικά, αναμενόμενο είναι ότι η επίταξη δεν θα υποχρεώσει ασθενείς με νόσο COVID – 19 να καταβάλλουν «συμμετοχή» για την τυχόν νοσηλεία τους σε απλή κλίνη ιδιωτικής κλινικής της Θεσσαλονίκης, καθώς τέτοια «συμμετοχή» δεν προβλέπεται για τις νοσηλείες στο ΕΣΥ της χώρας μας.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι επίταξη 200 κλινών νοσηλείας από ιδιωτικές κλινικές είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί, πράγματι, αποκλειστικά και μόνον υπό τις συνθήκες του κατεπείγοντος και της άμεσης ανάγκης για το Δημόσιο και τη χώρα, καθώς μόνον υπό αυτές τις συγκεκριμένες συνθήκες καθίστανται προσχηματικά, έωλα και αβάσιμα όλα τα σχετικά «επιχειρήματα», με τα οποία ορισμένοι επιχειρηματίες της Υγείας στη Θεσσαλονίκη αρνούνται να συμπράξουν σχετικά.