Πολιτικη & Οικονομια

Παναγιωτόπουλος: Φιλόδοξο σχέδιο θωράκισης των ενόπλων δυνάμεων

«Η Ελλάδα δεν εκβιάζεται»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Νίκος Παναγιωτόπουλος
Νίκος Παναγιωτόπουλος (EUROKINISSI)

Τι δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος για το εξοπλιστικό πρόγραμμα και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις

«Στο υπουργείο Εθνικής Αμύνης εργαζόμαστε πάνω σε ένα φιλόδοξο, αλλά οργανωμένο και καλά μελετημένο σχέδιο για την ανανέωση των δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας». Αυτό τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος μιλώντας σε διαδικτυακό σεμινάριο του American Hellenic Institute (AHI) με τίτλο «Ενημέρωση για την Ελληνική Πολιτική Άμυνας».

Ο υπουργός Άμυνας επισήμανε ότι η προσπάθεια ενίσχυσης «πραγματοποιείται επειδή ζούμε σε ένα πολύ σύνθετο και αβέβαιο γεωπολιτικό περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο. Ένα περιβάλλον που γίνεται πιο περίπλοκο και ίσως πιο ευαίσθητο όσο περνά ο καιρός».

Εκτίμησε ότι το περιβάλλον ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο χαρακτηρίζεται από τρεις βασικές και αλληλοσυνδεόμενες δυναμικές. Όπως είπε, αυτές είναι «η πρόσφατη ανακάλυψη υδρογονανθράκων στη θαλάσσια ζώνη μεταξύ Ισραήλ, Κύπρου και Αιγύπτου, οι γεωπολιτικοί ανταγωνισμοί και οι ανισορροπίες ισχύος και το αυξημένο ενδιαφέρον για την περιοχή από ξένες δυνάμεις και μεγάλους παίκτες στη διεθνή σκηνή».

Για τη συμπεριφορά της Τουρκίας, ο Ν. Παναγιωτόπουλος σημείωσε ότι «συνιστά αυξανόμενο και επιδεινούμενο πρόβλημα, το οποίο την καθιστά παράγοντα αποσταθεροποίησης στην περιοχή, όχι μόνο για την Ελλάδα και την Κύπρο αλλά μέχρι και στο Ναγκόρνο Καραμπάχ με τη συμμετοχή Σύρων μισθοφόρων, πιθανώς μαχητών του ISIS». «Την τελευταία διετία», είπε ο υπουργός, «η Τουρκία έχει υιοθετήσει το δόγμα της επεκτατικής πολιτικής στην Ανατολική Μεσόγειο αναλαμβάνοντας πολλές μονομερείς δράσεις κι αυτό φαίνεται και από τη παράνομη συμφωνία που υπέγραψε με τη Λιβύη».

«Επεμβαίνει», συνέχισε ο Ν. Παναγιωτόπουλος, «σε περιοχές που βρίσκονται εκτός της δικαιοδοσίας της, στέλνει παράνομους μετανάστες μέσω του Αιγαίου παραβιάζοντας τα ελληνικά -και ευρωπαϊκό- σύνορα, ώστε να εξαναγκάσει την ΕΕ, να καταβάλλει χρηματική βοήθεια για την προσφυγική κρίση».

Για την Ελλάδα, ο Ν. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε ότι «οι τελευταίες προκλήσεις της Άγκυρας στην περιοχή μας, αποτελούν μια σειρά δέκα διαδοχικών Navtex από τον περασμένο Ιούλιο για έρευνες, τις οποίες θεωρούμε παράνομες, στην ελληνική υφαλοκρηπίδα -σε συνδυασμό με την υψηλή κινητικότητα του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, το οποίο αποτελεί κάποια σοβαρή κλιμάκωση με αποσταθεροποιητικές επιπτώσεις στην περιφερειακή ειρήνη». «Παρά την προσπάθεια της γειτονικής χώρας, να αναπτύξει πολεμικό σκηνικό στην περιοχή», ο Ν. Παναγιωτόπουλος διαβεβαίωσε ότι «το Πολεμικό Ναυτικό παραμένει ως βράχος ακλόνητος απέναντι σε κάθε επιβουλή. Η Ελλάδα δεν εκβιάζεται και θα υποστηρίξει τα δικαιώματα και τα σύνορά της, που είναι και σύνορα της ΕΕ».

Αναφορικά με τις κοινές ασκήσεις με το Ισραήλ, την Κύπρο και την Αίγυπτο, ο υπουργός τόνισε ότι με τον τρόπο αυτό «διαφυλάσσουμε «τη σταθερότητα και την ευημερία στην περιοχή».

Επίσης, εξέφρασε την ικανοποίηση της ελληνικής πλευράς από τις θέσεις που έλαβε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και διατύπωσε την εκτίμηση ότι η ΕΕ πρέπει να ανταποκριθεί αποφασιστικά όσον αφορά το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων προς την Τουρκία εξαιτίας της αποσταθεροποιητικής στάσης της.

Στην ίδια κατεύθυνση, ο υπουργός πρόσθεσε ότι «διευρύνουμε περαιτέρω τη συμμαχική σχέση μας με τις ΗΠΑ, όπως φαίνεται από τον στρατηγικό διάλογό μας και τη διμερή συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας, μέσω της οποίας διέπεται η αμερικανική παρουσία στο Ναύσταθμο Σούδας, τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Λάρισα και τον Βόλο, καθώς και στο λιμένα Αλεξανδρουπόλεως».

«Ελλάδα και ΗΠΑ», συμπλήρωσε ο Ν. Παναγιωτόπουλος, «συνδέονται με κοινές αξίες και αρχές για την ελευθερία, τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το σεβασμό στο διεθνές δίκαιο. Η Ελλάδα είναι ένας σωστός σύμμαχος και αδιαμφισβήτητος πυλώνας σταθερότητας». «Είμαστε ικανοποιημένοι από τη στάση και την υποστήριξη που έχει επιδείξει ο κ. Πομπέο, αποδεικνύοντας ότι οι ΗΠΑ γνωρίζουν το πρόβλημα από τη συμπεριφορά της Τουρκίας κι αναγνωρίζουν την Ελλάδα ως τον αξιόπιστο εταίρο», συμπλήρωσε ο υπουργός.

Ακολούθως, επεσήμανε ότι «το ΝΑΤΟ πρέπει να επεξεργαστεί μηχανισμό αποκλιμάκωσης ώστε να μην υπάρξουν άλλες διαμάχες» ενώ ανέφερε: «Επιθυμούμε ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας με την Τουρκία. Παραμένω θετικός στην επικοινωνία και πολύ περισσότερο όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες διότι χρειάζεται ο διάλογος, όχι όμως υπό το καθεστώς εντάσεων και απειλών. Όσο το Ορούτς Ρέις βρίσκεται σε έρευνες δεν μπορεί να γίνει διάλογος».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ  

 

 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ