Πολιτικη & Οικονομια

Κυρανάκης, όπως Πετράκος (video)

Ο βουλευτής εγκαλεί τους επιστήμονες που ασχολούνται με την παρασκευή του εμβολίου για τον κορωνοϊό σε όλο τον κόσμο, που δεν το ετοίμασαν σε μερικές εβδομάδες

41586-784579.jpg
Μάνος Βουλαρίνος
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κωνσταντίνος Κυρανάκης, Γρηγόρης Πετράκος, Σταμάτης Γονίδης

Ο Μάνος Βουλαρίνος σχολιάζει τις δηλώσεις του βουλευτή Κωνσταντίνου Κυρανάκη για την καθυστέρηση παρασκευής εμβολίου για τον κορωνοϊό

Αναστατωμένοι οι επιστήμονες που εργάζονται για την παρασκευή εμβολίου για τον κορωνοϊό σε όλο τον κόσμο, μετά την επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον τους ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Κυρανάκης. Κάποιοι έχουν ήδη παραιτηθεί από τις θέσεις τους, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που σκέφτονται να τους ακολουθήσουν και να εγκαταλείψουν για πάντα τα εργαστήρια και τις μελέτες. «Ο Κυρανάκης ξεσκέπασε τις αδυναμίες μας» είπε χαρακτηριστικά ένας ερευνητής του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και συμπλήρωσε «είναι άλλο να κρίνει τη δουλειά σου ο κάθε άσχετος και άλλο ένας επιστήμονας παγκοσμίου φήμης όπως ο βουλευτής Κυρανάκης».

Ζητώ συγγνώμη που μιμούμαι το Κουλούρι και το Βατράχι, αλλά πραγματικά όταν άκουσα τον κυβερνητικό βουλευτή Κυρανάκη να λέει ότι η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα στέκεται κατώτερη των προσδοκιών επειδή ακόμα δεν έχει παρασκευάσει το εμβόλιο για τον κορωνοϊό, αυτό είναι το πρώτο πράγμα που μου ήρθε στο μυαλό. Κακώς ίσως, αφού από μόνη της η επίθεση του βουλευτή Κυρανάκη στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα είναι τόσο αστεία που δεν χρειάζεται κανείς να προσθέσει τίποτα.

Σε περίπτωση που δεν το γνωρίζετε, ο βουλευτής Κυρανάκης μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή του Αιμίλιου του Λιάτσου είπε επί λέξη: «... ελπίζω αυτό το τέλος (της πανδημίας) να είναι πάρα πολύ σύντομα και επιτέλους να βγει αυτό το εμβόλιο το οποίο κατά τη γνώμη μου, το ‘χω πει και πολλούς μήνες πριν, κύριε Λιάτσο, στην εκπομπή σας, θεωρώ ότι η επιστημονική κοινότητα έχει καθυστερήσει υπερβολικά και έχει σταθεί κατώτερη των περιστάσεων». Κι επειδή μπορεί να μην πιστεύετε ότι βουλευτής που δεν ανήκει στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ή του Γιάνη μπορεί να μιλάει για επιστημονικά θέματα που δεν γνωρίζει με τόση επιπολαιότητα, ιδού το σχετικό απόσπασμα:

Κυρανάκης VS Παγκόσμια Επιστημονική Κοινότητα

Αν αναρωτιέστε, να σας πω ότι ο βουλευτής Κυρανάκης έχει τόση σχέση με την ιατρική, την λοιμωξιολογία, τη φαρμακολογία και την παρασκευή εμβολίων όση και ο Γρηγόρης ο Πετράκος. Αυτό φυσικά, όπως και τον Γρηγόρη τον Πετράκο, δεν τον εμποδίζει, όχι απλώς να την πέφτει στους επιστήμονες που ξεσκίζονται να καταφέρουν να παρασκευάσουν το εμβόλιο, αλλά και να θυμίζει πως την καθυστέρησή τους την είχε επισημάνει μήνες πριν. Με λίγα λόγια, ο βουλευτής Κυρανάκης εγκαλεί τους επιστήμονες που ασχολούνται με την παρασκευή του εμβολίου σε όλο τον κόσμο, που δεν το ετοίμασαν σε μερικές εβδομάδες πιθανότατα επειδή δεν μπορεί να καταλάβει ότι η παρασκευή εμβολίου είναι ελαφρώς πιο δύσκολη από την κατασκευή σάιτ με την οποία, όπως μάθαμε στο δομημένο βιογραφικό του, είχε ασχοληθεί.

Επειδή σε κάποιους η σύγκριση με τον Πετράκο μπορεί να μοιάζει υπερβολική να σας πω πως έχετε δίκιο. Ίσως η σύγκριση να αδικεί τον Πετράκο. Γιατί ενώ και οι δύο απαξίωσαν την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα (ο καθένας με τον τρόπο του) παρότι εντελώς άσχετοι με το αντικείμενο, ο Κυρανάκης είναι βουλευτής. Δηλαδή έχει έναν θεσμικό ρόλο ο οποίος του επιβάλλει να είναι κάπως πιο σοβαρός και κάπως πιο προσεκτικός από έναν τυχαίο τραγουδιστή. Ίσως ο ίδιος να μην μπορεί να καταλάβει τη διαφορά, αλλά είναι βέβαιο πως (ακόμα και παρά τις προσπάθειες διαφόρων συναδέλφων του) υπάρχει.

Φίλες, φίλοι και οι υπόλοιποι, η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα και οι άνθρωποι που έχουν δώσει όλο τους το είναι για να ετοιμάσουν ένα εμβόλιο πιο γρήγορα από ποτέ στην ιστορία των εμβολίων, προφανώς αγνοούν την ύπαρξη Κυρανάκη και αν τη γνώριζαν το πολύ-πολύ να γέλαγαν με αυτά που είπε. Υπό αυτή την έννοια, οι μπούρδες του Κυρανάκη δεν έχουν καμία σημασία.

Το πρόβλημα, όμως, με μπούρδες σαν αυτή που ξεστόμισε (και που, κατά δήλωσή του, είχε ξεστομίσει και μήνες πριν) ο βουλευτής της ΝΔ, είναι ότι προσθέτουν στην αμφισβήτηση αυτού που θα πρέπει να εμπιστευόμαστε πιο πολύ απ’ οτιδήποτε (και σίγουρα πολύ περισσότερο από κομματανθρώπους και τραγουδιστές): της επιστήμης. Προσθέτουν στην αμφισβήτηση της επιστημονικής επάρκειας αυτών που την υπηρετούν. Και υπό αυτήν την έννοια οι Κυρανάκηδες, με το βάρος του θεσμικού ρόλου που τα ‘φερε η μοίρα να έχουν, είναι πολύ πιο επικίνδυνοι από τους Πετράκους. Και μπράβο τους.

Υ.Γ.: Το πιο αστείο από όλα είναι ότι ο βουλευτής Κυρανάκης (όπως και ο τραγουδιστής Πετράκος) είναι και ξεροκέφαλος και εξακολουθεί να υπερασπίζεται την μπούρδα του με αυτό το τουίτ στο οποίο τεκμηριώνει την ανικανότητα των επιστημόνων με βάση: 1. Μια ανακοίνωση του ΠΟΥ που μας καλεί να μη βιαζόμαστε γιατί τα εμβόλια δεν είναι κουλουράκια, 2. Μια είδηση σύμφωνα με την οποία η Κομισιόν περίμενε το εμβόλιο να είναι έτοιμο τον Νοέμβριο (δεν έλεγε αυτό η Κομισιόν αλλά και να το έλεγε δεν θα είχε σημασία, δεν είναι επιστήμονες), 3. Ένα άρθρο που αναρωτιέται αν θα είναι έτοιμο το εμβόλιο το Σεπτέμβριο, 4. Ένα άρθρο γνώμης το οποίο έχει τίτλο «Coronavirus is the greatest global science policy failure in a generation». Φυσικά, ποστάρει screenshot τίτλων (που ακόμα κι αυτοί τον εκθέτουν) και όχι τα λινκ.

Κωνσταντίνος Κυρανάκης - twitter

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ