Πολιτικη & Οικονομια

Να παταχθεί ο νεοναζισμός - τζιχαντισμός στα πανεπιστήμια

Η διστακτικότητα, με την οποία αντιμετωπίζει τη βία η πλειονότητα των πρυτάνεων και των καθηγητών, είναι σαφής ένδειξη της αδυναμίας του συστήματος ανάδειξης των διοικητικών οργάνων των πανεπιστημίων.

59961-131318.JPG
Ιωακείμ Γρυσπολάκης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
pritanis-asoee-tabela5.jpg

Η φωτογραφία του πρύτανη με την ταμπέλα που του φόρεσαν νεοναζί, δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη από την Πολιτεία, την Ακαδημαϊκή Κοινότητα και την Κοινωνία.

Οικογένεια μουσουλμάνων μεταναστών στη Γαλλία άσκησε έντονη βία στην κόρη τους, η οποία ερωτεύθηκε έναν Γάλλο, χριστιανό στο θρήσκευμα, και θέλησε να τον παντρευτεί. Την κούρεψαν, την κακοποίησαν και την εξευτέλισαν. Ο Πρόεδρος Μακρόν απέλασε όλη την οικογένεια, κρατώντας την κόρη στη Γαλλία, προκειμένου να παντρευτεί τον αγαπημένο της. Ο Πρόεδρος Μακρόν απέδειξε ότι έχει τη βούληση να αποκαταστήσει τη Δημοκρατία, την Ελευθερία, την Ισότητα και την Αδελφοσύνη στην πατρίδα του Διαφωτισμού και της ανεξιθρησκίας.

Αντιστοίχως, στην Ελλάδα, που γέννησε τη Δημοκρατία, ακόμη και σήμερα οι «νεοναζιστές – τζιχαντιστές» αλωνίζουν στα Πανεπιστήμια, τρομοκρατώντας καθηγητές και πρυτάνεις και καταστρέφοντας τη δημόσια περιουσία.

Η φωτογραφία του πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ) με την ταμπέλα «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ», που του φόρεσαν οι νεοναζί, δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη από την επίσημη Πολιτεία, την Ακαδημαϊκή Κοινότητα και την Κοινωνία. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποδείξει ότι έχει τη βούληση και την πυγμή να δώσειλύσεις στα προβλήματα βίας και διασυρμού της Δημοκρατίας. Για την ακαδημαϊκή κοινότητα δεν θα έλεγα το ίδιο από τη στιγμή, που πέρασαν ήδη τρεις μέρες και δεν άκουσα έστω και μία ανακοίνωση της Συνόδου Πρυτάνεων να καταγγείλει μία ενέργεια, που βίασε, εξευτέλισε και κακοποίησε τις ακαδημαϊκές αξίες και την ίδια τη Δημοκρατία μας. Δεν είδα καν ανακοίνωση της ΠΟΣΔΕΠ, που να καταγγείλει τη βία εκ μέρους των «νεοναζιστών – τζιχαντιστών», και να ζητά άμεσα από την κυβέρνηση να πάρει μέτρα, που θα διασφαλίζουν την ακαδημαϊκή ελευθερία στα πανεπιστήμια και θα διαφυλάσσουν τη δημόσια περιουσία. Χρειάζεται άμεση λήψη αποφάσεων, ώστενα διασφαλισθεί η ελευθερία του λόγου, της έκφρασης, της ακαδημαϊκής διδασκαλίας και της έρευνας στους πανεπιστημιακούς χώρους.

Είχαμε γράψει και το φθινόπωρο του 2019 ότι η κατάργηση της ασυδοσίας στα πανεπιστήμια με την επαναφορά μόνον του άρθρου «Περί προστασίας των ακαδημαϊκών ελευθεριών» του καταργηθέντος από τον ΣΥΡΙΖΑ νόμου 4009/2011 δεν είναι μέτρο, που θα προστατεύσει τα πανεπιστήμια από τις καταδρομές των «νεοναζιστών – τζιχαντιστών». Είχαμε πει ότι το νομικό πλαίσιο λειτουργίας των πανεπιστημίων πρέπει να αλλάξει πάραυτα. Και αυτό γίνεται μόνον με συγκεκριμένα μέτρα, που θα συνίστανται στην επαναφορά όλων των διατάξεων του νόμου 4009/2011 με τις απαιτούμενες βελτιώσεις, όπως είχε εξαγγείλει προεκλογικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, και την φύλαξη των πανεπιστημιακών χώρων από οργανωμένες επαγγελματικές ομάδες για τη διασφάλιση των ακαδημαϊκών αξιών και την φύλαξη της δημόσιας περιουσίας. Έχω γράψει κατ’ επανάληψη για τον έλεγχο και την φύλαξη των πανεπιστημιακών χώρων σε άλλες χώρες τόσο της Ευρώπης όσο και της Β. Αμερικής και δεν θα τα επαναλάβω.

Αφήνω για το τέλος το σημαντικότερο. Η διστακτικότητα, με την οποία αντιμετωπίζει τη βία η πλειονότητα των πρυτάνεων και των καθηγητών, είναι σαφής ένδειξη της αδυναμίας του συστήματος ανάδειξης των διοικητικών οργάνων των πανεπιστημίων. Όσοι στο παρελθόν ύψωσαν το ανάστημά τους, κατήγγειλαν τη βία και χαρακτήρισαν τις καταλήψεις ως παράνομες ενέργειες που καταλύουν τις ακαδημαϊκές ελευθερίες, πλήρωσαν ακριβά την ελευθεροστομία τους. Ήμουν δυστυχώς ένα από τα θύματα της σκληρής βίας. Είχα καταγγείλει το 2006 δημοσίως ότι είναι απαράδεκτο να φιλοξενεί το ΕΜΠ τον ιστότοπο των αντιεξουσιαστών (αποδεδειγμένα πλέον εχθρών της Δημοκρατίας και νεοναζιστών – τζιχαντιστών). Η τότε πρυτανεία (πρύτανης ήταν ο σημερινός περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου) με κατήγγειλε και ζήτησε να ανακαλέσω. Κάτι που φυσικά δεν έπραξα.

Το αρχικό σχέδιο του ν. 4009/2011 προέβλεπε την εκλογή του πρύτανη του πανεπιστημίου και των κοσμητόρων των σχολών από το Συμβούλιο Ιδρύματος, ώστε σε περίπτωση διαπίστωσης αδυναμίας εκτέλεσης των καθηκόντων τους να ανακαλούνται. Ο ίδιος νόμος 4009 έδινε το δικαίωμα σε καθηγητή εκτός πανεπιστημίου να θέσει υποψηφιότητα για τη θέση του πρύτανη, μία επιτροπή που όριζε το Συμβούλιο αξιολογούσε τους υποψηφίους και επέλεγε έως τρεις εξ αυτών και, τέλος, τους έθετε στην κρίση του εκλεκτορικού σώματος, αφού πρώτα οργάνωνε δημόσια συνέντευξη των υποψηφίων ενώπιον των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Άκουσα ότι ο πρωθυπουργός θα έχει τη Δευτέρα τηλεδιάσκεψη με τους πρυτάνεις. Εύχομαι στη συνέχεια να λάβει τις αποφάσεις, που πρέπει για τη διαφύλαξη της ελεύθερης διακίνησης ιδεών, τη διασφάλιση της ελευθερίας της έκφρασης και την προστασία της δημόσιας περιουσίας. Είμαι βέβαιος ότι το τρίπτυχο Αριστεία – Αξιολόγηση – Αξιοκρατία θα αποτελέσει τη βάση για τη λήψη των αποφάσεων του πρωθυπουργού, που κάποια στιγμή θα μας οδηγήσουν στο να είμαστε υπερήφανοι για τα πανεπιστήμιά μας, ενώ η κατηγορία, που απηύθυναν οι «νεοναζί –τζιχαντιστές» στον πρύτανη του ΟΠΑ «...υπεραμύνεται της ευρωενωσιακής πολιτικής και... οραματίζεται έναν εξευρωπαϊσμό των πανεπιστημίων» θα είναι ευχή όλων των προοδευτικών πολιτών.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ