- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Τα νούμερα της Εβδομάδας | 22-29 Οκτωβρίου 2020
30% των ψήφων στις εκλογές του 2008 ήταν «early votes», ποσοστό που αναμένεται να αυξηθεί φέτος εξαιτίας και του covid
Τα νέα της εβδομάδας, 22-29 Οκτωβρίου 2020. O Σταμάτης Ζαχαρός αποτυπώνει την επικαιρότητα σε αριθμούς.
1η Τρίτη του Νοεμβρίου μετά την 1η Δευτέρα του Νοεμβρίου. Αυτός είναι ο κανόνας για τον καθορισμό της ημερομηνίας των εκλογών στις ΗΠΑ. Κατά συνέπεια η πρώτη ημερομηνία που μπορούν να διεξαχθούν είναι η 2α Νοεμβρίου και η τελευταία η 8η Νοεμβρίου.
1792 ήταν το έτος που καθιερώθηκε ο πρώτος νόμος για τη διαδικασία των αμερικανικών εκλογών. Κάθε πολιτεία είχε δικαίωμα να επιλέξει τους εκλέκτορές της σε μια περίοδο 34 ημερών πριν την πρώτη Τετάρτη του Δεκεμβρίου, δηλαδή μέχρι την Τρίτη. Η Τρίτη επελέγη ώστε οι ψηφοφόροι να παρακολουθούν την κυριακάτικη λειτουργία, να ταξιδεύουν στον τόπο που ψηφίζουν τη Δευτέρα, να ψηφίζουν την Τρίτη και και να έχουν επιστρέψει μέχρι την Τετάρτη, ημέρα που παραδοσιακά οι αγρότες πουλούσαν τα προϊόντα τους στην αγορά.
4 χρόνια διαρκεί η θητεία του κάθε προέδρου και οι εκλογές συμβαίνουν σε έτη που διαιρούνται με το 4.
4 έως 50 ημέρες νωρίτερα μπορούν να ψηφίσουν οι Αμερικανοί στις περισσότερες πολιτείες. Ο Ντόναλντ Τραμπ ψήφισε το περασμένο Σάββατο στη Φλόριντα.
30% των ψήφων στις εκλογές του 2008 ήταν «early votes», ποσοστό που αναμένεται να αυξηθεί φέτος εξαιτίας και του covid.
12 πολιτείες έχουν κηρύξει αργία την ημέρα των εκλογών ώστε να διευκολύνονται οι ψηφοφόροι. Μεταξύ αυτών η Νέα Υόρκη αλλά και το Πόρτο Ρίκο. Στις υπόλοιπες, business as usual. Γεγονός που ενδεχομένως εξηγεί τη μεγάλη αποχή.
55% του συνόλου των κατοίκων ψήφισαν στις εκλογές του 2016, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά όλων των εποχών. Μέχρι το 1828 τα ποσοστά συμμετοχής ήταν χαμηλότερα του 5% (επί του συνολικού πληθυσμού) αλλά τότε δόθηκε δικαίωμα συμμετοχής στους λευκούς άνδρες χωρίς ιδιοκτησία με αποτέλεσμα να εκτιναχθεί η συμμετοχή σε περίπου 10%.
61,6% όσων είχαν δικαίωμα ψήφου ψήφισαν στις εκλογές που είχαν ως αποτέλεσμα τη νίκη του Barack Obama.
63,8% ψήφισαν στις εκλογές που κέρδισε ο John F. Kennedy. Φέτος η συμμετοχή εκτιμάται ότι θα αγγίξει τα ιστορικά υψηλά του 1908, όταν 65,7% όσων είχαν τότε δικαίωμα ψήφου, πήγαν στην κάλπη.
59η θα είναι η προσεχής προεδρική εκλογή για τις Ηνωμένες Πολιτείες που θα εκλέξουν τον 47ο Πρόεδρο.
538 εκλέκτορες συνιστούν το εκλεκτορικό σώμα που εκλέγει τον Πρόεδρο. Κάθε πολιτεία εκλέγει αντιπροσώπους μόνο από ένα κόμμα καθώς όποιος κερδίσει τις πολιτειακές εκλογές έστω και με μία ψήφο, παίρνει όλους τους εκλέκτορες. Εξαίρεση αποτελούν οι πολιτείες του Μέιν και της Νεμπράσκα.
270 εκλέκτορες λοιπόν χρειάζεται ο επόμενος πρόεδρος προκειμένου να εγκατασταθεί στον Λευκό Οίκο, κάτι που θα συμβεί το μεσημέρι της 20ής Ιανουαρίου 2021.
55 εκλέκτορες προέρχονται από τη μεγάλη πολιτεία της Καλιφόρνια. Ακολουθεί το Τέξας με 38. Αρκετές μικρές πολιτείες εκλέγουν μόλις 3 εκλέκτορες μεταξύ αυτών και το District of Columbia, όπου βρίσκεται η πρωτεύουσα Ουάσινγκτον και φυσικά ο Λευκός Οίκος.
14 Δεκεμβρίου είναι η ημερομηνία κατά την οποία οι εκλέκτορες θα ψηφίσουν για τον νέο πρόεδρο.
4 φορές έχει παρουσιαστεί δυσαρμονία μεταξύ της λαϊκής ψήφου και της επιλογής των εκλεκτόρων. Ήταν το 1876, το 1888, το 2000, με πιο πρόσφατη το 2016 όταν περισσότεροι Αμερικανοί ψήφισαν για τη Χίλαρι Κλίντον, αλλά ο Τραμπ εξελέγη πρόεδρος.
342 εκλέκτορες θα λάβει ο Μπάιντεν, σύμφωνα με το το online μοντέλο του fivethirtyeight.com. 196 απομένουν για τον Τραμπ.
56% των ερωτηθέντων σε έρευνα της εταιρείας Gallup, που πραγματοποιήθηκε την τρίτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, είπαν ότι πιστεύουν πως ο Τραμπ θα κερδίσει (αυτό που λέμε παράσταση νίκης).
28% των Αμερικανών προσδιορίζονται ως Ρεπουμπλικανοί, το 27% ως Δημοκρατικοί και το 42% ως ανεξάρτητοι, σύμφωνα με την Gallup.
40% ήταν το αντίστοιχο ποσοστό για τον Μπάιντεν.
8 πολιτείες εκτιμάται ότι θα κρίνουν τη φετινή εκλογή. Είναι αυτές που οι Αμερικανοί ονομάζουν swing states. Πρόκειται για τις: Arizona με 11 εκλέκτορες και πρόβλεψη (σύμφωνα με το FiveThirtyEight) για νίκη των Δημοκρατικών, Florida (29 ΔΗΜ), Georgia (16 ΡΕΠ), Michigan (16 ΔΗΜ), Minnesota (10 ΔΗΜ), North Carolina (15 ΔΗΜ), Pennsylvania (20 ΔΗΜ), Wisconsin (10 ΔΗΜ) και Arizona (11 ΔΗΜ).
82 ετών θα είναι ο Τζο Μπάιντεν στο τέλος της θητείας του αν εκλεγεί πρόεδρος, γεγονός που θα τον καταστήσει τον πιο ηλικιωμένο πρόεδρο στην ιστορία των ΗΠΑ. Αν εκλεγεί ο Τραμπ, θα είναι και αυτός ο πιο ηλικιωμένος πρόεδρος στην ιστορία. Θα είναι 78 ετών και θα ξεπεράσει τον Ρόναλντ Ρήγκαν που ήταν 77 ετών στο τέλος της δεύτερης θητείας του.
3 κόμματα διεκδικούν την ψήφο του συνόλου των Αμερικανών. Οι Ρεπουμπλικάνοι, οι Δημοκρατικοί και οι Libertarian, που κατά γράμμα μεταφράζονται ως «ελευθεριακοί» αλλά πρακτικά έχουν τις πλέον φιλελεύθερες απόψεις.
6 ακόμη κόμματα διεκδικούν την ψήφο σε συγκεκριμένες πολιτείες απευθυνόμενοι σε ποσοστά από 73,2% έως 2,7% των αμερικανών πολιτών.
86% των ρεπουμπλικάνων ψηφοφόρων δηλώνουν στις δημοσκοπήσεις ότι είναι υπέρ της κατασκευής φράχτη στα σύνορα με το Μεξικό.
13% είναι το αντίστοιχο ποσοστό για τους ψηφοφόρους των δημοκρατικών.
6 δισ. δολάρια είχε ζητήσει το 2018 από το Κογκρέσο ο Ντόναλντ Τραμπ για την κατασκευή του φράχτη. Το Κογκρέσο αρνήθηκε και αυτή η αντιδικία είχε σαν αποτέλεσμα το «κλείσιμο» (shutdown) της κυβέρνησης για 35 ημέρες, που ήταν και το μεγαλύτερο της αμερικανικής ιστορίας.
49% των Αμερικανών ήταν κατά των αμβλώσεων σε μέτρηση που πραγματοποιήθηκε το 2019. Το ποσοστό αυτών που ήταν υπέρ των αμβλώσεων έφτασε το 46%.
25% των Αμερικανών θεωρεί ότι το σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας είναι η «φτωχή ηγεσία», όσο ακριβώς είναι και το ποσοστό αυτών που θεωρεί ότι είναι η διαχείριση του κορωνοϊού. Η διαχείριση του κορωνοϊού άλλωστε είναι και το πεδίο όπου ο Τραμπ έχει τη μικρότερη αποδοχή με 42%.
225 χιλιάδες Αμερικανοί έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας του κορωνοϊού.
13% αντίθετα θεωρούν σημαντικότερο πρόβλημα τον ρατσισμό.
2% θεωρούν ότι το σημαντικότερο πρόβλημα είναι η κλιματική αλλαγή.
46% θεωρούν ότι οι ομοσπονδιακοί φόροι που πληρώνουν είναι πολύ υψηλοί. Το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 65% το 2001.
27 τρισεκατομμύρια δολάρια ήταν το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο του 2020. Έναν χρόνο νωρίτερα το χρέος ήταν 22,7 τρις δολάρια.
1,49 δισ. δολάρια είχε συγκεντρώσει από δωρεές ο Ντόναλντ Τράμπ μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2020.
25n είναι η τροπολογία του Αμερικανικού Συντάγματος που προβλέπει τι θα συμβεί σε περίπτωση που ο πρόεδρος δεν είναι σε θέση να ασκήσει τα καθήκοντά του και ειδικότερα το άρθρο 3. Όπως φαντάζεστε, οι εξουσίες μεταφέρονται στον Αντιπρόεδρο που γίνεται αυτοδικαίως Πρόεδρος. Ήτοι στον Μάικ Πενς για τον Τραμπ και στην Καμάλα Χάρις για τον Μπάιντεν. Στη δεύτερη περίπτωση θα έχουμε την πρώτη γυναίκα πρόεδρο των ΗΠΑ, περίπου όπως συνέβη στο House of Cards.
3 φορές έχει συμβεί κάτι τέτοιο στην πραγματικότητα. Το 1985 επί Ρίγκαν, όταν παρέδωσε στον Τζορτζ Μπους τον πρεσβύτερο, το 2002, και το 2007 όταν ο Τζορτζ Μπους ο νεότερος παρέδωσε στον Ντικ Τσένεϊ.
Νούμερα με πολλά μηδενικά
Janez JanSa
Δεν υπέθετα ότι θα τον γνωρίζετε, είναι ωστόσο ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας. Αμέσως μετά το debate της περασμένης Παρασκευής ο Jansa τουίταρε την προτίμησή του για τον Τραμπ. «Σεβόμαστε τη δύσκολη, τραγική προσωπική ζωή του Τζο Μπάιντεν και μερικά από τα πολιτικά επιτεύγματά του του παρελθόντος. Αλλά σήμερα, αν εκλέγει, θα μπορούσε να είναι ένας από τους πιο αδύναμους προέδρους στην Ιστορία. Όταν ο ελεύθερος κόσμος χρειάζεται ΙΣΧΥΡΕΣ #ΗΠΑ, όπως ποτέ προηγουμένως». Κλείνει δε την ανάρτησή του με την προτροπή «Προχώρα, Νίκησε #realDonaldTrump». Βεβαίως έχει κάθε δικαίωμα να υποστηρίζει τον ρεπουμπλικάνο υποψήφιο, είναι όμως ειρωνεία το γεγονός ότι ο Janez Jansa είναι ο επικεφαλής του Σλοβενικού Δημοκρατικού Κόμματος.
Donald Trump
«Δεν τον βρίσκω αστείο. Για μένα είναι φρικιό». Ο Πρόεδρος δεν γελάει με τον Sacha Baron Cohen, γνωστό και ως Borat. Είχε εμφανιστεί ωστόσο στο show του το 2003 αλλά είχε αποχωρήσει ακριβώς μετά από 1 λεπτό. Ο Cohen, απ’ την άλλη, κάνει τους ανθρώπους να γελούν σατιρίζοντας τον Τραμπ, τον οποίο και ευχαρίστησε για τη δημοσιότητα που προσέφερε στη νέα του ταινία με τίτλο Borat2. Πέρα απ’ τις ευχαριστίες, με την ευκαιρία της αναφοράς στο πρόσωπο του Προέδρου, τον αποκάλεσε «ρατσιστή παλιάτσο».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Τα χρήματα επιστρέφουν σε έργα με κοινωνικό αποτύπωμα», τόνισε ο πρωθυπουργός
Μετά τον Economist εύσημα στην ελληνική οικονομία και από τους Financial Times
Πώς σχολίασε τις καταγγελίες για τα στρατιωτικά νοσοκομεία
Είσαι αποκλεισμένος από τον τραπεζικό δανεισμό; Ο Σταμάτης Βελεγράκης μιλά για τη νέα τάση στον επιχειρηματικό δανεισμό
Mε πρώτο σταθμό το Ρέθυμνο όπου θα μιλήσει για την ανάπτυξη του νομού
Tι είπε για τις δημοσκοπήσεις
Ναι σε συνεργασία με ΠΑΣΟΚ λένε οι ψηφοφόροι ΣΥΡΙΖΑ
«Παράθυρο» για νέες μειώσεις φόρων - Αναλυτικά οι αλλαγές
Στον τομέα δικαιωμάτων η Έλενα Ακρίτα
Η τοποθέτηση της Τομεάρχης του ΠΑΣΟΚ στην Ολομέλεια της Βουλής
Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με μαθητές του 2ου Πρότυπου Γυμνασίου και του 2ου Πρότυπου Γενικού Λυκείου Βόλου
Ποιες οικοδομές αφορά η απόφαση
«Βλέποντας τη σπουδαία δουλειά που γίνεται σε αυτές δομές, θα έλεγα ότι αυτή η επίσκεψη ήταν για μένα ένα δώρο Χριστουγέννων» τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας
«Ήδη ήταν πολύ κοπιαστικό ψυχικά το προηγούμενο διάστημα για το τι θα κάνω», δήλωσε η ανεξάρτητη βουλεύτρια
«Στόχος είναι να μάθει το παιδί κάποια βασικά πράγματα για να μπορεί να απαντήσει στις προκλήσεις που θα εμφανιστούν μπροστά του»
Πλατφόρμα για τον γονεϊκό έλεγχο θα φέρει περιορισμούς
Δεν φαίνεται ότι βρίσκεται κοινός τόπος μετά την πρόταση Χαρίτση
«Νομοτελειακά θα έχουμε ΚΟ στις επόμενες εκλογές», δήλωσε η ανεξάρτητη βουλεύτρια
Ποια η προθεσμία για αλλαγές
Την Κυριακή η σύγκρουση Μητσοτάκη - Ανδρουλάκη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.