Πολιτικη & Οικονομια

Πρόσκληση Μητσοτάκη σε Πούτιν και Μακρόν να έρθουν στην Αθήνα

Τον Μάρτιο του 2021 - Ο πρωθυπουργός προσκάλεσε και τον πρίγκιπα Κάρολο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κυριάκος Μητσοτάκης
Κυριάκος Μητσοτάκης © EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσκαλεί Βλαντίμιρ Πούτιν, Εμανουέλ Μακρόν και πρίγκιπα Κάρολο να έρθουν στην Αθήνα το 2021.

Να επισκεφθούν την Αθήνα τον Μάρτιο του 2021 προσκάλεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον Βλαντίμιρ Πούτιν, τον Εμανουέλ Μακρόν και τον πρίγκιπα Κάρολο, διάδοχο του θρόνου στη Μεγάλη Βρετανία.

Αυτό αποκάλυψε τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2020 ο Μητσοτάκης στον Σεργκέι Λαβρόφ κατά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο Ρώσος ΥΠΕΞ πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα.

Η πρόσκληση σε αυτούς τους τρεις ηγέτες μόνο τυχαία δεν είναι, λαμβάνοντας υπόψιν τον ρόλο των Μεγάλων Δυνάμεων (Αγγλία, Γαλλία και Ρωσία) την περιόδο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 στην απελευθέρωση της χώρας από τον οθωμανικό ζυγό. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στοχεύει αφενός να στείλει σαφές μήνυμα για τους διαχρονικούς ισχυρούς δεσμούς της Ελλάδας με τις τρεις αυτές χώρες, οι οποίες την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης ήταν οι «προστάτιδες δυνάμεις» που πολέμησαν κατά των Οθωμανών στη Ναυμαχία του Ναυαρίνου και στη συνέχεια διαδραμάτισαν ρόλο στα εσωτερικά της Ελλάδας. Και αφετέρου να γίνει ακόμη πιο ξεκάθαρο ότι όσο η Τουρκία θα προκαλεί σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο τόσο θα απομονώνεται διεθνώς.

Σημειώνεται ότι όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλωσόρισε τον Σεργκέι Λαβρόφ στο Μέγαρο Μαξίμου, επεσήμανε ότι η Ελλάδα αποτελεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, ωστόσο το γεγονός αυτό «δεν μας εμποδίζει να διευρύνουμε τις διμερείς μας σχέσεις με την Ρωσία».

Και υπενθύμισε ότι με αφορμή τη συμπλήρωση 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 έχει απευθύνει «προσωπική πρόσκληση στον Πούτιν να βρεθεί στην Αθήνα την 25η Μαρτίου 2021, μαζί με τον πρόεδρο της Γαλλίας και μαζί με τον πρίγκιπα Κάρολο, ώστε να σηματοδοτήσουμε με αυτόν τον τρόπο τη συμμετοχή των τριών χωρών που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην υποστήριξη του αγώνα των Ελλήνων για εθνική ανεξαρτησία».

«Άλλωστε, το 2021 είναι "Έτος Ιστορίας Ελλάδας και Ρωσίας" και η διπλή αυτή γιορτή θα μας προσφέρει μία ευκαιρία να θυμηθούμε τις στιγμές που συμπορευτήκαμε στο παρελθόν. Αλλά να οικοδομήσουμε και αυτές που θα μας συνοδεύουν στο μέλλον» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Από τη μεριά του ο Σεργκέι Λαβρόφ, επεσήμανε ότι «εμείς εκτιμούμε πάρα πολύ τις σχέσεις μας, που έχουν πολύ βαθιές ρίζες στην Ιστορία, στο βάθος των αιώνων, και βεβαίως τη σύνδεση που έχουν οι χώρες μας στο ιστορικό και πνευματικό επίπεδο». Και πρόσθεσε ότι «θερμά και ενεργά υποστηρίζουμε την επιθυμία σας να γιορτάσετε με τον δέοντα τρόπο την επέτειο των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ