Πολιτικη & Οικονομια

Σάνα Μαρίν: Η φωτογραφία που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων

Στην εικόνα, η Μαρίν φοράει ένα μαύρο σακάκι, χωρίς μπλούζα και εσώρουχο, παρά μόνο ένα κολιέ στο λαιμό ως αξεσουάρ

alexandra_skaraki.jpg
Αλεξάνδρα Σκαράκη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Σάνα Μαρίν
Σάνα Μαρίν / © EPA/CHRISTIAN HARTMANN

Η φωτογραφία της πρωθυπουργού της Φινλανδίας Σάνα Μαρίν με το βαθύ ντεκολτέ, προκάλεσε αντιδράσεις στα social media

Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Σάνα Μαρίν βρέθηκε στο επίκεντρο μιας διαδικτυακής διαμάχης, για την εμφάνισή της σε φωτογράφιση του δημοφιλούς περιοδικού μόδας της χώρας, Trendi, στο οποίο φιλοξενήθηκε συνέντευξή της.

Στην εικόνα που δημοσιεύτηκε στον λογαριασμό του περιοδικού στο Instagram, η Μαρίν φοράει ένα μαύρο σακάκι, χωρίς μπλούζα και εσώρουχο, παρά μόνο ένα κολιέ στο λαιμό ως αξεσουάρ. Η ανάρτηση της φωτογραφίας με το βαθύ ντεκολτέ είχε ως αποτέλεσμα την πυροδότηση συζητήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου αρκετοί κατέκριναν την ενδυματολογική επιλογή της πρωθυπουργού και τη χαρακτήρισαν ως ακατάλληλη και άκομψη για τη θέση που κατέχει.

Ωστόσο, ένας μεγάλος αριθμός χρηστών σε Instagram και Twitter, την υπερασπίστηκε και κοινοποίησε παρόμοιες φωτογραφίες με της Μαρίν. Γυναίκες και άνδρες, ανάμεσά τους και διασημότητες, ντύθηκαν και φωτογραφήθηκαν με σακάκια και ανοιχτό ντεκολτέ, επιθυμώντας να εκφράσουν τη στήριξή τους στην πολιτικό. Το χάσταγκ #imwithsanna (είμαι με τη Σάνα) που δημιουργήθηκε, οδήγησε στον σχηματισμό ενός μικρού κινήματος στο Διαδίκτυο που περιλαμβάνει περισσότερες από 600 αναρτήσεις φωτογραφιών και ο αριθμός συνεχίζει να αυξάνεται.

«Ωραία η φωτογραφία της πρωθυπουργού μας. Να θυμάστε ότι οι γυναίκες θα ντύνονται με σάκους στο μέλλον, ειδικά σε φωτογραφίσεις περιοδικών, έτσι ώστε η ικανότητα ή αξιοπιστία σας, δεν θα αμφισβητείται λόγω εξωτερικών παραγόντων», σχολίασε ένας χρήστης κάτω από τη φωτογραφία στο Instagram. «Στη Φινλανδία, οι συντηρητικοί είναι θυμωμένοι επειδή η πρωθυπουργός έδειξε λίγο ντεκολτέ σε φωτογράφιση για περιοδικό. Τη στηρίζω (όπως και όλες τις γυναίκες που θέλουν να ντύνονται όπως ο εαυτός τους)», έγραψε ένας δεύτερος στο Twitter.

Οι πιο οπισθοδρομικές απόψεις συνυπάρχουν στις κοινωνίες με τις πλέον σύγχρονες αντιλήψεις, κάτι που καθρεφτίζεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου οι διαμάχες για τέτοια θέματα αποκτούν πάντα μεγάλες διαστάσεις. Θα πρέπει να αναφερθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που πολιτικοί της Φινλανδίας  - όπως και άλλων χωρών - έχουν συζητηθεί για αμφιλεγόμενες φωτογραφίσεις τους.

Είναι λυπηρό ότι προτιμήθηκε ο σχολιασμός της εμφάνισης της πρωθυπουργού στη φωτογραφία, από το περιεχόμενο της συνέντευξης που αναφερόταν στις προσπάθειες και τα επιτεύγματά της τη χρονιά αυτή. Είναι εξωφρενικό όμως ότι παρά τα κινήματα εναντίον των σεξιστικών στερεοτύπων, αυτές οι ακραία συντηρητικές αντιλήψεις εξακολουθούν να υφίστανται ακόμα και σήμερα, γεγονός που δημιουργεί ερωτηματικά για το αν τελικά θα μπορέσουμε κάποτε να απαλλαγούμε από αυτές.

Τοπικά και διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, έχουν παρουσιάσει κατά καιρούς αφιερώματα στην Μαρίν που εισήλθε στο χώρο της πολιτικής σε ηλικία μόλις 27 ετών και πλέον είναι η νεαρότερη πρωθυπουργός που είχε ποτέ η Φινλανδία. Μάλιστα, η αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού από την κυβέρνησή της, επικροτείται σε μεγάλο βαθμό, όπως εμφανίζεται σε πρόσφατες δημοσκοπήσεις.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ