Πολιτικη & Οικονομια

Όποιος δεν είναι μαζί μας είναι φασίστας;

Γιατί άραγε υπάρχει αυτό που ο ίδιος ο Σύριζα ονομάζει «αντισύριζα Μέτωπο»;

Φώτης Γεωργελές
ΤΕΥΧΟΣ 757
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο Φώτης Γεωργελές σχολιάζει τις λίστες με τους υποτιθέμενους «φασίστες», τις αναρτήσεις μίσους στα social media και τη διχαστική πολιτική.

Τις τελευταίες μέρες πάγωσαν πολλοί με το εξώφυλλο που στη θέση των χρυσαυγιτών βάζει δύο πρωθυπουργούς της χώρας, είναι όμως το τελευταίο μόνο επεισόδιο μιας μακράς πορείας που απαντάει σε κάποιες απορίες. Γιατί άραγε υπάρχει αυτό που ο ίδιος ο Σύριζα ονομάζει «αντισύριζα Μέτωπο»; Μήπως γιατί ο ίδιος ο Σύριζα θέλει όλους τους άλλους εχθρούς του; Ο αριστερός καθηγητής πανεπιστημίου Γιώργος Πλειός έγραψε τις προηγούμενες μέρες: «Δύο είναι τα σημερινά άκρα. Ο παλιός φασισμός που θέλει την κοινωνία σαν στρατιωτική μονάδα και ο νέος, ο νεοφιλελευθερισμός που τη θέλει σαν εταιρεία». Το εξώφυλλο δηλαδή δεν ήταν ατύχημα, ήταν πολιτική γραμμή; Όποιος δεν είναι μαζί μας, είναι φασίστας; Δεδομένου ότι νεοφιλελεύθερους η Αριστερά ονομάζει τους πάντες, από την κεντροδεξιά ως το «ακραίο κέντρο», όλοι εκτός από τους ίδιους είναι φασίστες. Επιστροφή έναν αιώνα πίσω, στον εφιαλτικό μεσοπόλεμο, στην πολιτική των 2 στρατοπέδων.

Μα γιατί αφού κυβέρνηση είναι η ΝΔ, τα Μέσα ενημέρωσης ασχολούνται με την αντιπολίτευση, ρωτάνε καλοπροαίρετα και σωστά πολλοί άνθρωποι. Έχουν δίκιο, σε φυσιολογικές συνθήκες, έτσι συνήθως γίνεται. Όμως στη σημερινή φάση η αντιπολίτευση δεν γίνεται στην κυβέρνηση, αλλά στη κοινωνία.

Σε μια κατασκευασμένη λίστα που κυκλοφορεί στα σόσιαλ μίντια, δίπλα σε 2-3 καλλιτέχνες που είχαν εκφράσει τη συμπάθειά τους στη Χρυσή Αυγή, υπάρχουν τα ονόματα καλλιτεχνών όπως ο Γιάννης Μπέζος, που όχι μόνο ουδέποτε είχε εκφράσει κάτι τέτοιο αλλά είναι γνωστή και η πολιτική του πορεία. Ο Πολάκης κατηγορεί τον Σάκη Ρουβά για τον ίδιο λόγο και ο τελευταίος τον μηνύει. Και στην περίπτωση της λίστας, χρυσαυγίτες ονομάζονται όσοι δεν ανήκουν στον χώρο της «αριστεράς και της προόδου», όσοι ήταν στο πλευρό του Ναι στο δημοψήφισμα, «φασίστες είναι όλοι οι άλλοι». Ο αριστερός δημοσιογράφος Μπογιόπουλος λέει στον Μαρκουλάκη «να βγάλει τον σκασμό», φασίστας θα είναι και ο Μαρκουλάκης. Ένας επιστήμονας γνωστός στο εξωτερικό για τη δουλειά του και συγχρόνως με παρεμβάσεις στον δημόσιο λόγο, ένας επιστήμονας-ορισμός του προοδευτικού διανοούμενου, είναι ο Αχιλλέας Γραβάνης. Πριν λίγες μέρες βαφτίστηκε ρατσιστής γιατί είπε ένα γεγονός, ότι οι μετανάστες στο κέντρο της Αθήνας είναι ευάλωτη ομάδα στην πανδημία. Λες και όταν λέμε, έχουμε πρόβλημα στα γηροκομεία, είμαστε ένοχοι ηλικιακού ρατσισμού.

Ένα πρωί το καλοκαίρι, τα κοινωνικά δίκτυα είχαν γεμίσει με ύβρεις εναντίον του Στέφανου Τσιτσιπά, γνωστή ιστοσελίδα του μίσους έγραφε «υπέροχη μέρα σήμερα», την ημέρα που αποκλείστηκε. Παιδί της Φρειδερίκης τον ανέβαζαν οι άλλοι. Τι δουλειά είχε με τη Φρειδερίκη ο Στέφανος, όχι αυτός, ούτε ο πατέρας του δεν θα την είχε προλάβει. Το παράπτωμα του Τσιτσιπά ήταν ότι έκανε ένα σποτ για τον κορωνοϊό που προέτρεπε τους νέους να προσέχουν. Και ως γνωστόν, τέτοιες «προδοτικές ενέργειες» δεν μένουν ατιμώρητες. Μέσα στον Αύγουστο, πάλι, σειρά είχε ο Πορτοκάλογλου, «αχ θάλασσά μου-σολίνι», έγραφαν τα πληκτρολόγια δολοφονίας χαρακτήρων. Τι είχε κάνει ο Νίκος και του επιτέθηκε ο στρατός των τρολ; Θα έκανε μια εκπομπή στην ΕΡΤ. Πρέπει όλοι να πάρουν το μήνυμα, «η συνεργασία με τον εχθρό» τιμωρείται. Μετά από αυτά, όταν βαφτίστηκε φασίστας ο Πρίντεζης του Ολυμπιακού επειδή είχε κάνει τατουάζ, «πατρίς-θρησκεία-οικογένεια», φάνηκε σχεδόν αναμενόμενο.

Ο Μαγιορκίνης, που διαδέχτηκε τον Τσιόδρα, είναι υπόλογος γιατί το ιατρικό κέντρο στο οποίο παρείχε τις υπηρεσίες του ανέλαβε τη διενέργεια τεστ για το κράτος. Ένοχος σκανδάλου. Και ο ίδιος ο Τσιόδρας, όμως, δεν ήταν ένοχος όταν είχε πάρει τα εμβόλια γρίπης ο Αβραμόπουλος; Σκάνδαλο κι αυτό. Άσε που ψέλνει. Γενικά οι γιατροί, τα «νέα αφεντικά», είναι είτε ρατσιστές είτε ένοχοι σκανδάλων. Οι επιχειρηματίες που πήγαν αμέσως στην Κίνα και έφεραν δυο μηχανές για να φτιάξουν γρήγορα μάσκες, είναι φίλοι του Κυριάκου και ένοχοι διαπλοκής, έχουν κανονίσει ήδη τις προμήθειες στο κράτος. Τα mall άνοιξαν γρηγορότερα από τα μικρά καταστήματα, όχι γιατί έχουν χιλιάδες τετραγωνικά αλλά γιατί είναι πάτρωνες της κυβέρνησης. Τα πλοία αύξησαν την πληρότητα από 65% σε 85% γιατί οι εφοπλιστές είναι πελάτες της Νέας Δημοκρατίας, όσο για τα αεροπλάνα που πετάνε γεμάτα δεν είναι απλώς διαπλεκόμενοι, αλλά η Aegean είναι και «χρηματοδότης της Μαρέβας». Το σποτ του Υπουργείου Τουρισμού, το οποίο έφτιαξε εταιρεία μάρκετινγκ του Τουριστικού Επιμελητηρίου, κατηγορήθηκε ότι στοίχισε 32 εκατομμύρια, με αποτέλεσμα οι ξενοδόχοι οργισμένοι να στραφούν με ανακοίνωσή τους εναντίον ενός κόμματος που τους δυσφημεί. Ήταν δωρεάν. Καλά η Athens Voice δεν το συζητάμε, είναι γνωστή «φασιστική» εφημερίδα, αλλά και οι άλλοι δεν υστερούν, μη νομίζεις, οι δημοσιογράφοι των Νέων και του Βήματος είναι «υπάλληλοι πρεζέμπορα», αφού ο πρόεδρος του Ολυμπιακού είναι ως γνωστόν «ναρκέμπορος»! Άλλωστε όλοι οι δημοσιογράφοι είναι ξανθιές που τους ρίχνουν 50άρικα και χορεύουν. Ο Πρετεντέρης, ο Οικονόμου και ο Πορτοσάλτε είναι παπαγαλάκια στα κομματικά τηλεοπτικά σποτ και τα άρθρα όλων μας τα πληρώνει η λίστα Πέτσα, όπως ισχυρίζονται οι ανεξάρτητοι κομματικοί δημοσιογράφοι που τους πληρώνει το κόμμα τους…

Δεν μπορώ να ξέρω αν αυτά όλα είναι ένας μηχανισμός προπαγάνδας, ο οποίος χρησίμευσε για να φέρει το κόμμα στην εξουσία τα άγρια χρόνια του μίσους, με τις ύβρεις, τη συκοφαντία, τις δολοφονίες χαρακτήρων και τους τραμπουκισμούς, και τώρα που άλλαξε η εποχή, κρατάει εγκλωβισμένη την αντιπολίτευση σε ένα τοξικό αδιέξοδο. Ή είναι το ίδιο το κόμμα που, προϊόν των χρόνων της χρεοκοπίας, ξέρει μόνο τον δρόμο του διχασμού και δεν μπορεί να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο.

Όμως όση ανοχή και μετριοπάθεια κι αν επιδείξουν όλοι οι υπόλοιποι, το καταλαβαίνει κανείς εύκολα: Δεν γίνεται να κατηγορείς όλους τους άλλους εκτός από τον εαυτό σου για «φασίστες και πουλημένους» και να θέλεις να παίξεις πρωταγωνιστικό ρόλο σε μια κανονική εποχή. Εκτός αν το μόνο που ελπίζεις, είναι μήπως δημιουργηθούν ξανά συνθήκες μίσους, συνθήκες εμφυλιοπολεμικές, «ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν».

Γιατί αν, μετά τα παπαγαλάκια δημοσιογράφους που χορεύουν με 50άρικα, τους «δεν είναι αθώοι» Μητσοτάκη και Σαμαρά, φτάσεις να μπεις σε πόλεμο και με τον Σάκη Ρουβά, δεν έχεις πια παρά έναν δρόμο: να πάρεις αγκαζέ τον Πολάκη και τον Βαξεβάνη, να ανέβεις στον Γράμμο, να συναντήσεις τη Νεολαία σου στην «κατασκήνωση Μνήμης Άρη Βελουχιώτη» και από εκεί να κηρύξεις τον Τρίτο Γύρο του Αντάρτικου. Άλλο δρόμο δεν έχεις. Τους ονόμασες όλους εχθρούς σου στον Εμφύλιο που φαντάζεσαι. Είναι αυτός ο δρόμος που θέλεις;