Πολιτικη & Οικονομια

Πέτσας: Όχι διερευνητικές όσο το Oruc Reis είναι στην περιοχή

«Δεν γίνεται να επίκεινται συνομιλίες για την υπόθεση αυτή και κάποιος να δημιουργεί τετελεσμένα»

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Tι δήλωσε ο Στέλιος Πέτσας για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά μετά τη νέα NAVTEX της Άγκυρας για έρευνες του Oruc Reis

Για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην ανατολική Μεσόγειο μετά τις νέες NAVTEX της Τουρκίας, μίλησε στο ραδιόφωνο τού ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

«Όσο υπάρχει το Oruc Reis στην περιοχή δεν πρόκειται να πάμε σε διερευνητικές επαφές με την Τουρκία καθώς το αντικείμενο των διερευνητικών επαφών είναι ακριβώς η οριοθέτηση της μόνιμης διαφοράς που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών» διεμήνυσε ο κ. Πέτσας.

Όπως πρόσθεσε ο ίδιος, δεν γίνεται να επίκεινται συνομιλίες για την υπόθεση αυτή και κάποιος να δημιουργεί τετελεσμένα.

Ο κ. Πέτσας τόνισε πως η ελληνική κυβέρνηση, όπως άλλωστε ζήτησε και ο πρωθυπουργός στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ κατά τη χθεσινή τους επικοινωνία, θα αιτηθεί να συζητηθεί το ζήτημα της Τουρκίας στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης και της Παρασκευής, καθώς δεν αποδεικνύει συνέπεια και συνεχεία στις πράξεις της.

Όπως σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, το δίλημμα για την Άγκυρα ήταν ξεκάθαρο, αποκλιμάκωση ή κυρώσεις. Κι αν επιμένει να δημιουργεί ένταση, θα βρεθεί αντιμέτωπη με κυρώσεις, πρόσθεσε.

Ο κ. Πέτσας σημείωσε πως «η πολιτική του κατευνασμού δε θα οδηγήσει σε θετικά αποτελέσματα, αλλά στα αντίθετα» γι' αυτό κι εκτίμησε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα υπαναχωρήσει από αυτό που καλλιεργήθηκε στο περασμένο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. 

Υπενθυμίζεται πως το τουρκικό ερευνητικό Oruc Reis βρίσκεται εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας και πλέει προς το Καστελλόριζο, στο πλαίσιο της νέας παράνομης NAVTEX που εξέδωσε η Άγκυρα, κλιμακώνοντας εκ νέου την ένταση μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας.

Το τουρκικό πλοίο, σύμφωνα με την ΕΡΤ, έχει ανοίξει τους πομπούς και κινείται με ταχύτητα τεσσάρων κόμβων. Ειδικοί, που επικαλέστηκε η κρατική τηλεόραση, αναφέρουν πως η ταχύτητα είναι κατάλληλη για πόντιση καλωδίων. 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ