Πολιτικη & Οικονομια

Τα 4 λεπτά του Παύλου

Ήταν αρκετά όχι μόνο για να πιαστούν και να καταδικαστούν οι δολοφόνοι του αλλά και για να συνειδητοποιήσει μια ολόκληρη ήπειρος τι σημαίνει φασισμός

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σκίτσο του Παύλου Φύσσα
© EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Η Βασιλική Γραμματικογιάννη σχολιάζει τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα μετά την απόφαση του δικαστηρίου κατά της Χρυσής Αυγής

Τα 4 λεπτά που κρατήθηκε στη ζωή ο Παύλος Φύσσας, μετά τη δολοφονική επίθεση που δέχτηκε από τον φασίστα Ρουπακιά, ήταν αρκετά όχι μόνο για να πιαστούν και να καταδικαστούν οι δολοφόνοι του αλλά και για να συνειδητοποιήσει μια ολόκληρη χώρα, μια ολόκληρη ήπειρος τι σημαίνει φασισμός. 

Αληθινός φασισμός. Αυτός που στο παρελθόν δημιούργησε τα στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Ευρώπη. Αυτός που δημιουργεί στρατόπεδα συγκέντρωσης και σήμερα.

Τα 4 λεπτά του Παύλου ήταν αρκετά για να καταλάβουμε ότι ο κόσμος μας δεν γίνεται καλύτερος με το μίσος και τη βία.

Τα 4 λεπτά του Παύλου ήταν αρκετά για να δείξουν ότι οι κοινωνίες δεν πάνε μπροστά με στείρα αντίδραση.

Τα 4 λεπτά του Παύλου έδειξαν τι σημαίνει να ακούς τους δημαγωγούς. Αυτούς που προσπαθούν να σε πείσουν ότι κάποιος άλλος φταίει για τη δεινή θέση που έχεις περιέλθει. Και αυτός ο άλλος είναι ο ξένος, ο δυστυχισμένος, που θα σου «πάρει τη δουλειά», «που θα διαλύσει την κοινωνία σου».

Τα 4 λεπτά του Παύλου κατονόμασαν τους πραγματικούς ενόχους για την οικονομική κατάρρευση, για την περιβαλλοντική καταστροφή, για την εξαθλίωση της κοινωνίας.

Τα 4 λεπτά του Παύλου έδειξαν ότι ο κόσμος δεν αλλάζει αν κατηγορείς άλλους για τα προβλήματά σου. Η κοινωνία δεν αλλάζει με το μίσος και η παλινδρόμηση δεν είναι επανάσταση.

Επανάσταση είναι η αλληλεγγύη. Η αλληλεγγύη που δείξαμε στο πρώτο κύμα της πανδημίας. Επανάσταση είναι η υγειονομική περίθαλψη για όλους, η εκπαίδευση για όλους. Επανάσταση είναι η μέριμνα για τα παιδιά και τους ηλικιωμένους. Όχι μόνο για τα δικά μας παιδιά αλλά και για τα κατατρεγμένα. Επανάσταση είναι η ενσυναίσθηση. Για τον ηλικιωμένο που στέκεται σε μια ουρά συσσιτίου με χαμηλωμένο το κεφάλι.

Τα 4 λεπτά του Παύλου προκάλεσαν τη χθεσινή ιστορική απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης. Απόφαση που θα μας προφυλάξει, στην κρίσιμη δεκαετία που έχουμε μπροστά μας, να μην παρασυρθούμε από τους δημαγωγούς. Απόφαση που θα βάλει φρένο στην εξάπλωση του φασισμού στην Ευρώπη. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ