Πολιτικη & Οικονομια

Μιλώντας αυτοδιοικητικά

Γράφει η Άννα Παπαδημητρίου - Τσάτσου, υποψήφια αντιπεριφερειάρχης με το συνδυασμό του Γ. Σγουρού

115087-643478.jpg
Άννα Παπαδημητρίου - Τσάτσου
ΤΕΥΧΟΣ 483
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
68476-152092.jpg

Η Άννα Παπαδημητρίου - Τσάτσου, υποψήφια αντιπεριφερειάρχης με το συνδυασμό του Γ. Σγουρού γράφει στην ATHENS VOICE.

Ήρθε και πέρασε λοιπόν η πρώτη Κυριακή των Περιφερειακών Εκλογών. Μηνύματα εστάλησαν και ελήφθησαν. Εμείς, από την πλευρά μας, όσοι βρισκόμαστε δίπλα στον Γιάννη Σγουρό, θα συνεχίσουμε «μονότονα», και αυτή την εβδομάδα, να συζητάμε για τα ουσιαστικά θέματα της περιφέρειας – αυτά που έχουν να κάνουν με πραγματικά προβλήματα, με πραγματικές λύσεις, με πραγματικούς ανθρώπους.

Πολλά απ’ αυτά ακουμπούν τον Κεντρικό Τομέα της περιφέρειάς μας, που περιλαμβάνει επτά δήμους: Αθήνα, Γαλάτσι, Νέα Φιλαδέλφεια, Καισαριανή, Ζωγράφου, Ηλιούπολη, Δάφνη-Υμηττός. Ο κατάλογος των θεμάτων είναι μακρύς: Κοινωνική μέριμνα, δημόσια υγεία, υγειονομικός έλεγχος, υποδομές, περιβαλλοντική αποκατάσταση, αστική ανάπλαση, ανάπτυξη και πάσης φύσεως έργα. Για όλα αυτά, η περιφέρεια δρα σαν μια «μικρή κυβέρνηση»: έχει συγκεκριμένες συντονιστικές και διοικητικές αρμοδιότητες, με χρήση πόρων που προέρχονται είτε από δικούς της μηχανισμούς, είτε από την κεντρική διοίκηση, είτε –το σημαντικότερο– από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σκεφτείτε τώρα τους συγκεκριμένους δήμους σε συνάρτηση με τα συγκεκριμένα ζητήματα και κάντε την αναγωγή στην καθημερινότητα των πολιτών: ένας διαρκής αγώνας με μικρά και μεγάλα προβλήματα, με συναρμοδιότητες που πολλές φορές μπλοκάρουν τα πάντα, με πολύπλοκες διαδικασίες.

Με όλα αυτά βρεθήκαμε αντιμέτωποι κατά τη διάρκεια της προηγούμενης θητείας μας – μεγεθυμένα από το γεγονός ότι είχαμε στην ουσία να κάνουμε με ένα θεσμό εντελώς καινούργιο, με αρκετές ατέλειες. Καταφέραμε όμως πολλά και κυρίως καταλάβαμε ότι αν δεν δώσουμε την πρέπουσα σημασία στα «μικρά» και καθημερινά, δεν υπάρχει περίπτωση να πετύχουμε τα «μεγάλα» και μακροπρόθεσμα.

Συνειδητοποιήσαμε επίσης ότι χωρίς στενή συνεργασία με τους δήμους και τους τοπικούς φορείς δεν υπάρχει περίπτωση να πετύχουμε. Αντίθετα με ό,τι ενδεχομένως πιστεύουν κάποιοι, περιφέρεια και δήμοι δεν είναι ανταγωνιστές, ούτε η πρώτη καπελώνει τους δεύτερους: είναι δύο εντελώς συμπληρωματικά επίπεδα αυτοδιοίκησης που μπορούν και πρέπει να βρουν ένα modus operandi βασισμένο στη λογική της συνέργειας, θέτοντας συγκεκριμένους στόχους και προτεραιότητες.

Αποδείξαμε στην πράξη ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό και μάλιστα με απόλυτη διαφάνεια και οικονομική «νοικοκυροσύνη» – για την οποία, στο πλαίσιο του παραλογισμού που επικρατεί στο δημόσιο διάλογο, κατηγορηθήκαμε κιόλας!

Σε ό,τι με αφορά, δουλέψαμε πολύ κοντά και πολύ αποτελεσματικά με τους δημάρχους του Κεντρικού Τομέα. Υπήρξαν ενίοτε και διαφωνίες και συγκρούσεις, που όμως τελικά αποδείχτηκαν δημιουργικές και οδήγησαν σε λύσεις, ακριβώς γιατί τα κίνητρά μας ήταν αυτοδιοικητικά και δεν σχετίζονταν με πολιτικούς ανταγωνισμούς. Το ίδιο ισχύει και για την αλληλεπίδρασή μας με τους φορείς: εμπορικούς συλλόγους, κινήσεις πολιτών, μη κυβερνητικές οργανώσεις. Εκείνοι γνωρίζουν τα προβλήματα σε βάθος, εμείς διαθέτουμε τα εργαλεία, τη μεθοδολογία και τους πόρους για να τα αντιμετωπίσουμε.

Mε τέτοια λογική προσεγγίσαμε την αποστολή μας. Βάλαμε τις βάσεις για μια πολύ ουσιαστική πρόοδο, η οποία θα επιταχυνθεί όταν το κεντρικό κράτος σταματήσει το θανατηφόρο «σφιχταγκάλιασμα» της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και της εκχωρήσει οριστικά τις αρμοδιότητες και τους πόρους που της αναλογούν, όπως άλλωστε προβλέπει το Σύνταγμά μας.

Όσο κι αν προεκλογικά συμπιεστήκαμε από τις κομματικές ατζέντες των συνυποψηφίων μας, καταφέραμε να πείσουμε ένα σημαντικό ποσοστό των συμπολιτών μας. Ελπίζουμε ότι θα αποτελέσουν τη βάση για την ανανέωση της θητείας του Γιάννη Σγουρού την ερχόμενη Κυριακή, με κριτήρια το σημαντικό έργο που έχει παραχθεί, την πείρα που έχει συσσωρευθεί, το σχέδιο που έχει παρουσιαστεί.

Είμαι πεπεισμένη ότι, στην ερχόμενη πενταετία και με δεδομένο το νέο ΕΣΠΑ, θα προκύψουν δυνατότητες για μεγάλες τομές και σημαντικές αναπτυξιακές πρωτοβουλίες. Μέσα απ’ αυτές, οι πολίτες του Κεντρικού Τομέα θα αρχίσουν να βλέπουν ολοένα και πιο καθαρά τις θετικές αλλαγές στην καθημερινότητα, που θα προκύπτουν από την κοινή, συντονισμένη δράση περιφέρειας, δήμων και φορέων. Μόνο έτσι θα έχουμε πραγματικές ελπίδες να ανασχέσουμε το «μαύρο»…

www.anna-papadimitriou.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ