Πολιτικη & Οικονομια

Το πραγματικό δίλημμα αφορά τη ζωή μας

Γράφει ο Γιάννης Μπουρνούς, υποψήφιος ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ

Γιάννης Μπουρνούς
ΤΕΥΧΟΣ 483
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο Γιάννης Μπουρνούς, υποψήφιος ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ σε ένα κείμενό του στην Athens Voice.

Υποψήφιος ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς

Χαρακτήρισαν τη γενιά μας ως «χαμένη γενιά». Η γενιά χωρίς δουλειά, χωρίς ασφάλιση, χωρίς δικαιώματα, χωρίς προοπτική. Η Ελλάδα και τα υπόλοιπα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βρέθηκαν υπό καθεστώς μνημονίων και έχουν εκτροχιασμένη νεανική ανεργία (60% στην ελληνική περίπτωση), πάσχουν από «brain drain»: 300.000 Έλληνες έχουν ήδη μεταναστεύσει σε κάθε γωνιά του κόσμου. Άνθρωποι επιστημονικά καταρτισμένοι, που, όμως, αναζητούν οποιαδήποτε εργασία, θυμίζοντας την ελληνική οικονομική μετανάστευση προηγούμενων δεκαετιών.

Σύμφωνα με έρευνα της Eurofond (2011), το 48% των νέων Ευρωπαίων (18-30 ετών) ζει ακόμη στο σπίτι των γονιών. Οι σημερινοί 30άρηδες βαπτίστηκαν «baby losers». Εξαιτίας της επισφαλούς εργασιακής κατάστασης, αδυνατούν να κάνουν έστω και μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό για τη ζωή τους, τη δημιουργία οικογένειας ή τον τόπο κατοικίας τους.

Το νέο μοντέλο «δείχνει» Βαλκάνια και Ανατολική Ευρώπη: Ατομικές συμβάσεις εργασίας, για να μην μπορούμε να διαπραγματευτούμε και να διεκδικήσουμε συλλογικά. Μαύρη εργασία. Πεντάμηνα προγράμματα απασχόλησης με μισθούς κάτω από 500 ευρώ.

Αυτό είναι το «success story» των κ. Σαμαρά και Βενιζέλου, που χειροκροτείται από τον Μπαρόζο, τη Μέρκελ και τον Σουλτς: η δήθεν υπέρβαση της κρίσης μέσω της «άνεργης ανάπτυξης».

Αν νομίζεις ότι αυτό το μοντέλο «βγάζει τη χώρα από το τούνελ», έχεις πολλές επιλογές: Να ξανακάνεις τον Ζαγοράκη «πρωταθλητή Ευρώπης», να ποτίσεις την Ελιά ή να καταφύγεις στα Ποτάμια και τις Γέφυρες. Αν, όμως, νομίζεις ότι κάτι δεν πάει καλά με την αφήγηση όλων αυτών και ότι δεν «συνεισφέρουμε όλοι το ίδιο» για να βγει η χώρα από την κρίση, έχεις μια επιλογή: Να γίνεις μέρος μιας ιστορικής εξέλιξης για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Να συμβάλεις, ώστε στο νέο Ευρωκοινοβούλιο οι νεοφιλελεύθεροι να βρουν απέναντί τους για πρώτη φορά έναν πραγματικό αντίπαλο. Τη φωνή που αγωνίζεται για την κατάργηση των μνημονίων και την ανάκτηση της εργασίας. Τη φωνή που προτάσσει το εναλλακτικό σχέδιο για την επανίδρυση της Ευρώπης στη βάση της αλληλεγγύης και της δημοκρατίας, έναντι της σημερινής ευρωπαϊκής «ενοποίησης», που εξελίσσεται σε μια διαδικασία απωθητική για την πλειοψηφία των Ευρωπαίων πολιτών.

Έχεις την επιλογή να διαψεύσεις όσους μας χαρακτήρισαν «χαμένη γενιά». Να μην αφήσεις κανέναν άλλο να αποφασίσει για εμάς χωρίς εμάς. Να γίνεις μέρος της μεγάλης ανατροπής.


www.bournous.gr, FB: Γιάννης Μπουρνούς, Twitter: @alterglobal