Πολιτικη & Οικονομια

Νικητής η Κεντροαριστερά

Ο μεγάλος νικητής του πρώτου γύρου των δημοτικών εκλογών ήταν η Ενωμένη Κεντροαριστερά

Θανάσης Χειμωνάς
ΤΕΥΧΟΣ 483
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο Θανάσης Χειμωνάς γράφει στην Athens Voice για τον νικητή των Εκλογών.

Κυριακή απογευματάκι. Το Facebook παίρνει σιγά-σιγά φωτιά. Οι συριζαίοι θριαμβολογούν. «Τελειώνουν!», «Ο λαός μίλησε!», «εθνικές εκλογές τώρα!» πλάι σε ειρωνικά σχόλια για τις δημοσκοπήσεις, τη «μνημονιακή κυβέρνηση» και τα «διαπλεκόμενα ΜΜΕ». Πράγματι, στις επτά ντανγκ τα exit poll τους δικαιώνουν. Η Ρένα Δούρου προηγείται με σχεδόν διψήφια διαφορά του Γιάννη Σγουρού στην Περιφέρεια της Αθήνας, ενώ και ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης δείχνει να επικρατεί του Γιώργου Καμίνη στον Δήμο της Αθήνας.

Γύρω στα μεσάνυχτα όλα έχουν αλλάξει. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χάσει την πρωτιά στην Αθήνα, είναι νοκ άουτ σε όλους τους μεγάλους δήμους της χώρας, ενώ στην Περιφέρεια Αττικής (όλες οι άλλες περιφέρειες έχουν λίγο πολύ χαθεί) διατηρεί ένα αμελητέο προβάδισμα, όντας πλέον αουτσάιντερ για το δεύτερο γύρο. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο ένας από τους δύο ηττημένους των εκλογών της 18ης Μαΐου. Για μήνες ακούγαμε για το σούπερ γουάου κόμμα της Παγκόσμιας Αριστεράς που θα σαρώσει την Ευρώπη, βάζοντας τη βάση για μια διεθνή επανάσταση. Αντ’ αυτού, είδαμε τον ΣΥΡΙΖΑ να ηττάται παντού, συγκεντρώνοντας ποσοστά χαμηλότερα από εκείνα του 2012. Ωστόσο, οφείλω να παραδεχτώ πως οι επιλογές Δούρου-Σακελλαρίδη ήταν εξαιρετικές. Ας ελπίσουμε ο ΣΥΡΙΖΑ να συνεχίσει να βγάζει μπροστά νέα πρόσωπα με σοβαρό, προσγειωμένο αριστερό λόγο, αντί για κάτι μυστήριους τύπους που μιλάνε για κρεμάλες και λαϊκά δικαστήρια.

Αντίθετα, ο δεύτερος μεγάλος ηττημένος έχασε με τα χέρια κάτω. Η Νέα Δημοκρατία υπέστη ένα από τα μεγαλύτερα Βατερλό στην τετρακονταετή ιστορία της. Εκτός τελικού στην Αθήνα, ήττα από τον Μπουτάρη στην Θεσσαλονίκη, ήττα από τον Ολυμπιακό στον Πειραιά. Άντεξε βέβαια στις περισσότερες περιφέρειες, κάτι όμως που εκμηδενίζεται από το στραπάτσο στην πολυπληθέστερη περιφέρεια της χώρας. Θεωρώ πως ο κόσμος επέλεξε σε τούτες τις εκλογές να τιμωρήσει ξεκάθαρα τον Αντώνη Σαμαρά για το κλείσιμο της ΕΡΤ, τον Μπαλτάκο και πολλά άλλα εκνευριστικά ατοπήματά του τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Το ΠΑΣΟΚ στάθηκε περίφημα. Εδώ, φίλε αναγνώστη, θα μου πεις: «Ρε Χειμωνά, πώς περιμένεις να σε πιστέψουμε; Με την Ελιά κατεβαίνεις, μέλος της ΚΠΕ του κόμματος είσαι». Απαντώ: «Δίκιο έχετε. Διαθέτω όμως βαρβάτα επιχειρήματα».

Καταρχήν, στην Περιφέρεια Αττικής, ο Σγουρός συγκέντρωσε ένα ιλιγγιώδες 22%. Ιλιγγιώδες, ναι, αν αναλογιστεί κανείς τα δημοσκοπικά ποσοστά του κόμματος τα τελευταία χρόνια, καθώς και το ότι έχουμε να κάνουμε με μια περιοχή όπου το κόμμα έχει «ματώσει» στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Δεν πρέπει να ξεχνάμε δε πως ο Σγουρός προέρχεται ξεκάθαρα από την «οικογένεια» του ΠΑΣΟΚ. Το ποσοστό του δείχνει πως υπάρχει πολύς κόσμος γύρω στο ΠΑΣΟΚ που θέλει να το ψηφίσει, αλλά διστάζει. Στο χέρι των στελεχών του κόμματος είναι να πείσουμε όλους αυτούς τους εν δυνάμει ψηφοφόρους πως το ΠΑΣΟΚ είναι εκ νέου αξιόπιστο. Κομματάκι δύσκολο, βέβαια, με τον εμφύλιο παπανδρεϊκών-βενιζελικών να μαίνεται με εκατόμβες θυμάτων.

Δεν ήταν όμως μόνο ο Σγουρός. Ο Αρναουτάκης «κλείδωσε» την Κρήτη, ο Κατσιφάρας προηγείται στη Δυτική Ελλάδα και άλλοι πέντε υποψήφιοι περιφερειάρχες έχουν προκριθεί στον τελικό. Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, λοιπόν. Εμείς οι πασόκοι, όμως, τι κάνουμε;

Ωστόσο, ο μεγάλος νικητής του πρώτου γύρου των δημοτικών εκλογών ήταν η Ενωμένη Κεντροαριστερά! Ο Μπουτάρης σάρωσε στη Θεσσαλονίκη και βρίσκεται αγκαλιά με τη δημαρχία, ενώ και ο Καμίνης προηγείται στην Αθήνα προβάλλοντας ως το ακλόνητο φαβορί. Αν συγκρίνεις τα ποσοστά αυτών των δύο με τα (δημοσκοπικά) ποσοστά ΔΗΜΑΡ και ΠΑΣΟΚ πέφτεις σε βαριά κατάθλιψη, χειρότερη κι από εκείνη του Στάθη Μπούκουρα…

Για το ποσοστό του Ηλία Κασιδιάρη τα έχω πει. Ντροπή σε όσους τον ψήφισαν, ντροπή σε όσους δεν πήγαν να ψηφίσουν, εκτοξεύοντας το ποσοστό τους. Ντροπή σε όλους μας που ανεχόμαστε αυτό το όνειδος.