Πολιτικη & Οικονομια

Μητσοτάκης σε Άγκυρα: «Διάλογος ή μέτρα κατά της Τουρκίας»

«Η τουρκική προκλητικότητα δεν μπορεί να γίνει άλλο ανεκτή»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης © EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Μήνυμα απέστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Άγκυρα κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Κορυφής, τονίζοντας «διάλογος ή μέτρα».

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα στην Άγκυρα λίγο πριν εισέλθει εντός της αίθουσας που θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής και τόνισε «Διάλογος ή μέτρα κατά της Τουρκίας».

«Η ΕΕ θα συζητήσει με θάρρος και ειλικρίνεια τι σχέση πρέπει να έχει με την Τουρκία. Ένα είναι βέβαιο: Η τουρκική προκλητικότητα, είτε εκδηλώνεται μέσα από μονομερείς ενέργειες, είτε εκδηλώνεται μέσω μιας ακραίας ρητορικής δεν μπορεί να γίνει άλλο ανεκτή. Και αυτό όχι μόνο γιατί η τουρκική συμπεριφορά παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα δύο χωρών της ΕΕ αλλά και γιατί αυτή η συμπεριφορά θίγει γεωπολιτικά συμφέροντα ολόκληρης της Ευρώπης στη Μεσόγειο. Δύο δρόμοι ανοίγονται μπροστά μας: Ο ένας είναι ο δρόμος του διαλόγου, της διπλωματίας, ένας διάλογος που πρέπει να στηρίζεται στον σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, στην αποφυγή μονομερών ενεργειών και στους κανόνες καλής γειτονίας. Ο άλλος δρόμος είναι η κλιμακούμενη ένταση, η οποία αναπόφευκτα αργά ή γρήγορα θα οδηγήσει στη λήψη μέτρων από τη ΕΕ, εις βάρος της Τουρκίας. Η Ελλάδα απέδειξε έμπρακτα ότι θέλει να ακολουθήσει τον πρώτο δρόμο. Εναπόκειται στην Τουρκία να πράξει το ίδιο αλλά θα πρέπει να το πράξει με συνέπεια και σταθερότητα», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Συνάντηση με τον Σαρλ Μισέλ 

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ μετά την άφιξή του στις Βρυξέλλες για την Ειδική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μια Σύνοδος που προκάλεσαν η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία με αφορμή τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Σαρλ Μισέλ συμφώνησαν ότι η ΕΕ επιθυμεί μια καλή σχέση με την Τουρκία και σταθερότητα στην περιοχή, προσθέτοντας ότι η ΕΕ είναι διατεθειμένη να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που βρίσκονται στη διάθεσή της προκειμένου να προασπίσει τα συμφέροντά της και να προωθήσει τους στόχους της.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα επιθυμεί σχέσεις καλής γειτονίας χωρίς εντάσεις στην περιοχή. Είναι όμως ξεκάθαρο, όπως πρόσθεσε, ότι είναι στο χέρι της Τουρκίας αν θα επιλέξει τη συνεργασία ή αν θα αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της συμπεριφοράς της.

Μάλιστα, με ανάρτησή του στο Twitter ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει λόγο για μια παραγωγική συνάντηση με τον κ. Μισέλ, ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. «Βρισκόμαστε μπροστά σε πολλές προκλήσεις, όμως πιστεύω ότι η Ευρώπη μπορεί να τις αντιμετωπίσει με ενότητα», σημειώνει.

 

 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ