Πολιτικη & Οικονομια

Θόδωρος Σκυλακάκης

«Η Ευρώπη έκανε πως δεν άκουγε»

Ευτύχης Παλλήκαρης
ΤΕΥΧΟΣ 482
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο Πρόεδρος της Δράσης Θόδωρος Σκυλακάκης σε μια συνέντευξη στην Athens Voice.

Απαντήσεις στο γιατί τώρα κατεβαίνουν οι «Γέφυρες» στις ευρωεκλογές δίνει ο Θ. Σκυλακάκης, πρόεδρος της Δράσης, που επιμένει στο σύνθημα «λιγότεροι φόροι, λιγότερο κράτος». Ασκεί σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι το success story του κ. Σαμαρά είναι στην πραγματικότητα «success φόροι», ενώ δεν αποκλείει μετεκλογικά να συγκλίνουν οι «Γέφυρες» με το «Ποτάμι». Στόχος στις ευρωεκλογές, η είσοδος στην Ευρωβουλή.

Δράση και Δημιουργία Ξανά μαζί στις «Γέφυρες», μετά από μακρά περίοδο χωριστών διαδρομών. Πώς και γιατί την τελευταία στιγμή;

Στόχος μας ήταν και παραμένει η ευρύτερη δυνατή συσπείρωση του μεταρρυθμιστικού χώρου, στη βάση όμως της απόρριψης της σημερινής αδιέξοδης κυβερνητικής πολιτικής. Οι τελευταίες εξελίξεις και ιδίως η εμφάνιση και η μοναχική πορεία του Ποταμιού (τουλάχιστον μέχρι τις ευρωεκλογές) διαμόρφωσαν την ανάγκη ο μεταρρυθμιστικός-φιλελεύθερος χώρος να διαμορφώσει τη δική του συσπείρωση που θα συνεχιστεί και μετά τις ευρωεκλογές, με προοπτική τις εθνικές εκλογές.

 

Ποιος είναι ο στόχος σας σε αυτές τις εκλογές;

Η είσοδος στην Ευρωβουλή.

 

Είστε φιλελεύθεροι, κεντρώοι, νεοφιλελεύθεροι; Ως τι καλείτε τους πολίτες να σας ψηφίσουν;

Είμαστε ένας κεντρώος συνασπισμός φιλελεύθερων και μεταρρυθμιστών. Η ταμπέλα νεο-φιλελεύθερος χρησιμοποιείται από την άκρα αριστερά και την άκρα δεξιά, ως πολιτικό εργαλείο απαξίωσης των φιλελεύθερων ιδεών. Δεν μας αφορά. Εμείς ζητάμε λιγότερους φόρους, μικρότερο κράτος και την απελευθέρωση των Ελλήνων από το πελατειακό κράτος και τα μεγάλα οικονομικά και συντεχνιακά συμφέροντα που σιτίζονται από αυτό το πελατειακό κράτος, εις βάρος της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού.

 

Ως ευρωβουλευτής όλα αυτά τα χρόνια, πώς κρίνετε την πορεία της Ευρώπης; Τι δεν πήγε καλά;

Η Ευρώπη που γνώρισα εγώ είχε μια συντηρητική πολιτική πλειοψηφία, που είτε εθελοτυφλούσε, είτε ήταν έτοιμη να συμβιβαστεί με πολλά κακώς κείμενα, με βάση τα συμφέροντα των ισχυρών χωρών. Για να σας περιγράψω τι δεν πήγε καλά θα εξιστορήσω ένα μόνο περιστατικό. Σε μία από τις τελευταίες συναντήσεις μας διηγήθηκα σε κάποιους Ευρωπαίους συναδέλφους την ιστορία των νέων δανεικών κι αγύριστων που πήραν τα κυβερνητικά κόμματα στην Ελλάδα. Ένας από αυτούς, επιφανής από μεγάλη χώρα του βορρά, με κοίταξε χαμογελαστά και μου είπε «αυτά, ξέρεις τώρα, είναι σαν να μην τα άκουσα»! Η Ευρώπη έκανε πως δεν άκουγε, δεν έβλεπε και δεν μίλαγε, με βάση τα τρέχοντα μικροπολιτικά συμφέροντα των ισχυρών χωρών. Ήταν η Ευρώπη που σύμβολό της δεν έπρεπε να είναι τα αστέρια, αλλά τα γνωστά τρία πιθηκάκια της εικόνας που όλοι έχουμε στο μυαλό μας. Δεν άκουσαν για τα Greek statistics και «έπεσαν από τα σύννεφα!», δεν έβλεπαν ότι οι χώρες αποκλίνουν, δεν μιλούν για την εκτεταμένη διαφθορά που υπάρχει σε ό,τι αφορά τη χρήση των ευρωπαϊκών κονδυλίων σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης. Χρειάζεται μια τελείως διαφορετική ομοσπονδιακή Ευρώπη, όπου δεν θα κυριαρχεί η μικροπολιτική των κυβερνήσεων αλλά θα λειτουργούν πραγματικά και ουσιαστικά οι κοινοί μας ευρωπαϊκοί κανόνες και θεσμοί.

 

Πιστεύετε ότι υπάρχουν προϋποθέσεις για ένα άλμα προς τα εμπρός ή τελικά η ΕΕ είναι όμηρος της Γερμανίας;

Θα εξαρτηθεί από την ψήφο των Ευρωπαίων πολιτών. Η αναγκαιότητα για ένα άλμα προς περισσότερη ενοποίηση είναι δεδομένη, καμία άλλη πολιτική δεν έχει νόημα, αλλά η δημαγωγία των ευρωσκεπτικιστών και η αχαρακτήριστη πολιτική του σημερινού ευρωπαϊκού κατεστημένου, πρέπει να ηττηθεί για να πάμε προς τα εκεί.

 

Η κυβέρνηση πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα, τώρα διεκδικεί άνοιγμα της συζήτησης για το χρέος. Ανεξάρτητα από τις διαφορές σας, δεν είναι αυτό μια επιτυχία για τη χώρα;

Το success story αυτό ήταν στην πραγματικότητα «success φόροι». Τον Φεβρουάριο του 2012, όταν υπέγραψαν το δεύτερο μνημόνιο οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος, προέβλεψαν ύφεση αθροιστικά 4-5% του ΑΕΠ για το 2012 και το 2013. Τελικά η ύφεση έφτασε λόγω της αβεβαιότητας, των καθυστερήσεων στις μεταρρυθμίσεις και προπαντός της υπερφορολόγησης, στο 10%. Δηλαδή 10 δις παραπάνω ύφεση και 200 χιλιάδες επιπλέον άνεργοι. Ένα εφιαλτικό κόστος που πλήρωσε ο ελληνικός λαός και ιδίως ο ιδιωτικός τομέας της οικονομίας.

 

Υποστηρίζετε σταθερά εδώ και καιρό το σύνθημα «λιγότεροι φόροι, λιγότερο κράτος». Δεν αναγνωρίζετε ότι έχουν γίνει βήματα σε αυτή την κατεύθυνση, έστω και με πίεση της τρόικας;

Έχουν γίνει βήματα, αλλά προς την αντίθετη κατεύθυνση. Η αύξηση κατά 30% του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων (από 20% σε 26%) έφερε την Ελλάδα επί κυβερνήσεως Σαμαρά σε μία από τις πρώτες θέσεις διεθνώς στην αύξηση του φορολογικού βάρους στον παραγωγικό τομέα της οικονομίας. Ο ίδιος ο κ. Σαμαράς στην τελευταία του ομιλία στη ΔΕΘ, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητούσε μείωση του φόρου επιχειρήσεων στο 15% πριν τον ανεβάσει ως πρωθυπουργός στο 26%. Η αναξιοπιστία είναι αναμενόμενη από τον πολιτικό που δήλωνε τον Μάρτιο του 2012 «ήμουν ο αρχιτέκτονας του αντιμνημονιακού αγώνα» και τον Απρίλιο του 2014 «κάποιοι έκαναν καριέρα καταγγέλλοντας τα μνημόνια». Η αδιαφορία για την τύχη των ανέργων και η καταδίωξη του ιδιωτικού τομέα στη διάρκεια της κυβέρνησής του έχουν ξεπεράσει όμως κάθε πρόβλεψη.

Λιγότερο κράτος πάση θυσία; Ακόμα και με απολύσεις δημόσιων υπαλλήλων, που θα προστεθούν στο ενάμισι εκατομμύριο απολυμένων στον ιδιωτικό τομέα;

Όταν απολύθηκαν 1 εκ. ιδιωτικοί υπάλληλοι το πολιτικό σύστημα αδιαφόρησε και η σημερινή κυβέρνηση συνεχίζει προκλητικά να αδιαφορεί. Κάνει μάλιστα προσλήψεις νέων υπαλλήλων στο δημόσιο –14 χιλιάδες μόνο φέτος–, ενώ δεν ακολουθεί μια σοβαρή πολιτική αξιολόγησης με αποτέλεσμα κι αυτοί που μπήκαν στην κινητικότητα να μην είναι αυτοί που πράγματι θα έπρεπε να απομακρυνθούν. Εμείς λέμε ότι πρέπει να απομακρυνθεί το χειρότερο 10% των δημοσίων υπαλλήλων τόσο για να μειωθεί η φορολογία όσο και για να αρχίσει και πάλι να λειτουργεί το κράτος, το οποίο επιβαρύνεται από την ασυδοσία, ανικανότητα και διαφθορά κάποιων, που υπονομεύουν τη δουλειά των φιλότιμων και παραγωγικών δημοσίων υπαλλήλων. Για να γίνει αυτό θα χρειαστεί σοβαρή αξιολόγηση. Η μείωση των φόρων και η βελτίωση των κρατικών υπηρεσιών από την απόφαση αυτή θα δημιουργήσουν διπλάσιες ή και τριπλάσιες θέσεις εργασίας από αυτές που θα χαθούν και θα τις πάρουν άνθρωποι που είναι χωρίς κανένα εισόδημα 3 και 4 χρόνια.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί σκληρή αντιπολιτευτική γραμμή απέναντι στην κυβέρνηση. Δεν θα είναι μια καλύτερη λύση από τη σημερινή συγκυβέρνηση; Στο κάτω-κάτω, δεν έχει δοκιμαστεί σε κυβερνητικό επίπεδο.

Το δίλημμα ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ είναι απολύτως αδιέξοδο. Κανείς εκ των δύο δεν προσφέρει προοπτική στη χώρα. Η ΝΔ του κ. Σαμαρά υπηρετεί με συνέπεια τη διατήρηση του πελατειακού κράτους. Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να επαναφέρει τον κρατισμό χωρίς να καταλαβαίνει –ως κόμμα στην ψυχή του αριστερίστικο– ότι ο κρατισμός κατέστρεψε τη χώρα. Αλλά επειδή –ευτυχώς– όποιο αποτέλεσμα κι αν έρθει κανείς εκ των δύο δεν πρόκειται να εκλεγεί αυτοδύναμος, μετά τις επόμενες εκλογές θα έχουμε μια άλλη κυβέρνηση και άλλους συσχετισμούς που θα αχρηστεύουν το συγκεκριμένο δίλημμα.

 

Πώς βλέπετε το Ποτάμι και το ρεύμα που έχει προεκλογικά; Θα βλέπατε μετεκλογική συνεργασία;

Το Ποτάμι –πλην των οικονομικών, που δεν έχει ακόμα διατυπώσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα– έχει υιοθετήσει πολλές θέσεις παρεμφερείς με τις δικές μας. Οι διαφορές μας δεν είναι μεγάλες και σε κάθε περίπτωση είμαστε κατά κάποιον τρόπο συμπληρωματικοί. Εμείς διαθέτουμε ομοιογένεια, φρέσκο αλλά δοκιμασμένο στελεχιακό δυναμικό και επεξεργασμένες αλλά τολμηρές προγραμματικές θέσεις. Είμαστε υπέρ των συνεργασιών και επιδίωξή μας είναι μετά τις ευρωεκλογές να δημιουργηθεί ένας ευρύτερος κεντρώος συνασπισμός που να αποτελέσει βασικό κορμό της διακυβέρνησης στα επόμενα χρόνια. Εκεί είναι πιθανό να βρεθούμε μαζί, Γέφυρες και Ποτάμι.