Πολιτικη & Οικονομια

Ηλίας Βλαχάκης

«Η πόλη μάς ανήκει»

Άρης Γεωργίου
ΤΕΥΧΟΣ 482
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο Ηλίας Βλαχάκης, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με το συνδυασμό του Γ. Καμίνη σε μια συνέντευξη στην Athens Voice.

Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με το συνδυασμό του Γ. Καμίνη

Είσαι από αυτούς τους Αθηναίους που ζουν την πόλη τους. Μένεις και εργάζεσαι στο κέντρο, το περπατάς καθημερινά. Τι νομίζεις ότι πρέπει να κάνουμε για να το ζωντανέψουμε;

Από τον καιρό που δεν φοβάσαι πια μη φας καμιά μολότοφ στο κεφάλι ή καμιά κρότου-λάμψης την ώρα που πίνεις την μπίρα σου, το κέντρο έχει ήδη αρχίσει να ζωντανεύει. Μου το λένε και οι διάφοροι ξένοι συνεργάτες μου, που φιλοξενώ κατά καιρούς, ότι βλέπουν μεγάλη αλλαγή κυρίως τα τελευταία δύο χρόνια. Η ασφάλεια δηλαδή και η ηρεμία είναι το παν. Κι αυτή η καινούργια ζωντάνια πρέπει να μεταφερθεί και στις γειτονιές. Γιατί δηλαδή να μην πηγαίνουμε... σαν άλλοτε στο Green Park για γρανίτα; H ανάπλαση της Πανεπιστημίου σίγουρα θα βοηθήσει στην ανάταξη της περιοχής γύρω από την Ομόνοια και το Αρχαιολογικό Μουσείο.

Από την αρχιτεκτονική σε πήρε το εμπόριο. Τρεις δεκαετίες ξέρεις όσο λίγοι την εμπορική ζωή της πόλης. Πώς θα γίνει να συνδέσουμε την τουριστική ανάπτυξη που επιδιώκουμε με την εμπορική κίνηση; Γίνεται αλλιώς να κάνουμε την Αθήνα δημοφιλή προορισμό;

Σε άλλες πόλεις της Ευρώπης, τα εμπορικά κέντρα είναι τερατώδη. Mall τεράστια, ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα μέσα στο κέντρο της πόλης... Στην Αθήνα έχουμε μία υπερπλήρη αγορά που βρίσκεται σε απόλυτη αρμονία με την κλίμακα της πόλης. Ακόμα και το City Link βρίσκεται σε ένα ιστορικό κτίριο του μεσοπολέμου και διατηρήθηκαν όλες οι παλιές χρήσεις – τα θέατρα, το παλιό ζαχαροπλαστείο και το καφενείο. Η πλούσια αθηναϊκή αγορά λοιπόν και τα θαυμάσια ξενοδοχεία είναι εδώ. Το θέμα είναι η πρόσβαση των τουριστών από τον Πειραιά (κρουαζιερόπλοια) και να συνειδητοποιήσει το Υπουργείο Πολιτισμού ότι τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι πρέπει να είναι όλες τις μέρες του χρόνου ανοιχτά. Μόνο έτσι η Αθήνα θα μπορέσει να είναι τουριστικός προορισμός όλο το χρόνο.

Σταυροδρόμι, εμπορική ζωή, πολιτιστική κληρονομιά, κλίμα, διασκέδαση. Έχουμε όλα τα πλεονεκτήματα και δεν μπορέσαμε να τα κάνουμε ελκυστικό πακέτο. Τι έφταιξε, τι πρέπει να κάνουμε;

Πάντα ο κάθε βουλευτής, υπουργός και πρωθυπουργός ενδιαφέρονταν μόνο για το χωριό τους ή για την εκλογική τους περιφέρεια. Η Αθήνα ήταν γι’ αυτούς απλώς ένα πεδίο διορισμού των συχωριανών τους. Κι αυτός ο έρμος τόπος ξέπεσε. Τι να σου κάνει. Απόδειξη ότι επί Ολυμπιάδας έγινε μια προσπάθεια συνολική και όταν έκλεισε η αυλαία άφησαν το σκηνικό και κατέρρευσε. Στη συνέχεια στην Αθήνα παίχτηκε η τραγική παράσταση της κρίσης, με τους εμπρησμούς των ιστορικών κτιρίων… ακόμα και οι πιο ακραίοι δεν πήγαν στο χωριό τους να κάψουν κανένα σπίτι του παππού τους. Στην Αθήνα βγαίνει όλη η επιθετικότητα, δυστυχώς. Τώρα ήρθε λοιπόν η μεγάλη στιγμή να μαζευτούμε όσοι πιστεύουμε ότι πρέπει να αναδειχτεί αυτή η θαυμάσια πόλη και να εργαστούμε όλοι μαζί. Δήμος, Υπουργείο Τουρισμού και πολίτες, ο καθένας από τον τομέα του, με ένα σκοπό: όσο πιο πολλοί Αθηναίοι γίνεται να νιώσουν ότι αυτή η πόλη τους ανήκει, ότι της οφείλουν σεβασμό και πρέπει να την προστατεύουν.

Γιατί με τον Καμίνη;

Ο Καμίνης εκφράζει τη μεγάλη αλλαγή που διαφαίνεται αυτή τη στιγμή στην πολιτική. Έχει προοδευτικές πολιτικές θέσεις, είναι ανεξάρτητος κομματικά και ενώνει ένα εντυπωσιακά μεγάλο κομμάτι της αθηναϊκής κοινωνίας. Αυτό χρειαζόμαστε και κανένας άλλος δήμαρχος δεν το κατάφερε μέχρι σήμερα.

Tι είναι αυτό που σε έσπρωξε να εμπλακείς πιο ενεργά με την πολιτική; Τι σκέφτεται ένας κανονικός άνθρωπος, όταν κάνει αυτό το βήμα;

Μπορεί να αλλάξουν τα πράγματα αν όλοι όσοι δραστηριοποιούνται στην αληθινή οικονομία δεν πουν τη γνώμη τους, δεν εργαστούν για την αλλαγή της πόλης μας πρώτα, της χώρας έπειτα; Όλα τα παραπάνω που είπαμε νομίζω ότι απαντούν σαφώς σ’ αυτό το ερώτημα. Αν δεν δραστηριοποιηθούμε τώρα γι’ αυτό το σκοπό θα χάσουμε το τρένο για πάντα. Κι αυτό θεωρώ ότι είναι κοινή συνείδηση. Αποδεικνύεται από το πλήθος των απλών πολιτών που κατεβαίνουν υποψήφιοι με τους διάφορους συνδυασμούς σε όλη την Ελλάδα. Ξεκολλήσαμε από τους καναπέδες μας κι αυτό είναι πολύ θετικό.

Τι θα ήθελες να κάνεις, αν εκλεγείς; Kάποιοι άμεσοι στόχοι;

Ως Γενικός Γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας θέλω μέσα από το δημοτικό συμβούλιο να αγωνιστώ για να οριοθετηθούν σαφώς τα δικαιώματα αλλά και οι υποχρεώσεις των εμπόρων του κέντρου της Αθήνας με σκοπό την ευταξία και την αισθητική αναβάθμιση του δημόσιου χώρου.

Ένα μήνυμα που θα ήθελες να πεις στους Αθηναίους μέσω της Athens Voice;

Ότι η πόλη τούς ανήκει και να την προφυλάξουν από δήθεν προστάτες, που για ιδιοτελείς σκοπούς θέλουν την Αθήνα ξενοφοβική, μίζερη και απομονωμένη.