- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης χαρακτήρισε τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας ως την μεγάλη εκκρεμότητα του κράτους.
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης αναφέρθηκε στους βασικούς άξονες της στρατηγικής για την ψηφιακή διακυβέρνηση της χώρας, τονίζοντας ότι «ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι η μεγάλη εκκρεμότητα της χώρας».
Ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης τοποθετήθηκε σήμερα στη διαδικτυακή συζήτηση με θέμα τις ευκαιρίες για ψηφιοποίηση στην πολιτική και τις επιχειρήσεις στην εποχή του Covid-19 που διοργάνωσαν το Ίδρυμα Konrad Adenauer Ελλάδος και Κύπρου και το Ίδρυμα Hanns Seidel Αθήνας.
Όπως κατέγραψε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ξεκινώντας ο κ. Πιερρακάκης τόνισε ότι «η ΔΕΘ με τιμώμενη χώρα την Γερμανία θα είχε ως στόχο την εμβάθυνση των σχέσεων των δυο χωρών κι ειδικά για εμάς ως υπουργείο θα έδινε μια αφορμή, μια ευκαιρία καθώς αναζητούμε καλές πρακτικές από άλλες χώρες για να μπορέσουμε να τις αξιοποιήσουμε, να μιμηθούμε, να εξετάσουμε, να έρθουμε πιο κοντά σε ό,τι αφορά τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας». Όπως χαρακτηριστικά είπε ο υπουργός «υπάρχουν ομοιότητες αλλά υπάρχουν και διαφορές. Για την Γερμανία πιθανώς ο ψηφιακός μετασχηματισμός να έρχεται ως μια πάρα πολύ καλή προσθήκη σε ένα κράτος το οποίο λειτουργεί άρτια και στον χρόνο του, ενώ θα έλεγα ότι στην δική μας περίπτωση ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι η μεγάλη εκκρεμότητα του κράτους. Είναι ένα μέσο για να μπορέσουμε να λύσουμε χρόνιες παθογένειες σε ό,τι αφορά στην εξυπηρέτηση πολιτών και επιχειρήσεων από το κράτος ή και για την εσωτερική λειτουργία του κράτους». Χαρακτήρισε μάλιστα τον covid «ως ένα ιδιότυπο ψηφιακό επιταχυντή, που ήρθε αλλά στην δική μας περίπτωση δεν έφερε στο προσκήνιο πράγματα τα οποία δεν θα κάναμε έτσι κι αλλιώς. Επιτάχυνε μια στρατηγική η οποία είχε ήδη σχεδιαστεί κι είχε αρχίσει να εκτελείται με ταχύτητα. Απλώς εργαλειοποιήσαμε μια υφιστάμενη στρατηγική, την απλοποίηση του κράτους και την μείωση της γραφειοκρατίας ως μέσο καταπολέμησης του ιού και τήρησης των μέτρων κοινωνικής απόστασης. Στο πλαίσιο αυτό είδαμε το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα πολλές νέες ψηφιακές υπηρεσίες να γεννιούνται, είδαμε το gov.gr να αναδύεται, το οποίο πλέον συγκεντρώνει πάνω από 600 υπηρεσίες, ενώ έχουν προστεθεί και πάρα πολλές. Ανάμεσα σε αυτές είναι η άυλη συνταγογράφηση, τα άυλα παραπεμπτικά των εξετάσεων, η υπεύθυνη δήλωση, εξουσιοδότηση, το προσωρινό δίπλωμα οδήγησης και πολλές άλλες υπηρεσίες».
Όλα αυτά έχουν γίνει στο πλαίσιο μιας στρατηγικής η οποία έχει επτά άξονες:
1. Ψηφιακές υπηρεσίες. Μιλώντας για το gov.gr υπογράμμισε ότι «είναι σαν μια οικοδομή που έχουμε αρχίσει να χτίζουμε και διαρκώς προσθέτουμε νέες υπηρεσίες με πυξίδα το παράδειγμα της Εσθονίας, η οποία έχει ψηφιοποιήσει σχεδόν το σύνολο των αλληλεπιδράσεων πολίτη-κράτους με εξαιρέσεις όπως ο γάμος, το διαζύγιο κι η αγορά ακινήτου. Ο στόχος μας είναι να μπορέσουμε να προσεγγίσουμε κι εμείς κάτι παρόμοιο. Στο μέλλον η σχέση του πολίτη με το κράτος θα περνά από τον υπολογιστή ή το κινητό.
2. Ταυτοποίηση. «Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να έχουμε μια ασφαλή κλειδαριά για να μπορέσουμε να μπούμε σε ένα ψηφιακό δωμάτιο. Χρησιμοποιούμε ήδη διάφορους κωδικούς για να το πετύχουμε όπως του κωδικούς του φορολογικού μας συστήματος, taxis, τους κωδικούς των τραπεζών για να μπορέσουμε να έχουμε πρόσβαση με μεγαλύτερη ασφάλεια σε κάποιες υπηρεσίες. Οι νέες ταυτότητες που θα είναι στα χέρια μας σε λιγότερο από δυο χρόνια, θα έρθουν ως ο πιο ασφαλής μηχανισμός που θα μας επιτρέψει να ανεβάσουμε το επίπεδο ασφάλειας και την ποιότητα και την πολυπλοκότητα των διαδικασιών που καλούμαστε να διεκπεραιώσουμε από απόσταση» δήλωσε ο κ. Πιερρακάκης.
3. Απλούστευση των διαδικασιών. Δουλεύουμε στο πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μέσω της διαλειτουργικότητας τα διάφορα συστήματα, να ενώσουμε τις διαδικασίες έτσι ώστε ο πολίτης να χρειάζεται να κάνει μόνο μια ενέργεια.
4. Υποδομές και τηλεπικοινωνίες. «Κύριος πυλώνας στρατηγικής είναι η ανάπτυξη των δικτύων 5G, η δημοπρασία έχει ήδη δρομολογηθεί, αλλά έχουμε αναπτύξει ένα ελληνικό μοντέλο για το πώς θα αναπτυχθούν αυτά τα δίκτυα». Ο υπουργός υπογράμμισε την καινοτομία στο νέο νομοσχέδιο του Κώδικα Ψηφιακής Διακυβέρνησης, που προβλέπει ότι «τα χρήματα της δημοπρασίας θα εργαλειοποιηθούν σε ένα ποσοστό 25%, για να δημιουργηθεί ένα εξειδικευμένο Fund το οποίο θα επενδύει σε τεχνολογίες που αξιοποιούν το δίκτυο 5G. Κι άρα θα γεννηθεί ένα οικοσύστημα εταιρειών που θα μπορέσουν να συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας».
5. Ανοιχτά δεδομένα. Αξιοποίηση όλων των ανωνυμοποιημένων βάσεων δεδομένων της χώρας οι οποίες θα πρέπει να διατεθούν δωρεάν για όλους τους πολίτες
6. Δεξιότητες. Έχει ξεκινήσει η Ψηφιακή Ακαδημία Πολιτών όπου δωρεάν οι πολίτες μπορούν να αποκτήσουν ψηφιακές δεξιότητες
7. Κυβερνοασφάλεια, κυβερνοάμυνα κι η διασφάλιση των υποδομών της χώρας
Ολοκληρώνοντας ο κ. Πιερρακάκης διευκρίνισε ότι «όλα αυτά είναι προτεραιότητες, πρέπει να γίνουν γρήγορα, με πυκνότητα και σχέδιο».
Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Λεωνίδας Χριστόπουλος ανέφερε ότι το υπουργείο είχε σχεδιάσει την ψηφιακή στρατηγική και πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας με αποτέλεσμα την covid 19 περίοδο να βρεθούμε «σε θέση να ξεκλειδώσουμε όλες τις δυνατότητες κάποιων πρότζεκτ με αιχμή του δόρατος το gov.gr, η οποία εμπλουτίζεται με νέες υπηρεσίες διαρκώς. Έγινε μια μεγάλη να δώσουμε την δυνατότητα στους πολίτες να εξυπηρετούνται εξ αποστάσεως, ενώ κάναμε και μια τεράστια προσπάθεια για την τηλεργασία στο Δημόσιο». Ο κ. Χριστόπουλος μίλησε για ψηφιοποίηση πρόσθετων υπηρεσιών μεταξύ άλλων στον τομέα της δικαιοσύνης, στον χώρο των επιχειρήσεων αλλά και στον τομέα των μεταφορών στο άμεσο χρονικό διάστημα.
Από την πλευρά του, ο Florian Nöll, μέλος του Συμβουλίου Καινοτομίας στη γερμανική Καγκελαρία χαρακτήρισε την covid 19 περίοδο ως «πρόκληση», ενώ τόνισε ότι «ο ψηφιακός μετασχηματισμός δίνει ευκαιρίες για την κοινωνία» και μίλησε για δυσκολίες που αντιμετώπισαν με την τηλεργασία οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα στην Γερμανία.
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Από 18 Δεκεμβρίου σε ισχύ το «Καλάθι του Αϊ-Βασίλη»
Δεν υπάρχει χειρότερη κατάντια από την ανοικτή «διαπαιδαγώγηση» της κοινωνίας στην παρανομία και στον χρηματισμό. Η κυβέρνηση έχει ευθύνη και πρέπει να την αναλάβει
«Τεράστια ανοησία ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας καταρρέει», τόνισε ο υπουργός Υγείας
Ο Άδωνις Γεωργιάδης προσπάθησε να ηρεμήσει τα πνεύματα, ενώ το ΚΚΕ καταδίκασε τη στάση της κ. Κωνσταντοπούλου
Απευθυνόμενη στην αντιπολίτευση, η πρώην υπουργός είπε ότι πρέπει να αλλάξουν το αφήγημά τους
Για το 2025 ο προϋπολογισμός του υπουργείου ανέρχεται σε 575 εκατομμύρια ευρώ
Τι ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης
Όσα δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος, Σωκράτης Φάμελλος
Νέα δεδομένα αναμένεται να ισχύσουν για τους μοτοσικλετιστές
Νέα στρατηγική και φιλοσοφία στις Ένοπλες Δυνάμεις
Νέα οχήματα για το Πυροσβεστικό Σώμα και άλλους φορείς της Πολιτικής Προστασίας
Ποιες οι προθεσμίες καταχώρισης παραστατικών
Διαδέχεται τον Απόστολο Τζιτζικώστα
Τι λέει ο υπουργός Εξωτερικών για το Κυπριακό και τη Συρία
«Εμείς δεν θα κάνουμε πολιτική για τις καρέκλες» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ
Δείτε αναλυτικά ποιοι φορείς προχωρούν σε πληρωμές μέχρι τις 23 Δεκεμβρίου
Αύριο η αντιπαράθεση πρωθυπουργού και πολιτικών αρχηγών
Tι είπε για την Ζώη Κωνσταντοπούλου
Tι αναφέρει το ρεπορτάζ του πρακτορείου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.