Πολιτικη & Οικονομια

Μητσοτάκης: Δεν μπορούσαμε να μείνουμε σε αιώνιο lockdown

«Παράνοια η άρνηση της μάσκας»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κυριάκος Μητσοτάκης
Κυριάκος Μητσοτάκης © EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Στη Βουλή διεξάγεται η συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού στην Ελλάδα.- Στο βήμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ξεκίνησε η προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στην Ολομέλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου για τις συνέπειες της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο βήμα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης

«Από τις 26 Φεβρουαρίου, που ταυτοποιήθηκε επίσημα το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα, πέρασαν 195 μέρες, έγιναν πολλά. Η κυβέρνηση ενεργοποίησε ένα τολμηρό σχέδιο, στηριγμένο στις οδηγίες των επιστημόνων. Παρά τις πρώτες αντιδράσεις, προχωρήσαμε γρήγορα σε πολύ αυστηρούς περιορισμού, που έφεραν αποτέλεσμα, είπε στην εισαγωγική τοποθέτησή του στη Βουλή ο πρωθυπουργός, στο πλαίσιο της συζήτησης προ ημερησίας διατάξεως που διεξάγεται μετά από πρωτοβουλία της προέδρου του ΚΙΝΑΛ, Φώφης Γεννηματά, σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, με θέμα τα προβλήματα που δημιουργεί η έξαρση της πανδημίας στη δημόσια υγεία, στην οικονομία και στους εργαζόμενους, καθώς και την έναρξη του νέου σχολικού έτους» ανέφερε ο πρωθυπουργός στην αρχή της ομιλίας του και συνέχισε:

«Ενισχύσαμε το ΕΣΥ κι επεξεργαστήκαμε ένα ευρώ και ευέλικτο πρόγραμμα για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που πλήτονται από την πανδημία. 

Η ελληνική Πολιτεία απευθύνθηκε με ειλικρίνεια στους πολίτες, καλώντας τους να βαδίσουν τον δρόμο της ευθύνης.

Η Ελλάδα έγινε διεθνές παράδειγμα για την άμυνά της απέναντι στο πρώτο κύμα της υγειονομικής κρίσης» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ζήτησε δε από τους πολιτικούς αρχηγούς να αποφύγουν σήμερα την αντιπαράθεση για το συγκεκριμένο θέμα συζήτησης, σημειώνοντας πως «ο κορωνοϊός δεν προσφέρεται για εύκολες ρητορικές κορόνες. Σήμερα προέχει η αλήθεια και η κοινή δράση» είπε.

Με τη βοήθεια όλων, καταφέραμε να αποφύγουμε εκατόμβες που στοιχειώνουν άλλα κράτη. Βάλαμε ισχυρά φρένα στα φαινόμενα ανεξέλεγκτης διάδοσης του ιού, είπε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση συγκριτικά με άλλες, μεγάλες, ευρωπαϊκές χώρες.

Όπως επισήμανε, τις τελευταίες 7 μέρες τα στοιχεία δείχνουν και πάλι μία ισορροπία, ενδεχομένως και μια μικρή μείωση. Δεν είναι, όμως, αιτία εφησυχασμού, ξεκαθάρισε.

Ο κ. Μητσοτάκης απηύθυνε παράκληση στην αντιπολίτευση να μην επιτρέψουν στους εαυτούς τους να μετατραπεί η συζήτηση σε μια άγονη κομματική διαμάχη. «Κοινός μας στόχος είναι η προστασία της ζωής και η διαχείριση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας», είπε.

«Μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι ότι οι αποφάσεις παίρνονται με βάση τα πορίσματα της επιστήμης και οι συνθήκες είναι σύνθετες και δυναμικές», είπε ο πρωθυπουργός.

Αναφέρθηκε στους αρνητές της μάσκας και μίλησε για μικρές μειοψηφίες ανορθολογισμού που αγγίζει τα όρια της παράνοιας.  Η μάσκα είναι το πιο σίγουρο και αποδεδειγμένο μέσο για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και τους γύρω μας, είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Ο κορωνοϊός είναι μια επικίνδυνη αρρώστια και δεν μπορεί κάποιος να την πάρει αψήφιστα. Είναι θανατηφόρα», είπε ο κ. Μητσοτάκης. «Δεν αφήνουμε κανένα κρούσμα ορφανό», είπε ακόμα.

Θα ακολουθήσουν οι αγορεύσεις των προέδρων των κοινοβουλευτικών κομμάτων και ενός ή δύο υπουργών. Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί, χωρίς να διεξαχθεί ψηφοφορία, σε μία συνεδρίαση.

Δείτε την ομιλία του πρωθυπουργού:

 

 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ