Πολιτικη & Οικονομια

Συνεχίζουν να κερδίζουν έδαφος οι ηλεκτρονικές συναλλαγές

Τι καταγράφει η έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου για τον COVID- 19

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
pos.jpg
POS © EUROKINISSI

Στο οικονομικό σκέλος, το Παρατηρητήριο για τον κορωνοϊό επισημαίνει την συνέχιση της σημαντικής αύξησης του όγκου ηλεκτρονικών συναλλαγών

Συνεχίζουν να κερδίζουν έδαφος οι ηλεκτρονικές συναλλαγές όπως καταγράφει το Παρατηρητήριο για τον COVID-19 το οποίο εκτός από τις υγειονομικές εξελίξεις καταγράφει και την οικονομική δραστηριότητα. 

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο η αξία των συναλλαγών αυξάνεται για τρίτο συνεχόμενο μήνα, αν και με επιβραδυνόμενο ρυθμό, κατά 1,1% το πρώτο μισό του Αυγούστου έναντι ενίσχυσης κατά 3,4% τον Ιούλιο και 10% τον Ιούνιο.

Την ίδια στιγμή, η  εξέλιξη των καταναλωτικών δαπανών με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων, η περίοδος 23 Μαρτίου – 20 Αυγούστου καταγράφει μείωση -12,2% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή.

Ειδικότερα, ο ρυθμός μείωσης τις τρεις πρώτες εβδομάδες του Αυγούστου (-5,4%) κατέγραψε επιβράδυνση σε σύγκριση με την εικόνα του Ιουλίου (-8,6%).

Αναλυτική η 12η έκθεση πρόοοδου του Παρατηρητηρίου όσον αφορά την οικονομία:

Όσον αφορά τους πρόδρομους δείκτες οικονομικής δραστηριότητας, η μέση ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα υποδεικνύει αύξηση 2% την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου, μείωση 9% την δεύτερη εβδομάδα και μηδενική μεταβολή την τρίτη εβδομάδα και συνολικά μέση πτώση -2,3% τις τρεις πρώτες εβδομάδες του μήνα. Για το ίδιο διάστημα, σε χώρες με παρόμοια χαρακτηριστικά, όπως η Πορτογαλία, Ισπανία και Ιταλία τα ποσοστά μεταβολής ήταν +2,3%, -1,7% και -4% αντίστοιχα. Συνολικά, στο διάστημα από τις αρχές Μαρτίου έως τις 21 Αυγούστου, η μέση μείωση στην Ελλάδα ανήλθε σε -7% έναντι -5,9% του Ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Η μικρή σταδιακή ανάκαμψη στον αριθμό επιβατών τόσο των διεθνών όσο και των εσωτερικών πτήσεων που παρατηρήθηκε τον Ιούλιο επιταχύνθηκε στις πρώτες τρεις εβδομάδες του Αυγούστου, αν και ο ρυθμός την τρίτη εβδομάδα ήταν χαμηλότερος αυτού των πρώτων δύο εβδομάδων. Συγκεκριμένα, ο μέσος όρος του αριθμού των επιβατών εσωτερικών πτήσεων αυξήθηκε κατά 23,1% τον Αύγουστο σε σύγκριση με τον Ιούλιο, ενώ ο αριθμός των επιβατών διεθνών πτήσεων κατέγραψε μεγαλύτερη ενίσχυση κατά 48,7%. Σε απόλυτα νούμερα, ο μέσος ημερήσιος αριθμός επιβατών εσωτερικών και εξωτερικών πτήσεων ανήλθε σε 15,907 και 23,614 αντίστοιχα τις πρώτες τρεις εβδομάδες του Αυγούστου, καταγράφοντας μείωση 46,6  και 65,8% αντίστοιχα σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Ο όγκος ηλεκτρονικών συναλλαγών συνεχίζει να ενισχύεται με ισχυρό διψήφιο ρυθμό για τέταρτο συνεχόμενο μήνα (+32,2% το πρώτο μισό του Αυγούστου έναντι +31,9% τον Ιούλιο, +33,9% τον Ιούνιο και +22,2% τον Μάιο). Συνολικά, στο διάστημα Μάρτιος – μέσα Αυγούστου, ο όγκος ηλεκτρονικών συναλλαγών εμφάνισε μέση αύξηση 21,9%, με τάση επιτάχυνσης μετά τον Μάιο και την σταδιακή άρση του lockdown. Παράλληλα, η αξία των συναλλαγών αυξάνεται για τρίτο συνεχόμενο μήνα, αν και με επιβραδυνόμενο ρυθμό, κατά 1,1% το πρώτο μισό του Αυγούστου έναντι ενίσχυσης κατά 3,4% τον Ιούλιο και 10% τον Ιούνιο. Συνολικά, στο διάστημα Μάρτιος – μέσα Αυγούστου, η αξία συναλλαγών καταγράφει μικρό ρυθμό αύξησης +1,1%.

Οι πληρωμές μέσω του συστήματος ΔΙΑΣ στο δημόσιο εμφανίζουν συνολικά μείωση σε σχέση με πέρυσι για το διάστημα από 23 Μαρτίου έως 13 Αυγούστου, με την εικόνα των δύο πρώτων εβδομάδων του Αυγούστου να εμφανίζει παρόμοιες τάσεις με αυτές που είχαν καταγραφεί τον Ιούλιο.

Όσον αφορά την εξέλιξη των καταναλωτικών δαπανών με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων, η περίοδος 23 Μαρτίου – 20 Αυγούστου καταγράφει μείωση -12,2% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή. Ειδικότερα, ο ρυθμός μείωσης τις τρεις πρώτες εβδομάδες του Αυγούστου (-5,4%) κατέγραψε επιβράδυνση σε σύγκριση με την εικόνα του Ιουλίου (-8,6%).

Το πλήθος διασαφήσεων για εισαγωγές εμπορευματοκιβωτίων ως ένας πρόδρομος δείκτης ζήτησης βελτιώθηκε στη συνέχεια και συγκεκριμένα η μείωση περιορίστηκε σε -35,2% τον Μάιο, σε -26,8% τον Ιούνιο και περαιτέρω σε -15,4% τον Ιούλιο και σε -12,3% τις πρώτες τρεις εβδομάδες του Αυγούστου. Αντίθετα, μικτές τάσεις καταγράφονται στο ρυθμό μείωσης των εξαγωγών που ανήλθε σε -20,9% τον Ιούνιο, αυξήθηκε σε -27,4% τον Ιούλιο και υποχώρησε σε -21,3% τις πρώτες τρεις εβδομάδες του Αυγούστου.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ  

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ