Πολιτικη & Οικονομια

Ησυχία! Δικαιοσύνη και Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κοιμούνται

Γιατί λειτουργούν ανενόχλητες όλες αυτές οι σελίδες που διαχειρίζονται απατεώνες και ακολουθούν ηλίθιοι στο face το book

41586-784579.jpg
Μάνος Βουλαρίνος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
tired-1331407_1920.jpg

Ο Μάνος Βουλαρίνος γράφει για μια χώρα που η παραβατικότητα είναι τρόπος ζωής και η αδιαφορία Δικαιοσύνης και Αστυνομίας δημοκρατική κατάκτηση.

Πριν από λίγα χρόνια ένας συμπολίτης έφτιαξε μια σελίδα στο face τo book και την ονόμασε «Γέροντας Παστίτσιος». Σ’ αυτή τη σελίδα σατίριζε την Εκκλησία και τη θρησκοληψία. Δεν έκανε τίποτα που να βάζει σε κίνδυνο τη ζωή ή την υγεία κάποιου, δεν συκοφαντούσε, δεν έγραφε επικίνδυνα ψέματα. Ενοχλούσε όμως  τους χριστιανοταλιμπάν της χώρας. Αυτή η ενόχληση ήταν αρκετή για τον εισαγγελέα και τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και ο συμπολίτης που έμεινε γνωστός ως Παστίτσιος συνελήφθη και καταδικάστηκε. Η σελίδα φυσικά κατέβηκε από το face το book και Δικαιοσύνη και Αστυνομία έστειλαν το μήνυμά τους: η προστασία της θρησκοληψίας και των ευαισθησιών των θρησκόληπτων, είναι η πρώτη προτεραιότητα τους ελληνικού κράτους.

Και σίγουρα βρίσκεται πολύ πιο μπροστά από την προστασία της δημόσιας υγείας (και της οικονομίας που όπως πια σχεδόν όλοι έχουμε καταλάβει πάει μαζί με την υγεία).

Η δημόσια υγεία που μπορεί να έχει νόμους που την προστατεύουν από παράφρονες και απατεώνες, αλλά δεν έχει ανθρωπους που να ενδιαφέρονται να επιβάλλουν τους νόμους αυτούς. Στο κάτω-κάτω η δημόσια υγεία, όπως και η οικονομία, δεν έχουν τόση σημασία όσο η ενόχληση ενός παπά ή ενός φανατικού πιστού.

Αν είχαν δεν θα λειτουργούσαν ανενόχλητες όλες αυτές οι σελίδες που διαχειρίζονται απατεώνες και ακολουθούν ηλίθιοι στο face το book. Δεν θα μπορούσαν να σταθούν γκρουπάκια μέσα από τα οποία διαδίδονται ανοησίες που μπορεί να στοιχίσουν ανθρώπινες ζωές και μια ακόμα αύξηση του ποσοστού της οικονομικής ύφεσης. Αν η δημόσια υγεία και η οικονομία είχαν αξία για τις διωκτικές και δικαστικές αρχές δεν θα μπορούσε κάποιος επωνύμως να κυκλοφορεί βίντεο στο οποίο να καταγγέλεται η πανδημία ως κυβερνητική συνωμοσία και η χρήση μάσκας ως θανατηφόρα.

Αλλά μπορεί.

Υπάρχει ένα βίντεο στο You το Tube στο οποίο ένας συμπολίτης, με το όνομα και το επώνυμο του, μιλά τηλεφωνικά με μια κυρία που παριστάνει τη νοσοκόμα (εννοείται δεν λέει νοσοκομείο). Στο τηλεφώνημα η δήθεν νοσοκόμα καταγγέλει την «απάτη του κορωνοϊού» την οποία έχει στήσει η κυβέρνηση σε συνεργασία με τις φιλοκυβερνητικές διοικήσεις των νοσοκομείων. Το βίντεο αυτό έχει ανέβει εδώ και πολλές μέρες, έχει ήδη φτάσει τα 800.000 views και συνεχίζει ανενόχλητο. Όσο ανενόχλητος συνεχίζει και ο δημιουργός του.  

Προφανώς οι περισσότεροι που το είδαν καταλαβαίνουν ότι δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια παπαριά με πιθανό σκοπό την περαιτέρω εξάπλωση του κορωνοϊού. Την αύξηση των κρουσμάτων, των θανάτων και την συνεπαγόμενη οικονομική καταστροφή. Ο τρόπος που μιλάει άλλωστε η δήθεν νοσοκόμα (ίδιος με τον τρόπο των κυριών που «αυθορμήτως» τηλεφωνούν σε μεσημεριανές εκπομπές για να πουν τα ερωτικά τους προβλήματα) προδίδει την κατασκευή.

Αλλά το βίντεο το βλέπουν και ψεκασμένοι. Το βλέπουν και άνθρωποι που έχουν τόσο χαμηλή αυτοεκτίμηση, άνθρωποι που νιώθουν τόσο μειονεκτικά, που είναι ικανοί να πιστέψουν κάθε ηλιθιότητα προκειμένου να νιώσουν κάπως ανώτεροι από «τα πρόβατα που πιστεύουν ό,τι τους λένε». Το βλέπουν και απλώς βλάκες. Και το πιστεύουν. Και μπορεί να είναι μερικές δεκάδες χιλιάδες, αλλά μερικές δεκάδες χιλιάδες από δω μερικές δεκάδες χιλιάδες από εκεί, η κρίσιμη μάζα που αρκεί για να τινάξει τα πάντα στον αέρα δημιουργείται. Με την ανοχή της Δικαιοσύνης και της Αστυνομίας.

Με λίγα λόγια, στην Ελλάδα θα συλληφθείς και θα καταδικαστείς αν κοροϊδεύεις πρόσωπα και καταστάσεις που μάλλον ανήκουν στη σφαίρα του φανταστικού, αλλά κανείς δεν προκειται να σε εμποδίσει να ανεβάσεις ένα βίντεο όπου θα καλείς τους πολίτες να αποπειραθούν να σκοτώσουν συμπολίτες τους (γιατί αυτό ακριβώς κάνει η προτροπή για τη μη τήρηση των μέτρων) ή θα εξηγείς τις ευεργετικές συνέπειες της κατάπωσης ναφθαλίνης από παιδιά. Το ότι η σχετική νομοθεσία υπάρχει προφανώς δεν σημαίνει τίποτα για μια χώρα που η παραβατικότητα είναι τρόπος ζωής και η αδιαφορία Δικαιοσύνης και Αστυνομίας δημοκρατική κατάκτηση (με εξαίρεση τις ευαισθησίες της Εκκλησίας).  

Καταλαβαίνω ότι ο ύπνος είναι γλυκό πράγμα. Καταλαβαίνω πως για την Ελληνική Δικαιοσύνη και την Ελληνική Αστυνομία ο ύπνος αυτός διακόπτεται μόνο για πολύ σημαντικά πράγματα όπως είναι η σάτιρα της θρησκοληψίας. Αλλά ίσως θα μπορούσαν να κάνουν μια εξαίρεση και για την διάδοση ψευδών ειδήσεων που βάζουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Ίσως θα πρέπει κι εκείνοι να συνειδητοποιήσουν αυτό που φαίνεται πως ούτε οι αρμόδιοι υπουργοί δεν είναι σε θέση να καταλάβουν: η παραδοσιακή ανεπάρκεια τους αυτήν την περίοδο δεν είναι πια ενοχλητική ως συνήθως. Είναι θανάσιμα επικίνδυνη. Και μπράβο της. Και συγγνώμη αν τους ξυπνήσαμε με τις φωνές μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ