Πολιτικη & Οικονομια

Νίκος Χρυσόγελος

«Ευρώπη, το κοινό μας σπίτι»

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
ΤΕΥΧΟΣ 481
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
67403-149937.jpg

Συνέντευξη του Νίκου Χρυσόγελου, στην Athens Voice.

Ο Νίκος Χρυσόγελος, από τους κύριους εκφραστές του Πράσινου Κινήματος στην Ελλάδα, απευθύνεται μέσω της A.V στους πολίτες εκείνους που από την οργή πέρασαν στη συνειδητή διάθεση να αλλάξουν δημιουργικά την κατάσταση. Μιλάει για το διακύβευμα των ευρωεκλογών, για την αποχώρησή του από τους Ο.Π. και τη δημιουργία των ΠΡΑΣΙΝΩΝ - Αλληλεγγύη, Δημιουργία, Οικολογία. Εξακολουθεί να θεωρεί την Ευρώπη το κοινό μας σπίτι και προωθεί την ιδέα της δημοκρατικής, κοινωνικής, αλληλέγγυας και πράσινης Ευρώπης. Τέλος δηλώνει ανακουφισμένος που δεν έχασε την ψυχή του στην πολιτική.

Υπάρχει διάχυτη ανησυχία για μεγάλη αποχή από τις ευρωεκλογές και αύξηση των ευρωσκεπτικιστών. Τι συνέπειες μπορεί να υπάρξουν για το μελλοντικό ρόλο του ευρωκοινοβουλίου;

Η ψήφος στις ευρωεκλογές δεν είναι «χαλαρή». Το δίλημμα είναι ποια Ευρώπη θέλουμε, όχι αν θα νικήσει ο Σαμαράς ή ο Τσίπρας. Ποια πολιτική θα κυριαρχήσει στο Ευρωκοινοβούλιο που συν-νομοθετεί σε θέματα που επηρεάζουν την καθημερινότητά μας. Η αποχή αποτελεί σύμμαχο ευρωσκεπτικιστών, εθνικιστών και υπερασπιστών της λιτότητας, που αντιτάσσονται σε κάθε προσπάθεια κοινωνικής, περιβαλλοντικής και κλιματικής προστασίας. Μισούν κάθε ιδέα αλληλεγγύης. Και όμως, δύο ελληνικά κόμματα (ΛΑΟΣ, ΑΝΕΛ) έχουν δηλώσει ότι θα εντάσσονταν σε μια τέτοια ομάδα. Όσο μεγαλύτερη είναι η αδιαφορία των πολιτών, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η οπισθοχώρηση των κοινωνικών πολιτικών. Αν κάποιοι κάνουν μπάχαλο το Ευρωκοινοβούλιο δεν θα υπάρξουν λύσεις για τους άνεργους, τους κοινωνικά αποκλεισμένους, όσους βρίσκονται στα όρια της φτώχειας. Αν θέλουμε να γίνει καλύτερο το κοινό μας σπίτι, συμμετέχουμε στις ευρωεκλογές και ψηφίζουμε τις δυνάμεις που προωθούν την ιδέα της δημοκρατικής, κοινωνικής, αλληλέγγυας, πράσινης Ευρώπης.

Παρότι μια δεύτερη θητεία σας στο ευρωκοινοβούλιο με το ψηφοδέλτιο των Ο.Π. ήταν σίγουρη, προτιμήσατε να αποχωρήσετε και να ιδρύσετε τους Πράσινους - Αλληλεγγύη, Δημιουργία, Οικολογία. Γιατί;

Η αποχώρηση από τους Ο.Π. δεν ήταν ούτε ευχάριστη, ούτε εύκολη. Ήταν, όμως, αναπόφευκτη. Παρά τις αποφάσεις συνεδρίων, ένας πελατειακός, καιροσκοπικός μηχανισμός επιβάλλεται, χωρίς να υπάρχει ενδιαφέρον για κοινωνική και πολιτική παρέμβαση. Τα κόμματα δεν είναι αυτοσκοπός. Αν δεν εκφράζουν τις αξίες για τις οποίες ιδρύθηκαν, πρέπει να ξεπερνώνται. Οι Πράσινοι δεν διεκδικούμε ένα μέρος των Ο.Π., αλλά συνθέτουμε μία νέα πολιτική που υπερβαίνει παλαιότερα σχήματα. Απευθυνόμαστε σε εκείνους τους κριτικούς πολίτες που από την οργή έχουν περάσει στη συνειδητή διάθεση να αλλάξουν δημιουργικά την κατάσταση. Δεν θα γινόμουν επαγγελματικό κομματικό στέλεχος για να έχω «δουλίτσα». 2,5 χρόνια στο Ευρωκοινοβούλιο δούλεψα με την κοινωνία των πολιτών. Συνειδητά αρνήθηκα να φτιάξω κομματικό στρατό, να καλλιεργήσω πελατειακές σχέσεις. Δεν πήρα αυτοκίνητο ή οδηγό, δεν ταξίδευα πρώτη θέση. Ενίσχυα με το μισό μισθό μου δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης. Δεν θα άλλαζα στάση ζωής για να επανεκλεγώ. Όλα φυσικά έχουν ένα τίμημα. Ως Πράσινοι δεν έχουμε κρατική χρηματοδότηση. Ε, και; Δεν χρωστάμε σε κανέναν, δεν έχουμε εξαρτήσεις. Δεν μας παίζουν τα μεγάλα συμφέροντα, μας ικανοποιεί όμως ότι δίνουμε έναν ωραίο αγώνα, όλοι και όλες όσοι συμμετέχουμε στο ευρωψηφοδέλτιο. Νιώθω τεράστια ανακούφιση που δεν έχασα την ψυχή μου στην πολιτική.

Για άλλη μια φορά βλέπουμε στελέχωση ψηφοδελτίων με κριτήριο όχι τις ικανότητες των υποψηφίων αλλά τη φήμη τους. Τα περισσότερα κόμματα στερούνται προγράμματος και προτάσεων για Ευρώπη και Ελλάδα. Για να καλύψουν το κενό πολιτικής καταφεύγουν σε επικοινωνιακούς τακτικισμούς. Μια κρίση που γιγαντώθηκε εξαιτίας της ανικανότητας του πολιτικού συστήματος δεν θα αντιμετωπιστεί με επικοινωνιακούς σχεδιασμούς. Χρειάζονται πολιτικές που μπορούν να προσφέρουν λύσεις. Οι Πράσινοι επιδιώκουμε να έρθουν στο προσκήνιο νέες κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις, με όραμα, δημιουργικές ιδέες, εμπειρία και πολιτικές προτάσεις. Είμαστε το πιο νεανικό ψηφοδέλτιο, 11 από τα 42 άτομα της λίστας είναι κάτω των 35, ενώ το 43% είναι γυναίκες. Έχουμε πολιτική άποψη και πρόγραμμα που εκφράζει τη γόνιμη σύνθεση της κοινωνικής, αυτοδιοικητικής και ευρωπαϊκής εμπειρίας. Θέλουμε να εκπροσωπηθούμε στο Ευρωκοινοβούλιο, αλλά σε κάθε περίπτωση θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για το δημόσιο συμφέρον.

Η Ευρώπη αλλάζει και αλλάζει ερήμην μας. Ακούμε συνθήματα, αλλά δεν ακούμε πολιτικές προτάσεις. Επιγραμματικά θα μας πείτε την πολιτική πρόταση των Πράσινων;

Η πρότασή μας αφορά στη δημιουργία 250.000 θέσεων εργασίας σε πράσινους και κοινωνικούς τομείς, μέσα από μικρομεσαίες και κοινωνικές επιχειρήσεις, αξιοποιώντας ευρωπαϊκούς πόρους, καινοτόμες προσεγγίσεις, εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης, αλλά και την προσφορά κοινωνικής αλληλεγγύης και τις πρωτοβουλίες πολιτών. Λέμε κανένας άνθρωπος να μη στερείται ποιοτική διατροφή, πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, κοινωνική προστασία, εκπαίδευση και αξιοπρεπή διαβίωση. Η εξάλειψη του κοινωνικού αποκλεισμού και της φτώχειας δεν είναι σύνθημα, για μας είναι καθημερινή πρακτική. Έχουμε προτάσεις για το χρέος, την πολιτική για νέους και την οικονομία. Οραματιζόμαστε μια κοινωνική Ελλάδα και Ευρώπη με περισσότερη δημοκρατία, λιγότερες ανισότητες, εξασφαλισμένα δικαιώματα, προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς. Επιδιώκουμε να εκφράσουμε όσους πιστεύουν ότι είναι η ώρα για μια διαφορετική, δημιουργική πολιτική, όχι για καταστροφικές ή επικοινωνιακές στρατηγικές, χωρίς πολιτική πρόταση.

Θα ήθελα ένα σύντομο απολογισμό της θητείας σας στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ως ευρωβουλευτής των Πράσινων αγωνίστηκα για την προβολή στο Ευρωκοινοβούλιο των επιπτώσεων των πολιτικών λιτότητας στην Ελλάδα, την ενίσχυση των πολιτικών για τους νέους, την προώθηση ενός διαφορετικού αναπτυξιακού μοντέλου, την προστασία των δικαιωμάτων, την αποτελεσματικότερη απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, την προώθηση των πράσινων επαγγελμάτων και της κοινωνικής οικονομίας, το πρασίνισμα των Ευρωπαϊκών Ταμείων, την προετοιμασία των περιφερειών για την επόμενη προγραμματική περίοδο, την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας και τη διασφάλιση των δημοσίων αγαθών. Η δουλειά αυτή δεν περιορίστηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά ήταν συνεχής μέσα στην κοινωνία, σε όλες τις περιφέρειες, μια διαρκής προσπάθεια διαλόγου, συνεργασίας και ενημέρωσης. Δείτε τον απολογισμό 2,5 χρόνων στο Ευρωκοινοβούλιο www.chrysogelos.gr και τις προτάσεις μας www.prasinoi.gr.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.