Πολιτικη & Οικονομια

Νέο τηλεφώνημα του Ντόναλντ Τραμπ σε Κυριάκο Μητσοτάκη

Για να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
kiriakos-mitsotakis-neo-tilefonima-donald-trump.jpg
Κυριάκος Μητσοτάκης © EUROKINISSI/ΓΡ.ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/EUROKINISSI

Νέα τηλεφωνική επικοινωνία του Ντόναλντ Τραμπ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη - Το δεύτερο τηλεφώνημα που έγινε μετά τη συνομιλία του Αμερικανού προέδρου με Ερντογάν.

Έντονη κινητικότητα στα ελληνοτουρκικά, καθώς γνωστοποιήθηκε πως έγινε νέο τηλεφώνημα του Ντόναλντ Τραμπ στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, δεσμεύοντας την Πέμπτη 27 Αυγούστου 2020 με νέα παράνομη NAVTEX θαλάσσια περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Η Ελλάδα απάντησε με αντι-NAVTEX, ενημερώνοντας ότι πρόκειται για μια ακόμα παράνομη δέσμευση θαλάσσιας περιοχής προκειμένου να πραγματοποιήσει έρευνες το Oruc Reis και κάλεσε τους ναυτιλλομένους να αγνοήσουν αυτήν την τουρκική ΝΑVTEX. Παράλληλα, διπλωματικές πηγές στην Ελλάδα ανέφεραν με νόημα για τη νέα τουρκική NAVTEX: «Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ποιος επιθυμεί την αποκλιμάκωση και ποιος όχι. Ποιος καλεί προσχηματικά σε διάλογο και ποιος τον εννοεί πραγματικά».

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη 27 Αυγούστου 2020 ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε τηλεφωνήσει στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ ακολούθησε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στο επίκεντρο των συζητήσεων, όπως έγινε γνωστό, βρέθηκε η κρίση με την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο και η ανάγκη να υπάρξει εκτόνωση.

Ντόναλντ Τραμπ και Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησαν για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να θέτει το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων, υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία συνεχίζει τις αποσταθεροποιητικές ενέργειες στην περιοχή, θέτοντας σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα και δοκιμάζοντας τη συνοχή του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με τον Αλέξη Παπαχελά, ο οποίος μίλησε την Πέμπτη 27 Αυγούστου 2020, στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ πραγματοποίησε και δεύτερη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό, μετά και το τηλεφώνημα που είχε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Τι συζήτησαν στο τηλέφωνο Ντόναλντ Τραμπ και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Μετά την τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Ντόναλντ Τραμπ συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση από το γραφείο του Τούρκου προέδρου στην Άγκυρα, οι δύο ηγέτες συνομίλησαν για διμερή και περιφερειακά θέματα, ενώ υπήρξε αναφορά και στην κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Ερντογάν υποστήριξε ότι η Τουρκία δεν δημιουργεί αστάθεια στην Ανατολική Μεσόγειο, δηλώνοντας ότι η χώρα του έχει αποδείξει πως τάσσεται υπέρ της μείωσης των εντάσεων και του διαλόγου για την επίλυση των διαφορών που υπάρχουν με την Ελλάδα.

Τουρκικά δημοσιεύματα ανέφεραν ότι ο Ερντογάν είπε στον Τραμπ πως η Ελλάδα φταίει για την κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο και του ζήτησε να στραφεί στην Αθήνα προκειμένου να υπάρξει εκτόνωση.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ