Πολιτικη & Οικονομια

Νέα τουρκική Navtex για την παράταση των εργασιών του Oruc Reis

Περιλαμβάνει και περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Oruc Reis © EPA/TURKISH DEFENCE MINISTER
Oruc Reis © EPA/TURKISH DEFENCE MINISTER

Το Oruc Reis θα βρίσκεται στην Ανατολική Μεσόγειο τουλάχιστον έως την 1η Σεπτεμβρίου σύμφωνα με τη νέα τουρκική Navtex

Την παράταση των εργασιών του Oruc  Reis στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά σε διαφορετική περιοχή απ' αυτή που βρίσκεται τώρα, άνακοίνωσε σήμερα το μεσημέρι η Άγκυρα με νέα NAVTEX.

Η νέα NAVTEX, που εκτός από το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis αφορά και τα συνοδευτικά Ataman και Cengizhan τίθεται σε ισχύ από σήμερα, 27 Αυγούστου έως την 1η Σεπτεμβρίου. 

Η νέα Navtex περιλαμβάνει ένα νέο τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και της κυπριακής ΑΟΖ, ξεκινώντας ακριβώς από το σημείο που οριοθετείται το ανατολικό άκρο της συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο.

Οι συντεταγμένες της είναι οι εξής:

TURNHOS N/W : 1085/20

MEDITERRANEAN SEA

1. SEISMIC SURVEY, BY R/V ORUÇ REİS, ATAMAN AND CENGİZHAN BETWEEN 27 AUG-01 SEP 20 IN AREA BOUNDED BY;

33 55.00 N - 027 59.77 E

34 12.28 N - 028 00.12 E

35 12.12 N - 030 22.15 E

34 58.25 N - 030 31.50 E

34 18.58 N - 028 55.57 E

6 NM BERTH REQUESTED.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ  δήλωσε στο πρακτορείο Anadolu πως «είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα και τα δικαιώματά μας.

Έχουμε και τη δύναμη και τη θέληση γι’ αυτό και το επαναλαμβάνουμε και σήμερα. Θα συνεχίσουμε τις σεισμικές έρευνες όσο χρειαστεί μέχρι ολοκληρωθούν όλες οι έρευνες. Δεν υπάρχει κάποιο χρονικό όριο ή περιορισμός. Εμείς ασκούμε τα δικαιώματα μας, κάνουμε συγκεκριμένες τεχνολογικές εργασίες εκεί. Για όσο χρειαστεί εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε τις έρευνες. Το υπουργείο Ενέργειας κάνει τις εργασίες κι εμείς ως Ένοπλες δυνάμεις είμαστε εκεί. Δεν έχει καμία διακοπή».

Παράλληλα, χαρακτήρισε «παράλογη» την επέκταση των χωρικών υδάτων από την Ελλάδα, ενώ αναφορικά με τις ναυτικές ασκήσεις της Τουρκίας τόνισε ότι «οι Νavtex θα συνεχιστούν μέχρι να τελειώσουν οι έρευνες» λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν θα παραχωρήσουμε ούτε μια σταγόνα νερού» και προειδοποιώντας πως «οποιαδήποτε παρενόχληση κατά των συμφερόντων μας θα έχει τίμημα».

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ