Πολιτικη & Οικονομια

Κώστας Μπακογιάννης

«Υπήρξα μεγάλος βραχνάς για τους υπουργούς»

4939-198868.jpg
Ευτύχης Παλλήκαρης
ΤΕΥΧΟΣ 481
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
67390-149909.jpg

Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης σε μια συνέντευξη στον Ευτύχη Παλλήκαρη.

«Ως δήμαρχος Καρπενησίου υπήρξα μεγάλος βραχνάς για τους υπουργούς» λέει ο Κώστας Μπακογιάννης, υποψήφιος περιφερειάρχης Στερεάς, που θεωρεί ότι όταν οι επιλογές της κεντρικής εξουσίας υπηρετούν το συμφέρον της Περιφέρειας, οφείλεις να βρίσκεσαι δίπλα και όπου όχι, να είσαι απέναντι. Αποδέχεται την πρόκληση της υποψηφιότητα στην Περιφέρεια, λέγοντας ότι «η αλλαγή έρχεται πάντα από τα κάτω προς τα πάνω».

Γιατί επιλέξατε να είστε υποψήφιος περιφερειάρχης;

Γιατί στις περιφέρειες χτυπάει η καρδιά της τοπικής αυτοδιοίκησης. Γιατί εδώ έχεις την ευκαιρία να ασκήσεις πραγματική πολιτική, πολιτική της αληθινής ζωής και να κριθείς όχι από αυτά που λες, αλλά από αυτά που κάνεις. Γιατί πλέον η νέα Ευρώπη «οικοδομείται» στις περιφέρειές της και οι περιφέρειες της Ελλάδας μπορούν και πρέπει να οικοδομηθούν με «ευρωπαϊκές προδιαγραφές». Γιατί η ομάδα μας, με σωστή οργάνωση και σκληρή δουλειά, μπορεί να ενώσει μια περιφέρεια με μεγάλες κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες, όπως είναι η Στερεά. Γιατί η Στερεά Ελλάδα έχει όλα τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που θα της επιτρέψουν να πρωταγωνιστήσει στην έξοδο από την ύφεση. Κι εμείς έχουμε τους ανθρώπους, τη γνώση και τον ενθουσιασμό για να το καταφέρουμε. Γιατί έχουμε και όραμα και πρόγραμμα.

Κατά γενική ομολογία ήσασταν ένας αποτελεσματικός δήμαρχος Καρπενησίου. Αυτό αρκεί για να είστε ένας αποτελεσματικός περιφερειάρχης;

Πριν από τρεις μήνες που ξεκινήσαμε, πολλοί μας έλεγαν: ξέρετε πού πάτε να μπλέξετε; Δεν είναι Καρπενήσι, η Στερεά! Όταν, όμως, το «αποτέλεσμα» στον Δήμο Καρπενησίου δεν είναι θέμα τύχης αλλά οργάνωσης, στοχοθεσίας, επιλογής συνεργατών και σκληρής δουλειάς, τότε η αλήθεια είναι ότι μπορεί να επαναληφθεί το ίδιο πετυχημένα σε μεγαλύτερη κλίμακα, όπως η περιφέρεια.

Ερώτηση: Μήπως βλέπετε την περιφέρεια ως «σκαλοπάτι» για την πολιτική σας ανέλιξη;

Καταρχήν να συμφωνήσουμε ότι η ανέλιξη δεν είναι κακό πράγμα. Τώρα, αν εννοείτε ότι χρησιμοποιώ την περιφέρεια για να φτάσω στη Βουλή, σας απαντώ ότι υπήρχε σαφώς ευκολότερος δρόμος, τον οποίο δεν επιδίωξα. Στην τοπική αυτοδιοίκηση, η πολιτική αξιολογείται με απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα. Το έργο και ο τρόπος που πολιτεύεται ο καθένας κρίνεται καθημερινά. Άλλωστε, η θητεία μου ως δήμαρχος, μου έμαθε ότι η αλλαγή έρχεται πάντα από κάτω προς τα πάνω.

Ποιο είναι το πολιτικό μήνυμα των περιφερειακών εκλογών;

Αυτή η αναμέτρηση έχει και πολιτικό περιεχόμενο και πολιτικό μήνυμα. Ένα μήνυμα που σε καμία περίπτωση δεν είναι κομματικό. Τι εννοώ; Πως όσοι περιμένουν να δουν την εικόνα του χάρτη μπλε, πορτοκαλί, πράσινο, το βράδυ των εκλογών, θα απογοητευτούν. Ούτε μπορούν να προσβλέπουν σε καταγραφή μνημονιακών και αντιμνημονιακών δυνάμεων. Οι πολίτες μετρούν διαφορετικά τα προβλήματά τους σε τοπικό επίπεδο και αναζητούν, πέρα κι έξω από τα στενά κομματικά τείχη, τη λύση τους. Και αυτό, αν θέλετε, είναι και το μεγαλείο της τοπικής αυτοδιοίκησης, που δημιουργεί ένα πεδίο συνεννόησης και συνεργασίας για την από κοινού αντιμετώπιση των προβλημάτων που βιώνουμε στην καθημερινότητά μας. Τους τελευταίους τρεις μήνες έχω γυρίσει κάθε γωνιά της Στερεάς Ελλάδας. Μιλάω με τους κατοίκους της και αυτό που εισπράττω είναι η ανάγκη να παραμείνουμε μακριά από τα κόμματα και τις σκοπιμότητές τους. Επιβραβεύουν το πολυσυλλεκτικό ψηφοδέλτιο που δημιουργήσαμε, γιατί ξέρουν ότι οι άνθρωποι αυτοί αύριο θα σηκώσουν τα μανίκια τους και θα δώσουν πραγματικές λύσεις στα πραγματικά προβλήματα. Η αυτοδιοίκηση, πιο γρήγορα και πιο εύκολα, άλλαξε σελίδα και κατάλαβε πρώτη την ανάγκη της κοινωνίας για συνενώσεις δυνάμεων, χωρίς αγκυλώσεις και ιδεοληψίες. Εκεί λοιπόν βρίσκεται για μένα η ουσία της πολιτικής αντιπαράθεσης στους δήμους και τις περιφέρειες: στην εμπέδωση της νέας αντίληψης διαχείρισης των «κοινών».

Η περιφερειακή αυτοδιοίκηση πρέπει να βρίσκεται δίπλα ή απέναντι στην κεντρική εξουσία;

Ως δήμαρχος Καρπενησίου υπήρξα «μεγάλος βραχνάς» για τους υπουργούς. Προσπερνώντας την απέραντη γραφειοκρατία, χτυπούσα επίμονα τις πόρτες τους, διεκδικώντας όλα αυτά που είχε ανάγκη ο τόπος μου. Ταυτόχρονα, είναι γνωστό ότι δεν δίστασα να συγκρουστώ με το κεντρικό κράτος, όταν θεωρούσα ότι οι αποφάσεις του στρέφονται κατά της ομαλής λειτουργίας των τοπικών κοινωνιών. Ανεξαρτήτως λοιπόν ποιος εκφράζει την κεντρική εξουσία, όταν οι επιλογές της υπηρετούν το συμφέρον της περιφέρειας, οφείλεις να βρίσκεσαι δίπλα, για να χρησιμοποιήσω την έκφρασή σας, και όπου όχι, να είσαι απέναντι. Σε ό,τι με αφορά, αυτό που δεν σκοπεύω να κάνω ως περιφερειάρχης είναι να γίνω τροχονόμος της γραφειοκρατίας και να περιφέρω την «γκρίνια» μου απέναντι στην όποια κεντρική κυβέρνηση. Θα διεκδικώ, θα παρεμβαίνω, θα μάχομαι, θα κάνω αυτό που εγώ αντιλαμβάνομαι ως πολιτική ουσίας.

Ποιο είναι το αναπτυξιακό σας όραμά για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας;

Το όραμά μας ήταν η αφετηρία για το ολοκληρωμένο πρόγραμμα παρεμβάσεων που καταρτίσαμε και θέτουμε στην κρίση των πολιτών στις 18 Μαΐου. Αυτό το πρόγραμμα βρίσκεται στην ιστοσελίδα μας www.alazoume2014.gr και ζητούμε από τους πολίτες και τους φορείς να το εμπλουτίσουν με ιδέες και προτάσεις. Έχουμε δε δεσμευθεί να παραμείνει σε ανοιχτή, δημοκρατική διαβούλευση ως την υλοποίησή του. Με απλά λόγια, αυτό που θέλουμε είναι να αναδιαρθρώσουμε τις δομές της περιφέρειας, να ενισχύσουμε το κοινωνικό δίκτυο αλληλεγγύης, να σχεδιάσουμε τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου δικτύου υποδομών και μεταφορών, να επιλύσουμε σημαντικά περιβαλλοντικά ζητήματα, να αξιοποιήσουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά, να προωθήσουμε μία νέα επενδυτική πολιτική για την ενέργεια και να παρέχουμε χρηματοδοτικά και άλλα εργαλεία στις επιχειρήσεις για να αναπτυχθούν να συνδεθούν, να εξάγουν και κατ’ επέκταση να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας. Αλλά για να μη σας μιλάω θεωρητικά και εστιάζοντας στην ανάπτυξη, γιατί να μη δημιουργήσουμε για παράδειγμα τις λεγόμενες «θερμοκοιτίδες νέων ή νεοφυών επιχειρήσεων» που θα γίνουν τα εργαστήρια της νέας γενιάς επιχειρηματιών της περιφέρειας; Γιατί να μην υπάρχει ένα Κέντρο Υποστήριξης της Επιχειρηματικότητας που θα στέκεται δίπλα στον επιχειρηματία, γιατί να μη δημιουργήσουμε το «Invest in the Heart of Greece», μια υπηρεσία που στοχεύει στην προσέλκυση επενδυτών.

Ποιο είναι το βασικότερο πρόβλημα της περιφέρειας, για το οποίο θεωρείτε ότι άμεσα πρέπει να δρομολογηθεί λύση μετά τις εκλογές;

Αν σας απαντούσα άλλο πρόβλημα εκτός από την ανεργία θα ήμουν αφελής. Η περιφέρεια της Στερεάς έχει υποστεί συντριπτικό πλήγμα από την ύφεση. Επιχειρήσεις κάθε είδους έχουν βάλει λουκέτο, υποδομές συντηρούνται με δυσκολίες, τουριστικές επιχειρήσεις φυτοζωούν, βιοτεχνίες επιβιώνουν δύσκολα και στην κορυφή όλων αυτών χιλιάδες άνθρωποι εργασιακά παροπλισμένοι. Κι εμείς πρέπει να δώσουμε λύση. Στο νέο που ψάχνει δουλειά, στο γεωργό και τον κτηνοτρόφο που χρειάζεται ενίσχυση, στον επιχειρηματία που σου λέει «πάω για κλείσιμο», στον εργαζόμενο που απολύθηκε. Η περιφέρεια μπορεί να έχει παρέμβαση και να γίνει ουσιαστικός μοχλός ανάπτυξης και φορέας διαμόρφωσης εφαρμόσιμων πολιτικών, αρκεί να εξαντλήσει της αρμοδιότητές της και να αξιοποιήσει στο έπακρο τα χρηματοδοτικά εργαλεία που τις παρέχονται. Για να προχωρήσουμε όμως άμεσα σε πρακτικές λύσεις, θα ξεκινήσουμε τις πρώτες 100 μέρες με το «νοικοκύρεμα» των υπηρεσιών μας, έτσι ώστε να θέσουμε τα θεμέλια μιας υγιούς και αποδοτικής θητείας. Με επανασχεδιασμό των δομών και των λειτουργιών της Περιφέρειας, μεταξύ άλλων με νέο Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας, με τη συγχώνευση των αναπτυξιακών εταιριών, με την επανίδρυση του περιφερειακού ταμείου, με προϋπολογισμό από μηδενική βάση.

Έχετε τη στήριξη της ΝΔ, όμως υπάρχει και άλλος υποψήφιος από τις γραμμές της, ο Κ. Γιαννόπουλος. Δεν σας προβληματίζει αυτό;

Καθόλου. Άλλωστε, όπως λένε και οι Κινέζοι, όλα τα λουλούδια πρέπει να ανθίζουν. Σέβομαι τον κ. Γιαννόπουλο, ο οποίος έχει μια μακρόχρονη πορεία στα κοινά και φυσικά και την επιλογή του να διεκδικήσει την ψήφο των Στερεοελλαδιτών. Οι πολίτες κρίνουν και συγκρίνουν και ευτυχώς η δημοκρατία τούς δίνει το δικαίωμα να έχουν πολλές επιλογές.

Ποια είναι η άποψή σας για τον Β. Αποστόλου, που στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ και προβάλλει αντιμνημονιακό προφίλ;

Ο κ. Αποστόλου είναι ένας ευπρεπής πολιτικός τον οποίο εκτιμώ ως «αντίπαλο» και στη συνεργασία του οποίου προσβλέπω στο μέλλον για το καλό της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Έχω τη βεβαιότητα ότι μετά από τόσες περιοδείες στους πέντε νομούς της Στερεάς, όπως κι εγώ έτσι και ο ίδιος, θα έχει αντιληφθεί ότι ο άξονας «μνημόνιο - αντιμνημόνιο» δεν λέει τίποτα στους πολίτες. Και για να το σχηματοποιήσω λιγάκι, πως ούτε ο Σαμαράς ούτε ο Τσίπρας θα έρθουν την επομένη των εκλογών να μας πουν πώς θα μαζέψουμε και πώς θα διαχειριστούμε τα σκουπίδια μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ