Πολιτικη & Οικονομια

Κινηματισμός στο ζενίθ και πολιτική στο ναδίρ

Λεωνίδας Καστανάς
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Διάβασα όλα τα βιογραφικά των υποψηφίων Δημοτικών Συμβούλων του Γ. Σακελλαρίδη. Βρήκα περήφανους νέους που δηλώνουν ότι συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις τον Δεκέμβριο του 2008. Άλλους που παραδέχονται ότι η πλατεία Συντάγματος τους έφερε στην πολιτική. Άλλους που θυμούνται τη Γένοβα και τη Φλωρεντία. Άλλους, μεγαλύτερους που απαριθμούν πόσες φορές εκλέχτηκαν σε Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων ή σε συνδικαλιστικά σωματεία. Άλλους που δηλώνουν απολυμένοι από το αδηφάγο κράτος επειδή απλώς έληξαν οι συμβάσεις τους. Και άλλους που περηφανεύονται για διάσημους θείους, γονείς ή παππούδες με ιστορία στην αριστερά. Φυσικά πάντα υπάρχουν και αυτοί που έδωσαν αγώνες ενάντια στις θανατηφόρες κεραίες, στη φτώχεια, το ρατσισμό, στην υποβάθμιση της γειτονιάς κ.ά.

Γιατί αν έχεις εκλεγεί στο σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων και έχεις διοργανώσει εκδρομές του νηπιαγωγείου μπορείς να λύσεις και το συγκοινωνιακό στο δήμο της Αθήνας. Αν έχεις αγωνιστεί για να μη γίνουν parking επειδή θα κοπούν 5 δέντρα μπορείς να δώσεις λύσεις για τη μόλυνση τους περιβάλλοντος. Φυσικά αν έχεις υποστηρίξει, με την παρουσία σου σε κάποια πορεία, τους μετανάστες είσαι αντιρατσιστής και ικανός να λύσεις το μεταναστευτικό. Αν βέβαια έχεις αγωνιστεί, πάντα με πορείες και αφισοκολλήσεις, ενάντια στην παγκοσμιοποίηση έχεις αυτόματα και τη δυνατότητα να προτείνεις άμεσες λύσεις για την ανεργία. Φυσικά ο Δεκέμβρης του 2008 και οι πλατείες των αγανακτισμένων σου δίνουν άνετα τον τίτλο του ειδικού στα ζητήματα της αποκέντρωσης και της απορρόφησης των ΕΣΠΑ.

Γιατί το θέμα είναι να είσαι «αγωνιστής» και «αγωνίστρια» της Αριστεράς. Αυτό αυτόματα σε κάνει άξιο (α) να εκλεγείς στο μεγαλύτερο ή στο μικρότερο Δήμο της χώρας και να τον οδηγήσεις στη νέα εποχή. Με αυτήν τη λογική πορευτήκαμε 40 χρόνια στην τοπική αυτοδιοίκηση. Και τα καταφέραμε μια χαρά. Και σε όσους δήμους δεν τα καταφέραμε είναι γιατί ο κόσμος δεν ψήφισε τους σωστούς αγωνιστές. Ψήφισε άλλους, επίσης αγωνιστές, του κέντρου ή της δεξιάς, που δεν ήταν σωστά ψημένοι στον αγώνα και απέτυχαν. Μερικοί ήταν και μακρυχέρηδες.

Από τα βιογραφικά των υποψηφίων της εναλλακτικής Αριστεράς στο Δήμο της Αθήνας ξεχωρίζω και παραθέτω:

· Τα συνθήματα των πλατειών για ανατροπή του σάπιου πολιτικού συστήματος, για ανεξαρτησία, για δημοκρατία, είναι βαθιά ριζωμένα μέσα μου.

· Στην Αθήνα συμμετείχα σε όλους τους αγώνες των κατοίκων της γειτονιάς μου, ενάντια στις θανατηφόρες κεραίες, στη Γαζία, τη Φυτευτή, το πάρκο Κύπρου και Πατησίων και το κτήμα Δρακόπουλου.

· Συμμετείχα ενεργά στο συντονισμό συλλογικοτήτων Αττικής, σε πρωτοβουλίες κοινωνικής αλληλεγγύης, σε επιτροπές και κινήματα ενάντια στους πλειστηριασμούς, στις κατασχέσεις, στις διακοπές νερού-ρεύματος, την υπερφορολόγηση των μικρομεσαίων και τα χαράτσια.

· Συμμετείχα στις κινητοποιήσεις κατά της διαθεσιμότητας των εργαζομένων στα ΑΕΙ. Συμμετείχε στο κίνημα κατά της αναθεώρησης του άρθρου 16 και στη διοργάνωση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ στην Αθήνα.

· Έχω ενεργό δράση στο τοπικό κίνημα της Ακαδημίας Πλάτωνος, ενάντια στην υποβάθμιση και την τσιμεντοποίηση της περιοχής.

· Δραστήριο μέλος του διεθνούς κινήματος, συμμετέχει στις διαδηλώσεις της Γένοβας και της Φλωρεντίας,

· Από το 1992 ανέπτυξα δράση στο εκπαιδευτικό κίνημα μέσω των θεσμοθετημένων οργάνων των εκπαιδευτικών και συμμετείχε ενεργά σε όλους τους κοινωνικούς αγώνες.

· Είμαι πολιτικά ενεργή σε κινήματα και αντιρατσιστικές πρωτοβουλίες πολιτών.

· Συμμετείχα στο φοιτητικό κίνημα, σε κοινωνικά κινήματα και σε κινήματα πόλης.

· Συμμετείχα στο κίνημα κατά της αναθεώρησης του άρθρου 16 και οργανώθηκα στη Νεολαία Συνασπισμού μετά τον Δεκέμβρη του 2008. Έκτοτε συμμετέχω ενεργά στους κοινωνικούς και νεολαιίστικους αγώνες.

· Στο «Σύνταγμα» δραστηριοποιήθηκα στις ομάδες «μεταφραστών» και «ψυχραιμίας». · Συμμετείχα στα κοινωνικά κινήματα των τελευταίων ετών, Δεκέμβρης 2008, κίνημα πλατειών-Σύνταγμα και στις φοιτητικές κινητοποιήσεις.

· Έχω συνδράμει αντιρατσιστικές και μεταναστευτικές οργανώσεις στις δραστηριότητες, τις παρεμβάσεις και τις διαμαρτυρίες τους.

· Συμμετέχω στους συνδικαλιστικούς αγώνες των λογιστών – οικονομολόγων.

· Ως εργαζόμενη συμμετέχω ενεργά στους αγώνες του διδασκαλικού κλάδου και του γονεϊκού κινήματος για ένα δημοκρατικό και ανθρώπινο σχολείο.

· Ασχολήθηκα με τα κινήματα πόλης και συμμετείχα σε όλα τα γεγονότα της τελευταίας τουλάχιστον 15ετίας.

· Κατά την εφαρμογή των μνημονίων στο δήμο στήριξα τον αγώνα των εργαζομένων, για να μην διαλυθούν οι κοινωνικές δομές του.

· Έχω πάρει ενεργό μέρος στα κινήματα πόλης και στις διεκδικήσεις τους.

· Δραστηριοποιήθηκα στην αριστερά από μαθητής, ενώ συμμετείχα ενεργά σε όλους τους μικρούς και μεγάλους αγώνες των κινημάτων.

· Συμμετείχα σε όλους τους μεγάλους αγώνες της γενιάς μας, αλλά και στη Λαϊκή Συνέλευση Κολωνού.

· Είμαι μέλος της ομάδας κατοίκων για την προστασία των λόφων Φιλοπάππου και μέλος της επιτροπής κατοίκων για την προστασία των δημόσιων χώρων στα Άνω Πετράλωνα.

· Συμμετέχω αδιάκοπα τα τελευταία 30 χρόνια σε όλες της συνδικαλιστικές δραστηριότητες στο χώρο των γιατρών καθώς και σε αυτοδιοικητικές κινήσεις.

· Ενεργό μέλος πολιτικών και κοινωνικών κινημάτων από την δικτατορία ως σήμερα.

Ο λαός πρέπει να προσέξει. Να μην ψηφίσει τίποτα ειδικούς επιστήμονες, άξιους επιχειρηματίες, τεχνοκράτες, πολεοδόμους, ειδικούς επί της ΤΑ, και βρουν τρόπους να διαχειριστούν τα σκουπίδια, καθαρίσουν την πόλη, μειώσουν την ανεργία, μαζέψουν τα οικονομικά, εξορθολογίσουν τους προϋπολογισμούς, αναβαθμίσουν τους παιδικούς σταθμούς, βρουν πόρους για τα συσσίτια και καταλύματα για τους άστεγους. «Αγωνιστές» θέλουμε για να αυξήσουν τις πορείες και τα πανό που ομορφαίνουν την πόλη και κάνουν τη ζωή μας πιο άνετη. Αν είχαν και μπάρμπα στη Μακρόνησο, ακόμα καλύτερα.