Πολιτικη & Οικονομια

Αναδρομικά: Πότε θα καταβληθούν στους συνταξιούχους

Τι ισχύει με τις προσωρινές συντάξεις

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ως και τον Νοέμβριο αναμένεται να πληρωθούν τα αναδρομικά των συντάξεων στους δικαιούχους ενώ αλλαγές θα υπάρξουν και στις προσωρινές συντάξεις.

Τα αναδρομικά, των οποίων την επιστροφή αποφάσισε το ΣτΕ αλλά και αυτά του νόμου Βρούτση, αναμένεται να δουν ως και τον Νοέμβριο περίπου 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχοι στους λογαριασμούς τους. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί πως αναμένονται αυξήσεις και στις προσωρινές συντάξεις.

Αναδρομικά

Συγκεκριμένα, επιστρέφονται σε όλους τους παλιούς συνταξιούχους αναδρομικά 11μήνου, ανεξαρτήτως προσφυγής τους στα δικαστήρια ή όχι. Παράλληλα, με απόφαση της κυβέρνησης θα πληρωθούν εφάπαξ. Το βασικό σενάριο που κυκλοφορεί είναι για πληρωμή τον Οκτώβριο.

Τον Οκτώβριο αναμένονται και οι αυξήσεις σε κύριες συντάξεις βάσει του νόμου Βρούτση έως 252 ευρώ τον μήνα, λόγω των αυξημένων ποσοστών αναπλήρωσης. Τα αναδρομικά που προκύπτουν από τις αυξήσεις των κύριων συντάξεων που θα φθάνουν έως 3.050 ευρώ θα λάβουν με τις συντάξεις Νοεμβρίου οι νέοι συνταξιούχοι κατ' εφαρμογήν του νόμου Βρούτση, σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή.

Εργαζόμενοι συνταξιούχοι

Όσον αφορά στους εργαζόμενους συνταξιούχους μειώνεται η ποινή της μείωσης, γεγονός που θα επιφέρει αύξηση κατά 75% στη μηνιαία σύνταξή τους, καθώς και αναδρομικά τουλάχιστον 8 μηνών που υπολογίζεται να δοθούν και αυτά τον προσεχή Οκτώβριο.

Προσωρινές συντάξεις

Όσοι λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη, αναμένεται, επίσης, να δουν αυξήσεις καθώς αυξάνεται το ποσοστό της στο 80%, από το 50% που είναι σήμερα. Γίνεται λόγος για ταμεία μισθωτών, αγροτών και ελεύθερων επαγγελματιών και η σχετική διάταξη αναμένεται να ενεργοποιηθεί τον Σεπτέμβριο.

Με βάση το νέο πλαίσιο υπάρχει κατώτατο και ανώτατο όριο στις προσωρινές συντάξεις, με την κατώτατη να είναι 384 ευρώ, και η ανώτατη 768 ευρώ, για τους μισθωτούς και τους αγρότες. Η ίδια κατώτατη σύνταξη ισχύει και για τους επαγγελματίες, ενώ η ανώτατη ορίζεται στα 960 ευρώ.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ