Πολιτικη & Οικονομια

Σακελλαροπούλου από Λέσβο για Τουρκία: Οι ημέρες είναι κρίσιμες

Απαραίτητη η συνδρομή της Ε.Ε. στη διαφύλαξη των θαλάσσιων συνόρων της χώρας - Επίτημη δημότης Λέσβου η Πρόεδρος της Δημοκρατίας

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου © EUROKINISSI/ΗΛΙΑΣ ΜΑΡΚΟΥ

Αικατερίνη Σακελλαροπούλου: «Απαραίτητη η συνδρομή της ΕΕ στη διαφύλαξη των θαλάσσιων συνόρων μας» - Το μήνυμα της ΠτΔ για την Τουρκία από τη Λέσβο.

Νέο μήνυμα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη στάση που πρέπει να κρατήσει απέναντι στην Τουρκία και τις συνεχιζόμενες προκλήσεις της έστειλε η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.

Στη Λέσβο «με τα μεγάλα αποθέματα αλληλεγγύης και ενσυναίσθησης», όπως χαρακτηριστικά είπε η ίδια, αναγορεύθηκε σε επίτιμη Δημότη, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.

Η αναγόρευση έγινε το απόγευμα της Δευτέρας 17 Αυγούστου 2020 στον χώρο του Μουσείου Ελαιουργίας στην Αγία Παρασκευή. Παραλαμβάνοντας την τιμητική διάκριση, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε πως γνωρίζει καλά «τα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τόπος».

«Επείγει σήμερα η αποσυμφόρηση της Λέσβου και η προώθηση αιτούντων άσυλο, από τις δομές φιλοξενίας του νησιού σε δομές φιλοξενίας της ενδοχώρας. Είναι επίσης αναγκαία η έμπρακτη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη διαφύλαξη των θαλάσσιων συνόρων μας, που είναι και ευρωπαϊκά σύνορα» επεσήμανε.

Επιπλέον, η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου τόνισε από τη Λέσβο πως «είναι κατανοητή η ανησυχία και η κόπωση της τοπικής κοινωνίας». «Έχετε περάσει και προσφέρει πολλά» πρόσθεσε. «Αλλά θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι δεν είστε μόνοι. Σας υπόσχομαι, ως επίτιμη δημότης Δυτικής Λέσβου πλέον, ότι θα προσπαθήσω να φανώ αντάξια της γενναιοδωρίας σας. Θα είμαι δίπλα σας, ώστε το νησί να διατηρήσει τη φυσιογνωμία του και τον τρόπο ζωής του, να βαδίσει στον δρόμο της καινοτομίας και της προόδου, πάντα συντονισμένο με τον ρυθμό της αιολικής γης, πάντα αναζητώντας "ένα φως καλύτερο"» είπε απευθυνόμενη στους κατοίκους του νησιού.

Αικατερίνη Σακελλαροπούλου για Τουρκία: Χωρίς τέλος οι προκλήσεις της

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στη συνεχιζόμενη πρακτική της τουρκικής ηγεσίας.

Σημειώνοντας τα επακόλουθα της Μικρασιατικής Καταστροφής είπε πως «το οικονομικό θαύμα της Λέσβου δεν ήταν επιφανειακό, δίχως ρίζες. Οφειλόταν στο δαιμόνιο των κατοίκων της, στο αδάμαστο πνεύμα τους -κι αυτό δεν έσβησε μέσα στα χρόνια».

«Η ενεργητικότητα με την οποία αναπτύσσονται σήμερα κλάδοι της οικονομίας στους τομείς των τροφίμων, των ποτών και του τουρισμού, καθώς και η ανθεκτικότητα του νησιού απέναντι στην μεταναστευτική και προσφυγική κρίση, παρά το δυσανάλογο βάρος που επωμίστηκε, φανερώνουν μια κοινωνία δυναμική και προοδευτική, με μεγάλα αποθέματα αλληλεγγύης και ενσυναίσθησης. Μια κοινωνία που υφίσταται, δίχως άλλο, τα τελευταία χρόνια μια πρωτοφανή κατάσταση πίεσης. Οι συνεχείς μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές, σε συνδυασμό με την πανδημία, δοκιμάζουν τις ήδη βεβαρημένες αντοχές του νησιού και των κατοίκων του, προκαλούν ανασφάλεια και κοινωνική ένταση» συμπλήρωσε.

Επίσης, η κυρία Σακελλαροπούλου επεσήμανε πως «στην απέναντι όχθη, η απροκάλυπτη εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, καθώς και η κλιμακούμενη προκλητικότητα της τουρκικής ηγεσίας, που κορυφώνεται τις μέρες αυτές με την έμπρακτη αμφισβήτηση κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, κάνει ακόμη πιο δύσκολο τον διάλογο».

«Οι μέρες είναι κρίσιμες και πρώτοι οι κάτοικοι των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, οι φύλακες της πατρίδας μας, όλοι εσείς που καθημερινά βιώνετε την επιθετικότητα της άλλης πλευράς, χρειάζεστε την αμέριστη στήριξή μας» τόνισε.

Αικατερίνη Σακελλαροπούλου: Το συγκινητικό της μήνυμα για τη Λέσβο και την ιδιαίτερη προσωπική της σχέση

Αναφερόμενη στην ιδιαίτερη προσωπική της σχέση με τη Λέσβο, χαρακτήρισε τον τόπο «αγαπημένο νησί», που γνώρισε νωρίς, όπως είπε.

«Επανέρχομαι συχνά, με το συναίσθημα πάντα της πρώτης φοράς. Συγκινημένη, γιατί είναι η πατρίδα ενός ακριβού φίλου που δεν είναι πια κοντά μας, του καθηγητή Σταύρου Τσακυράκη και η σημερινή διάκριση με κάνει να αισθάνομαι ακόμη βαθύτερους τους πνευματικούς δεσμούς που με συνέδεαν μαζί του» κατέληξε.

Να σημειωθεί πως ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος, παραδίδοντας την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ανέφερε «είναι ανάγκη να υπερβούμε, πάση θυσία, το αίσθημα μιας απέραντης περιφρόνησης και μιας καθηλωμένης μετριότητας που μας πνίγει από παντού. Να αγωνιστούμε ώστε να εξουδετερώσουμε τη φθορά».

«Η άμεση στήριξη της πολιτείας προς την χειμαζόμενη Λέσβο πρέπει να είναι πολύπλευρα γενναιόδωρη. Είναι αναγκαίο και δίκαιο να αισθανθεί, επιτέλους, ο ακρίτας, της Λέσβου, την θαλπωρή του κράτους. Να αισθανθεί ότι δεν αποτελεί πολίτη 3ης κατηγορίας» τόνισε, μεταξύ άλλων. 

Επιπλέον, ο κ. Βέρρος αναφέρθηκε στο ότι η κ. Σακελλαροπούλου είναι η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας, λέγοντας «Μια Ελλάδα των ισότιμων δυνατοτήτων και ευκαιριών για την Ελληνίδα γυναίκα που τολμά και πετυχαίνει στόχους και αποτελέσματα στα κορυφαία αξιώματα της δημοκρατίας μας.

Που διαθέτει παιδεία, ουσιαστικό αίσθημα πατρίδας, πίστη στο σύνταγμα και στους δημοκρατικούς θεσμούς, αδέκαστη απονομή δικαιοσύνης, ευαισθησίες, αισθητικές ποιότητες και ανθρωπιά. Που δίνει ένα παράδειγμα στην νέα Ελληνίδα πέρα από τα τρέχοντα πρότυπα».

«Μας έχετε επισκεφθεί πολλές φορές στο παρελθόν ως απλός πολίτης. Διατηρείτε στενές φιλίες με ανθρώπους του τόπου μας που τίμησαν και τιμούν το νησί μας και τον δήμο μας στα δικά τους επιστημονικά πεδία. Η επιλογή σας να παραστείτε αυτή την στιγμή στο νησί επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον σας για την ακριτική νησιωτική Ελλάδα» είπε ο δήμαρχος της Λέσβου, απευθυνόμενος στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ