Πολιτικη & Οικονομια

Σακελλαροπούλου από Μόρια: Η Ευρώπη πρέπει να στηρίξει την Ελλάδα

«Απόδειξη αλληλεγγύης των Ευρωπαίων η νέα υγειονομική μονάδα στο ΚΥΤ»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης προσφύγων και μεταναστών στη Μόρια της Λέσβου
Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης προσφύγων και μεταναστών στη Μόρια της Λέσβου © EUROKINISSI/ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ

Τη Μόρια στη Λέσβο επισκέφτηκε η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου - Η ΠτΔ είδε από κοντά τη νέα υγειονομική μονάδα - Το μήνυμα που έστειλε στην Ευρώπη.

Στη Μόρια, στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης προσφύγων και μεταναστών στη Λέσβο, πήγε η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου επισκέφτηκε την Πέμπτη 20 Αυγούστου 2020 τη νέα υγειονομική μονάδα του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε λίγο πριν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναχωρήσει για την Αθήνα. Την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στη Μόρια συνόδευσαν ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης και η πρέσβειρα της Ολλανδίας στην Ελλάδα, Στέλλα Ρούνερ Γκρούμπασις.

«Η Ελλάδα κλήθηκε να σηκώσει πολύ σημαντικό μέρος από το βάρος του προσφυγικού και μεταναστευτικού προβλήματος για όλη την Ευρώπη. Και ιδιαίτερα η Λέσβος μαζί με κάποια άλλα νησιά» είπε η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου μετά την επίσκεψη της στη νέα υγειονομική δομή στο ΚΥΤ στη Μόρια της Λέσβου.

Και συνέχισε: «Η κινητή υγειονομική μονάδα που βλέπουμε και είχε την πρωτοβουλία δημιουργίας της η ολλανδική κυβέρνηση και πρέπει να την επικροτήσουμε, είναι μια απόδειξη της αλληλεγγύης των Ευρωπαίων. Αυτό που ζητούμε από την αρχή. Ότι πρέπει δηλαδή, όλη η Ευρώπη να καταλάβει ότι πρέπει να στηρίξει και να αναλάβει ένα μέρος αυτού του βάρους».

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε την πρέσβη ως εκπρόσωπο της ολλανδικής κυβέρνησης «εκ μέρους όλου του ελληνικού λαού, γιατί πραγματικά είναι μια σημαντική μονάδα η οποία μπορεί να βοηθήσει ώστε να έχουμε μια καλύτερη και ανθρώπινη νοσηλεία για τους ανθρώπους αυτούς, τους απεγνωσμένους που βρίσκονται στη Μόρια, και αυτήν τη στιγμή παραμένουν εκεί για όσο χρόνο χρειαστεί και μέχρις ότου γίνουν οι κινήσεις αποσυμφόρησης που έχουν ήδη ξεκινήσει».

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου ενημερώνεται για την κατάσταση στο ΚΥΤ της Μόριας στη Λέσβο
© EUROKINISSI/ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ

Η κυρία Σακελλαροπούλου αναφέρθηκε, επίσης, και στη δυνατότητα «να στηριχτεί και η τοπική κοινωνία διότι μπορεί να αποκτήσει αμέσως το νησί διπλάσιο αριθμό μονάδων εντατικής φροντίδας από αυτόν που ήδη έχει το νοσοκομείο της Μυτιλήνης το οποίο σήκωσε όλο το βάρος τόσο καιρό».

«Αυτή λοιπόν τη διπλή στήριξη και των ανθρώπων που ζουν στη Μόρια αλλά κυρίως της τοπικής κοινωνίας είναι κάτι που πρέπει να μας κάνει όλους χαρούμενους μέσα στις δύσκολες συνθήκες που καλούμαστε να ζήσουμε και ιδιαίτερα στις συνθήκες της πανδημίας που δεν ξέρουμε τι μας φέρνουν κάθε μέρα.

Νέα υγειονομική μονάδα απέκτησε το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια της Λέσβου
© EUROKINISSI/ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ

» Αυτό είναι κάτι που πραγματικά με χαροποιεί και ελπίζω να το αντιληφθούν όλοι με αυτήν την έννοια» κατέληξε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σχολιάζοντας με τον τρόπο αυτό αντιδράσεις ομάδας κατοίκων του χωριού της Μόριας που αποπειράθηκαν να μην επιτρέψουν την είσοδο της αποστολής στην υγειονομική δομή.

Η νέα υγειονομική μονάδα στη Μόρια για πρόσφυγες και μετανάστες

Η νέα υγειονομική μονάδα του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια της Λέσβου θα είναι 24ωρης λειτουργίας.

Η μονάδα είναι συνολικής επιφάνειας 450 τετραγωνικών μέτρων και συνολικής χωρητικότητας 62 κλινών. Ειδικότερα, αποτελείται από δύο χώρους με 26 κρεβάτια ο καθένας, μια Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας με έξι κρεβάτια και μια Μονάδα Εντατικής Θεραπείας τεσσάρων κλινών.
 

H νέα σύγχρονη αυτόνομη υγειονομική μονάδα στο ΚΥΤ της Μόριας έχει 62 κλίνες και δημιουργήθηκε με χρηματοδότηση από την ολλανδική κυβέρνηση
H νέα σύγχρονη αυτόνομη υγειονομική μονάδα στο ΚΥΤ της Μόριας έχει 62 κλίνες και δημιουργήθηκε με χρηματοδότηση από την ολλανδική κυβέρνηση © EUROKINISSI/ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ

Δημιουργήθηκε με χρηματοδότηση της ολλανδικής κυβέρνησης, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και τον συντονισμό της Γενικής Γραμματείας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο και της Τεχνικής Υπηρεσίας του υπουργείου. Πρόκειται για μια κινητή κατασκευή από αίθουσες, οι οποίες συνδέονται μεταξύ τους δημιουργώντας ένα σύστημα που λειτουργεί ως μια σύγχρονη αυτόνομη υγειονομική μονάδα.

Η όλη κατασκευή εδράζεται σε χώρο δίπλα στο ΚΥΤ Μόριας, κατάλληλα διαμορφωμένο από το Υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας και τον Ελληνικό Στρατό. Η νέα υγειονομική μονάδα στο ΚΥΤ της Μόριας στη Λέσβο, την οποία και είδε από κοντά η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, στελεχώνεται από γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό του Υπουργείου Υγείας διά του ΕΟΔΥ, καθώς και από προσωπικό συνεργαζόμενων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ